Träna under resa – mina tankar om att hålla sig i form under resor

Publicerat av Stefan Nordström den

Resa och träna - vy vid vattnet i Lissabon

Resa och träna? Är det verkligen en realistisk kombination? Jo, hyfsat i alla fall. Om du tänker till och gör det rätt. Lyckligtvis ger övning och erfarenheter färdighet.

Att träna och hålla mig i OK form när jag reser är en av mina största utmaningar. Digital nomad-livet är ofta instabilt, oförutsägbart och lite hetsigt, och det kan vara svårt att hålla igång träningen. Här är mina erfarenheter och tankar.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Träna under korta resor

Det blir sällan så att jag tränar under korta resor, t ex långweekends eller någon vecka utomlands. Då unnar jag mig ett break. Ibland behövs det verkligen, och när jag reser kort vill jag fokusera på upplevelser och nöjen. Dessutom kan det vara bra för kroppen och hjärnan att få ett break.

Men när det börjar dra sig upp mot en vecka eller så börjar det krypa i kroppen. Trots promenader och annan rörelse behöver jag mer. Tidigare var jag inte tillräckligt organiserad för att få det att fungera, och dessutom försökte jag lära mig hur ett framgångsrikt frilans- och nomadliv går till.

Nu blir det sällan resor utan att jag tränar. Under min senaste treveckorsresa i April blev det en mängd löprundor, och många av dem var både framgångsrika och njutbara. Och det är verkligen riktigt skön känsla att resa och träna när det inte tar emot alls.

Resa och träna - löpning vid Rhen utanför Düsseldorf

April 2022 i Düsseldorf, Tyskland. Härlig flodutsikt.

Träna som digital nomad

Jag har haft många olika upplägg under mina resor som digital nomad. Under ett par månader i Indonesien hade jag en riktig hälsoresa med både gymmedlemskap och löpning. Det gav en fin balans mellan arbete, hälsa och coola reseupplevelser.

Dock är upplägget sällan så bra. Personligen blir det i alla fall många stillasittande resdagar, in- och utcheckningar och kassa delade hostelrum. Då blir det svårt att få ihop det, såväl tidsmässigt och energimässigt som praktiskt (jobbet och det sociala ska ju också få plats).

Men likt mycket annat när det gäller nomadlivet känner jag att jag blir bättre på att resa och träna. Mycket handlar om optimering, men också att ställa rätt krav. Nu försöker jag förlägga mina riktigt intensiva träningsperioder till när jag vistas i Stockholm och har tillgång till allt.

Kondition- och styrketräning under resor

Men hur ser träningen ut när jag reser? Jo, för mig skulle jag säga att styrketräningen ofta blir problemet. Att börja göra armhävningar och dips i hotellrummet är helt enkelt inte riktigt för mig, även om jag ska göra en seriös insats med motståndsband nästa gång. Någonstans har jag tanken att tung styrketräning med vikter är det enda som räknas, och det är så klart inte sant.

Istället blir det ofta full fokus på löpningen. Ett par löpskor och några linnen och shorts hänger lätt med i packningen. Det är lätt att göra plats för i schemat, och fungerar utmärkt oavsett hur jag bor.

Men det är inte bara en utmaning

Utmärkt löpställe - landsbygden utanför Eindhoven

Fantastisk utsikt under en löprunda på landsbygden utanför Eindhoven, Nederländerna

Nu låter det som att det bara är jobbigt att resa och träna, men det stämmer inte. Att träna på resande fot kan också innebära motsatsen. Jag har sprungit på många vackra och spännande platser – allt från Portugals kust till gångvägar vid Rhen-floden och fint anlagda strandpromenader i Vietnam.

På det sättet kan det vara en riktig motivator. Vyerna hjälper otroligt mycket, speciellt om resorna egentligen gjort mig lite trött. Adrenalinet tar mig igenom mycket, och ibland löper jag bättre utomlands efter fem timmars sömn än i Stockholm efter åtta timmars.

För mig blir löpning ofta till sightseeing. Det är ett riktigt bra sätt att se en stad eller ett område, och dessutom hittar du ofta oväntade saker om du löper runt utan en exakt plan.

Frilansare? Nomad? Behöver du hjälp med digitalt content?

Har du tankar om att resa och träna, kanske utmaningar som jag inte funderat över? Är du också en frilansare eller digital nomad? Eller har du hamnat här för att du behöver hjälp med digitalt content?

Oavsett tycker jag att du borde lägga till mig på LinkedIn. Om du har frågor kan du också maila mig på nordstromstefan86@gmail.com.

Fler inlägg om frilansande och nomadliv:

Semester som frilansare – hur funkar det egentligen? ->

Vad finns det för utmaningar med att leva som digital nomad? ->

10 tips som gör det lättare att frilansa ->

Tankar om förutsättningslösa möten/samtal och fakturerade timmar ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *