Min smartphoneanvändning och tankar om det

Publicerat av Stefan Nordström den

Min smartphonenanvändning och mina tankar om den

Som frilansande digital marknadsförare som även marknadsför musik (och mig själv) har det verkligen varit läge att tänka över min smartphoneanvändning. De dåliga vanorna har varit många och påverkat både min produktivitet och mitt välmående. Det var dags att dra ned på min smartphoneanvändning, och framför allt förändra den! Här är mina erfarenheter och tankar.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 10 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Smartphoneanvändning och stress

Det pratas mycket om smartphones och stress. Och det är absolut något jag reflekterat över mycket. I takt med att trycket att använda telefonen på olika sätt ökat har jag känt det mer och mer. ”Nu är det dags att lägga undan den här hetsmaskinen”, tänker jag ofta. När tankarna går så – även kring positiva interaktioner – är det dags att förändra vanorna.

Studier visar också att så troligen är fallet. Några exempel är Vahedi och Saiphoo (2018) och Tarafdar, Gupta och Turel (2013), men de studierna är bara toppen av isberget. Gemensamt för de flesta är att de visar att smartphoneanvändning ökar stressen i samhället.

Smartphones och sömn

Men fel smartphoneanvändning orsakar inte bara onödig stress. De kan också göra att det blir svårare att varva ned och få ordentlig sömn. Här måste jag erkänna att jag är riktigt dålig. Det blir ofta skärmtid inpå sömnen, även om jag mer och mer försökt gå över till podcasts för att komma åt det.

Men det blir fortfarande för många ljusa skärmar, för mycket interaktion och framför allt för mycket som har med jobb och musik att göra alldeles för sent på dygnet. Det kanske blir nästa steg att börja begränsa efter jag fått ordning på mina vardagar helt och hållet?

Nej till notifikationer!

Notifikationer - något som kan leda till ökad smartphoneanvändning

Notifikationerna från olika appar var det första som rök för min del, och det var en rejäl befrielse. Med livliga notifikationer från Facebook, Instagram, mail och mycket annat tycker jag det nästan är omöjligt att komma undan. För att inte tala om Slack, LinkedIn och andra plattformar som verkligen grumlar gränserna mellan jobb och fritid.

Att stänga av notifikationerna – åtminstone några av dem – tror jag många har mycket att vinna på. Och att döma av hur otroligt tjatiga plattformarna blir när du stänger av dem minskar de användningen, helt klart!

Tid utan telefon varje dag

Nästa steg var att börja röra mig mot smartphone- och sociala medier-fria arbetsdagar, något som verkligen hjälpt. I dagsläget har jag för vana att inte öppna telefonen, Facebook eller Instagram före lunch. Mailen behöver dessvärre öppnas p g a jobb. Min tanke är att bygga vidare på detta och vänta med allt till middagen, kanske med en post eller två under dagen utan interaktion.

Minskad smartphonenanvändning gör att jag kan prioritera annat

En sak jag tänkt på när det gäller smartphonevanor är prioriteringar. Många gånger tackar jag nej till sociala aktiviteter, eller funderar igen om jag orkar med nya vanor.

Men smartphonen och de sociala medierna finns där i timtal, dag in och dag ut. Då är väl verkligen läge att fundera över om det inte finns plats för de där yogaövningarna, trots allt? Någonstans i de funderingarna är min vilja att vända på allt rotad.

Varför ändra dina smartphonevanor?

Om stress och sömn inte är nog – varför är det värt att göra en insats för att förändra din smartphoneanvändning? Jo, det finns ännu fler goda orsaker! Mina tankar om smartphonevanor och ändringar av dem handlat främst om två saker: välmående och produktivitet.

Jag vill vara en effektiv person som gör meningsfulla saker, gärna många på en gång. Och för att vara produktiv behövs det self-care, både mental och fysisk. Där tror jag smartphonevanor och sociala medier är närmast centrala för att göra allt på ett bättre sätt.

Alarmklockan – en luring

Men det finns dolda ”hot”. Jag tror att alarmklockan är något som lockar många att börja använda smartphonen tidigt om dagen. Förr i tiden var det raka vägen in på Instagram, innan kaffebryggaren ens var igång. Otroligt dålig vana! Nu är det alarm och sen får smartphonen ligga kvar i sovrummet under dagen.

Marknadsföra mig själv

Låter jag som en riktig smartphonetorsk? Alltså, ja och nej. Till mitt försvar är min situation ganska speciell.

En av orsakerna att det blir så mycket smartphone och sociala medier är min egna marknadsföring. Både livet som frilansare och musiker kräver att jag är aktiv och skapar regelbundet innehåll. Dessvärre är det något som lätt gör att jag fastnar i interaktioner och scrollande.

Digital detox – paus från telefonen och sociala medier

digital detox - en paus från sociala medier

Ibland kan det också vara bra att få en total paus från smartphonen. Därför har jag valt att då och då ta en digital detox, exempelvis en helg utan telefon och internet. Det har varit kanon, och lett till både lugn och abstinens. Verkligen något jag rekommenderar!

Den konstiga känslan av sann inaktivitet och det enorma dopaminpåslaget när telefonen öppnas igen skvallrar om hur kraftfulla effekter det hela verkligen har. Och kanske att det är dags för ännu fler helger utan smartphone och sociala medier?

Sociala medier blir roligare

En annan faktor är att sociala medier och andra saker i telefonen blir roligare om du inte gör dem hela tiden. För mig är vissa delar, t ex publicering, tätt sammankopplade med jobb och musikmarknadsföring. Men interaktioner med vänner och bekanta ska ju vara trevliga och positiva? Varför ens ha dem annars? Om de bara blir till ännu mer stressigt brus är något väldigt fel, eller hur?

Detta är definitivt något jag börjat tänka på, och det är ännu en av orsakerna att spara de privata chattarna tills arbetsdagen är över. Då kan jag koppla av och interagera, istället för att snabbt bara svara på allt mitt under delar av dagarna då jag borde fokusera på annat.

Behöver du hjälp med digital marknadsföring?

Mina smartphonevanor är som sagt tätt kopplade till min karriär som frilansande digital marknadsförare och fritid som musiker. Du kanske behöver hjälp med något, t ex copywriting, SEO eller sociala medier? Välkommen att connecta med mig på LinkedIn eller maila på nordstromstefan86@gmail.com.


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *