15 fantastiska ställen att löpa i Stockholm

Publicerat av Stefan Nordström den

löpa i Stockholm

Att löpa i Stockholm kan vara intressant. För det finns många bra platser att upptäcka. Vanligtvis skriver jag om digital marknadsföring och frilansare. Men löpning är också en del av mitt liv. Så jag tänkte att det kan vara intressant att dela med mig av mina favoritställen att löpa i Stockholm.

Som frilansare och resande har jag bott i många av Stockholms stadsdelar. Så jag har samlat på mig många ställen att löpa på. Här är mina lista på 15 fantastiska ställen att löpa i Stockholm.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 10 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Löpa i Stockholm – hur är det egentligen?

Men innan mina tips: hur är Stockholm som stad att löpa i egentligen? Jo, rätt bra skulle jag vilja säga. Den stora fördelen är att det finns mycket grönområden och utrymmen. Många andra huvudstäder är enbart anpassade för biltrafik. I Stockholm tycker jag att det är ganska lätt att hitta bra platser att löpa. Dels finns det stora naturområden som ligger nära stan, dels finns det områden i innerstan som är lugna och fina.

Nyckeln är att undvika de stora vägarna och rödljusen. Och det lär du dig ofta i takt med att du blir bekant i ditt område.

1. Djurgården

Djurgården är ett utmärkt ställe att löpa på. Men det handlar inte bara om att runda Skansen och Gröna Lund. Tvärtom finns det många andra intressanta platser. En favorit är kanalen ner mot Djurgårdsbrunn och stigarna bakom Kaknästornet. Glöm inte resten av norra Djurgården! Delen som ligger mellan Gärdet och Universitetet, t ex Stora Skuggan, är fylld med trevliga ställen att löpa.

Tunnelbana: Gärdet, Karlaplan, Ropsten, Universitetet

2. Edsviken

Ett tag bodde jag i Helenelund i södra Sollentuna. Då fick jag gott om möjligheter att utforska området som löpare. Och en favoritrunda blev vattnet vid Edsviken, ner mot Ulriksdals Slott. Det är en riktigt trevlig runda, med såväl skogsvägar som vattennnära gångvägar.

Pendeltåg: Helenelund, Sollentuna C

3. Flaten

Flaten är en sjö utanför Skarpnäck i södra Stockholm. Och inte vilken sjö som helst. I alla fall om du gillar löpspår med fin utsikt. Höga berg som speglas över vattnet och sköna skogspartier. Dessutom är det en skön blandning av platt, upp och ner. Flaten kan också kombineras med att springa i Nackareservatet, en annan av mina storfavoriter.

Tunnelbana: Skarpnäck

4. Hagaparken

Gillar du att följa vattnet långa sträckor? Då kan Hagaparken vara ett alternativ för dig. Där finns det också fina grönområden. När jag jobbade i Bergshamra var Hagaparken del av min standardlöprunda. Och den delen kände jag mig sällan trött på.

Tunnelbana: Bergshamra, Tekniska Högskolan

5. Hammarby

När jag bodde på Södermalm hamnade jag nästan alltid i Hammarby på mina löprundor. Både Norra och Södra Hammarbyhamnen är riktig trevliga. Dessutom är Hammarby Sjöstad, Henriksdal och Sickla riktigt löpbara områden. Och om du tagit bort till Sickla går dessutom att fortsätta till Nacka och ta sig in i Nackareservatet.

Tunnelbana: Gullmarsplan, Skanstull

Tvärbana: Henriksdal, Luma, Sickla

6. Järvafältet

Få tänker på Järvadistriktet som ett ställe att löpa. Men Järvafältet är faktiskt fullt av fina friluftsstigar och sjöar. Ett tips är att utgå från Jakobsberg och springa över till Sollentuna-sidan. Då springer du troligen förbi fina sjöar som Säbysjön och Översjön. Dessutom finns det flera gårdar, vilket gör att det till och med känns lantligt.

Pendeltåg: Häggvik, Jakobsberg, Norrviken

7. Kungsholmen

Kungholmen runt är ingen dum löprunda. Eller att baka in delar av den i en annan löprunda i stan. Norrsidan vid Karlsbergskanalen och Hornsbergs strand är riktigt fin. Och detsamma gäller Rålambshovsparken, Smedsuddsbadet och Norr Mälarstrand. Men det gäller så klart att undvika trafikkaoset på mitten av holmen.

Tunnelbana: Fridhemsplan, S:t Eriksplan, Odenplan, Rådhuset

8. Lidingö

Många tänker på Lidingö i samband med Lidingöloppet. Och det finns definitivt goda orsaker till att det hålls just där. Lidingö erbjuder en varierad löpupplevelse. För du kan hitta riktigt fina vattennära vägar såväl som skog och sjöar.

Tunnelbana: Ropsten

9. Långholmen

Långholmen är en riktig trevlig ö att löpa på. Speciellt sommartid. Med viss varning för att det kan bli väldigt mycket folk, så är den ändå värd det. För vyerna är riktigt fina. Och om du vill kombinera din Långholmen-runda med en ö till kan du springa runt Reimersholme också.

Tunnelbana: Hornstull

10. Nackareservatet

Brotorps kanalbron - ett fint ställe att löpa i Stockholm

Nackareservatet är en löpares dröm: enormt stort och med många fina stigar. Jag nosade på det i Björkhagen när jag bodde på Södermalm. Men under min period i Sköndal hittade jag alla de bästa stigarna. Allra bäst gillar jag delen runt Söderbysjön och Älta. Dessutom går det att passera Klisätra Ängar och Brotorps kanalbron (favoritställe på bilden ovan!) och springa vidare ned till Flaten.

Tunnelbana: Bagarmossen, Björkhagen, Kärrtorp, Skarpnäck

11. Skogskyrkogården

Skogskyrkogården är en av mina favoritplatser i Stockholm. Och för att löpa eller gå är den alldeles utmärkt. De stora trädalléerna och öppna ytorna har verkligen atmosfär. Och det är ganska lätt att koppla ihop en runda på Skogskyrkogården med Nackareservatet. Det är bara att springa ned genom Björkhagen eller Kärrtorp.

Tunnelbana: Skogskyrkogården

12. Södermalm

Södermalm - ett bra ställe att löpa i Stockholm

Det är lätt att bara tänka på tungt trafikerade gator som Götgatan, Ringvägen och Hornsgatan. Men Södermalm är utmärkt att löpa på så länge du håller dig vid vattnet. Delarna vid Långholmen, Reimersholme, Tanto, Årstaviken och Hammarby är riktigt trevliga. Om du ska ta dig runt hela får du sedan kämpa dig förbi Stadsgården som inte är lika rolig.

Tunnelbana: Hornstull, Skanstull, Slussen

13. Tyresta nationalpark

Tyresta nationalpark - en fin plats att löpa i Stockholm

Vill du ta dig längre ut från stan? Då kan Tyresta nationalpark i Haninge vara ett kanonalternativ. Det är en heldagsutflykt, men det är ett mycket fint naturområde. Som löpare kan det bitvis bli lite mycket terräng. Men det tycker jag det är värt för de otroliga utsikterna. Och  i Tyresta kan du ta dig in på Sörmlandsledens sträckor – både söderut och norrut. Då kan du få dig en riktigt lång runda.

Buss: Svartbäcken, Tyresta by

14. Vinterviken

Vinterviken erbjuder riktigt långa och fina vägar vid vattnet. Dessutom kan du fortsätta förbi Örnsberg, Axelsberg och Mälarhöjden utan att vyerna blir sämre. Ett kanonställe. Och det funkar utmärkt att koppla ihop med nästkommande ställe på listan. Du behöver bara ta dig igenom Gröndal och förbi Liljeholmen.

Tunnelbana: Liljeholmen

Tvärbana: Gröndal

15. Årstaviken

Årstaviken är en av mina favoritplatser att löpa i Stockholm. Och sidan mellan Liljeholmen och Gullmarsplan är riktigt kuperad. Så du kan räkna med att få ta i. Det är troligen den plats där jag löpt flest kilometrar under mina år som löpare i Stockholm.

Tunnelbana: Gullmarsplan, Liljeholmen, Skanstull

Från att löpa i Stockholm till digital marknadsföring

Så. Nu vet du 15 fantastiska ställen att löpa i Stockholm. Förhoppningvis har du upptäckt några nya att prova!

Men stora delar av innehållet på den här webbplatsen handlar om digital marknadsföring. Jag är nämligen en frilansande contentexpert som hjälper företag med digitala tjänster. Behöver du hjälp med något? Då kan du ta kontakt med mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila på nordstromstefan86@gmail.com.

Annat från bloggen:

Digital detox – en paus från sociala medier ->

Hur är det att bo i Sköndal? ->

Digital marknadsförare – frilans eller in-house ->

Vad är content marketing? ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *