Jobba mindre och må bättre = sant?

Publicerat av Stefan Nordström den

Jobba mindre och må bättre

Jobba mindre och må bättre = sant? Stämmer det? I takt med att jag skrivit nästan allt jag kan tänka mig om copywriting, SEO och annat som har med content att göra tänkte att jag kan vara kul att skriva om andra viktiga saker.

Det talas mycket om att jobba mindre, men ofta slutar det dessvärre med ord istället för handling. Som frilansare har jag dock gjort det under perioder och det har verkligen varit bra för mig. Här är mina tankar och erfarenheter om att jobba mindre.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 10 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Att jobba mindre

Det pratas mycket om att jobba mindre, t ex i form av fyra dagars arbetsveckor eller sex timmars arbetsdagar. Samtidigt har jag känslan av att arbetsmarknaden är konservativ och motsträvig. Likt att jobba hemma verkar det finnas en tråkig fyrkantighet som ser mer till att preservera det gamla än välmående och utveckling (för att inte tala om effektivitet?).

Någonstans förstod jag inte att det inte var läge att vänta på framstegen – jag fick skapa min egen vardag istället. Och jag tror att det ofta är så vi får göra när vi vill optimera våra liv för att både må och prestera bättre på samma gång. Min personliga känsla är att det traditionella arbetslivet inte erbjuder dem möjligheterna, i alla fall om du inte hittar en riktigt bra arbetsgivare.

Vad säger forskningen?

Forskningen kring att jobba mindre har visat på många positiva resultat. För arbetsgivarnas del visar det sig att det går att få ungefär lika mycket gjort, och det är ju inte rocket science att förstå hur det påverkar arbetstagarna. Med mer fritid och mer återhämtning ökar så klart välmåendet.

Denna studie från WHO visar att långa arbetsveckor har samband med hjärtsjukdomar och stroke. En annan intressant studie är denna studie om fyra dagars arbetsvecka från 2022. Den visar att fyra dagars arbetsvecka har positiva effekter på både välmåendet och produktiviteten. Företagen behöver alltså inte oroa sig över utvecklingen ur ett ekonomiskt perspektiv!

Jobba mindre är framtiden?

En del företag verkar ha fått upp ögonen för kortare arbetsveckor. Mycket bra tycker jag, så klart! Det finns dock mycket kvar att göra, framför allt när det gäller attitydförändring. Många företag är fast i gamla hjulspår, trots att forskningen visar motsatsen. Dessvärre är det ofta de anställda som får betala priset. Förhoppningsvis är det en självklarhet i en inte alltför lång framtid.

Hur har jag gjort för att jobba mindre?

Men hur jag gått till väga? Jo, för mig var det omöjligt att jobba mindre så länge jag var anställd. Heltidsanställningar inom digital marknadsföring lämnar sällan utrymme för sånt. Tvärtom är det så att det som ingår i tjänsterna knappt får plats på en 40-timmarsvecka. Inte ett recept på välmående, skulle jag säga!

Efter att jag började frilansa 2019 fick jag full kontroll över min egna tid. Helt plötsligt var det upp till mig själv att balansera de olika sakerna i mitt liv. Jag skulle vilja säga att det både blev mer frihet och ansvar på samma gång.

Ja, jag förstår helt och hållet att detta är en lyx som inte alla har. Ekonomin behöver gå ihop, och långt från alla arbetsgivare är flexibla, vilket leder oss till nästa fundering.

Pengar vs. välmående och fritidsintressen

Men om det ökade välmåendet innebär att du tjänar mindre, då? Så är det definitivt för mig som frilansare. Idag landar det ofta i avvägningar för mig. Som frilansare inom digital marknadsföring går det att tjäna riktigt mycket pengar. Men då känns det som att jag är tillbaka på ruta ett; jag blev ju frilansare för att få mer utrymme att göra saker jag tycker om, inte jobba dygnet om.

Här handlar det om att ta svåra beslut, och det är helt beroende på dina individuella förutsättningar och prioriteringar. Jag vill dock lova att det är dessa beslut och funderingar som i slutändan avgör livskvaliteten.

Vad blir skillnaden?

När du börjar jobba mindre på ett sätt som går ihop har det flera skillnader. Dessa har varit de huvudsakliga för min del:

  • Mer utrymme för min musik och mitt egna innehåll
  • Mer plats för träning och hälsosam livsstil
  • Större frihetskänsla
  • Möjlighet till resor (i alla fall för mig som frilansande digital nomad)
  • Bättre sömn och återhämtning
  • Mer ork över till sociala aktiviteter

Finns det nackdelar med att jobba mindre?

Alltså, ja. På sätt och vis. När jag är utan jobb som frilanskonsult, vilket händer, kan det bli rätt omotiverande och frustrerande. Det blir väldigt likt arbetslöshet, faktiskt. Det bästa jag kan göra i den situationen är att göra det jag gör nu, skriva content som driver organisk trafik och ger mig nya kunder. Men det känns så klart surt att vara i form att jobba och inte kunna fakturera för timmarna, trots att det här hjälper mig i det långa loppet.

Jag skulle säga så här: om ditt jobb och din karriär också är ditt största intresse i livet, då kanske det inte gör så mycket om du jobbar heltid eller mer? För min del är det dock oerhört viktigt att få hyfsad balans, så jag kan ägna mig åt intressen och att må bra. Jag mår som allra bäst när jag har lagom mycket jobb – inte för mycket, inte för lite!

Behöver du hjälp med digitalt content, eller är du en frilanskollega?

Hur hamnade du här? Är du också frilansare, eller är du kanske på jakt efter en? Hur som helst, om du vill komma i kontakt med mig kan du göra över mail på nordstromstefan86@gmail.com, eller lägga till mig på LinkedIn eller Instagram. Hoppas du fick ut något av detta lite annorlunda inlägg!

Fler inlägg om livsstil och frilansande:

Hur tar du semester som frilansare? ->

Frilanstankar om kaffe, prestation och sömn ->

Vad finns det för utmaningar med digital nomad-livet? ->

På två stolar – livet som musiker och frilansare ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *