En frilansares tankar om kaffe, koffein, prestation och sömn

Publicerat av Stefan Nordström den

Kaffe på stranden i Portugal

Kaffe och koffein har varit en stor del av mitt liv sen högstadiet eller så – långt innan jag hade en aning om att jag skulle bli digital frilansare. Men jag har börjat tänka om från min gamla livsstil då jag drack kaffe i princip 24/7. Det handlar både om välmående och prestation.

Oftast skriver jag om digital marknadsföring och frilansande i denna blogg. Men ibland sticker jag iväg och pratar om annat. Och nu är det ett sådant tillfälle: det är dags att prata om kaffe och sömn. Det känns ju trots allt ganska frilansrelaterat (många av våra liv drivs ju närmast av koffein).

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Vetenskapen bakom koffein

Eftersom jag skrivit ett flertal artiklar om vetenskapen kring koffein har jag fått rätt bra koll. Och det kanske faktiskt var där någonstans jag började förändra mina vanor, faktiskt.

Koffein är ett stimulerande ämne som piggar upp både fysiskt och psykiskt. Det är en prestationshöjare när det gäller såväl träning som arbete och studier. Koffein påverkar samma receptorer som ämnet adenosin, det ämne som gör oss lugna och hjälper oss att somna.

Kaffe har gott om positiva effekter på livet när det gäller prestatation, men det kan också påverka sömnen. Och vid ett riktigt hög intag kan det ha negativa effekter och till och med ge abstinensbesvär. Jag har faktiskt använt mig själv som testkanin – huvudvärken brukar dyka upp ett par timmar senare om jag inte fått mitt morgonkaffe.

Halveringstiden är ca 4-5 timmar för en frisk vuxen. Då är alltså 50 % av koffeinet nedbrutet, men sedan krävs det ytterligare 4-5 timmar att bryta ned hälften igen (till 25 %, hälften av 50 %). Det blir alltså inte världens bästa ekvation om du dricker ett par koppar kaffe efter middagen och ska försöka somna innan midnatt.

Vilken tid på dygnet slutar jag dricka kaffe med koffein?

Som sagt har jag gjort mig till lite av en försökskanin, speciellt sen jag blev frilansare och kunnat lägga upp min egna tid. Mycket har börjat handla om effektivitet, både när det gäller prestation och sömn, och där kommer kaffe in i bilden.

Efter diverse experiment och research landade jag i att koffeinet får flöda fram till lunch. Ofta blir det en sista kopp kaffe kring 12-13. Förvisso blir det ofta fler koppar innan lunch än tidigare, kanske till och med fyra. Men med halveringstiden i åtanke tror jag att det är rätt sätt att göra det på.

Koffeinfritt kaffe – en höjdarlösning

Kaffe i Rumänien

Ett café med klockren branding jag sprang på i Rumänien

Koffeinfritt kaffe var något som jag länge tänkte på som något för ”mesar”. Ja, det säger väl något om mig själv som person förr i tiden också. Samtidigt finns dock suget där efter någon typ av dryck även under eftermiddagen och kvällen. Så varför inte koffeinfritt?

Till slut testade jag, och det tog inte många dagar innan rutinen blev koffeinkaffe före lunch och koffenfritt efter lunch. Undantaget är helger eller om jag drar ut på en fika på kvällstid.

Annat koffein som energidryck då?

Långt innan jag började med digital marknadsföring var det andra typer av koffein som flödade, framför allt energidryck. Jag antar att det var en del av livsstilen som tonårsgamer. Dessa drycker är verkligen skräp, fyllda med socker och diverse skumma ämnen. Idag blir jag helt skakis om jag ens rör en, så det har inte blivit många Red Bull-liknande drycker de senaste åren.

Vad har ändrade vanor kring kaffe gett mig som frilansare?

Mina ändrade kaffevanor handlade främst om att förbättra min sömn och prestera bättre. Och där tror jag att jag har lyckats; nu kan jag utnyttja morgonens kaffekick samtidigt som det går snabbt att somna på kvällarna. De gånger jag tar en kaffe för sent märker jag absolut skillnaden. Eftersom vi alla är olika tror jag att det är något som är värt för oss alla att testa runt med.

Frilanskollega? Eller behöver du hjälp med digitalt content?

Som sagt, ett blogginlägg om kaffe är lite av en avstickare för mig, men jag tänkte att det kunde vara intressant. Men hur hamnade du här? Är du också en digital arbetare som funderar över din kaffevanor? Eller behöver du hjälp med att spetsa till ditt content? Hur som helst tycker jag du ska komma i kontakt med genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

Andra inlägg om frilansande och livsstil:

Semester som frilansare – hur funkar det egentligen? ->

Så här såg januari 2022 för mig som frilansare ->

Att säga nej är en superkraft – speciellt för frilansare ->

Att jobba med sociala medier utan att tycka om sociala medier ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *