Cykelresa – vad ska du tänka på?

Publicerat av Stefan Nordström den

Cykelresa - vad ska du tänka på?

En cykelresa kan i många fall vara ett fantastiskt sätt att utforska en plats eller ett område, men det för också med sig en rad praktiska utmaningar. Om du lyckas fixa dem på ett bra sätt har du oftast en härlig resa framför dig. Här är mina erfarenheter från att planera en 11-dagars cykelresa i Portugal under våren 2024.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

 • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
 • 10 års erfarenhet som in-house och frilansare
 • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
 • LinkedIn | Mail | Instagram

Vilken typ av cykel ska du hyra?

Steg ett är att få tag på själva cykeln. Om du har en specifik kravbild är det viktigt att hitta en cykel som matchar, då det ofta blir många dagar i sadeln. Och små problem blir lätt stora problem när du måste hantera dem under en längre period. Därför är det viktigt att ha en cykel som passar både resan och dina fysiska förutsättningar.

Vi valde stabila mountainbikes av hög kvalitet – inte de allra dyraste företaget erbjöd, men nästan. Det visade sig vara ett bra val, då vi hamnade på många utmanande vägar där god fjädring och tålighet var viktigt. Om du ska cykla på jämna cykelbanor hela tiden kan du välja en mindre tålig cykel, men för oss var det verkligen viktigt med riktigt bra cyklar under denna resa.

Utrustning till cykelresa

När du ska ut på en cykelresa gäller att välja – och välja bort – utrustning baserat på förutsättningarna. Du vill inte vara överlastad med massa olika saker, om du hur vill du inte att det ska kosta för mycket, men samtidigt är det viktigt att ha rätt saker på plats för att göra resan smidig och bekväm:

 • Hjälm (givet, så klart)
 • Sidoväskor
 • Övrig packning (ryggsäckar, mindre cykelväskor)
 • Lampor
 • Mobilhållare (bra för navigering)
 • Verktyg för underhåll och reparation
 • Cykelshorts/cykeltights

Vi hade tre cyklar och valde att ha två uppsättningar sidoväskor, alltså totalt fyra. Det blev perfekt för oss, då vi hade två incheckade stora väskor, samt ryggsäckar på ryggarna. Sidoväskorna håller mer än du tror, men gör ditt bästa för att hålla nere packningen i ryggsäcken på ryggen (om du har en), då den kan bli ganska ansträngande.

Kläder till cykelresa

Om du cyklar en dag eller kör ett träningspass på cykel spelar kläder inte så stor roll, men när du ska spendera många timmar i sadeln gör det stor skillnad. Jag bytte t ex ut shortsen mot cykeltights och cykelshorts, vilket visade sig vara ett smart val. Generellt skulle jag rekommendera aerodynamiska, tighta kläder som klarar av svett, vind och regn.

Jag skulle säga att shorts och tights är det viktigaste valet, då det ofta är baken som i längden får ta den största fysiska smällen. Många sa det till mig innan resan, och det visade sig stämma till 100 procent. Det kan vara bra att ha med flera uppsättningar, då vädret snabbt kan förvandla dig till en blöt (eller lerig) hund, samt att det inte alltid finns särskilt bra möjligheter att tvätta.

Planering av distans och vägar

Cykelresa - ibland vet du inte hur vägarna ser ut i förväg

När du ger dig ut på en cykelresa med given start- och slutpunkt är det bra att planera på ett realistiskt sätt. Vi gjorde upp en gameplan som innebar att vi cyklade ungefär 50-60 km per dag. För vana cyklister så är det egentligen i underkant, men vi ville stanna mycket, njuta av de många fina platserna och undvika press.

I vårt fall valde vi att hyra cyklar, plocka upp dem vid startpunkten och få dem hämtade vid slutpunkten. Det kostade mer, men gav oss den ultimata friheten att hela tiden jobba framåt, med en kanonbra start- och slutpunkt.

Ett bra tips är att mata in dina planerade rutter, dagsmål och eventuella stopp i en app som Google Maps, maps.me eller liknande. Då har du/ni alltid någorlunda koll på planerna. Det kan också vara kul att ha med en aktivitetsklocka, app eller liknande för att hålla koll på totaldistansen, lutningen, kaloriåtgången och annat fysiskt.

De runt 60-70 kilometrarna vi cyklade per dag under vår resa i Portugal räckte mer än väl i det landet. Det visade sig bli många berg, diverse kostigar och en hel del navigationsutmaningar. För att kunna njuta av resan så mycket som möjligt rekommenderar jag definitivt att planera försiktigt, gärna med en pausdag eller två för lite sightseeing och nöje. Vi var helt överens om att vi hade lagt in en extra dag om vi vetat hur utmanande cyklingen skulle bli.

Boende under cykelresa

När du är ute på en cykelresa behöver du även tänka på boende. Är det hotell/vandrarhem, fricamping, betald camping, eller kanske kompisar under vägens gång som gäller? Vi valde vandrarhem denna resa, då vi ville hålla budget nere och samtidigt få hyfsad sömn. På vissa ställen fick vi även frukost, vilket var perfekt innan cyklingen.

Boende på cykelresa är verkligen en smaksak. Personligen skulle jag vilja testa att cykla och campa någon gång också, för att se hur skillnaden skulle bli. Friheten är härlig, men troligen skulle sömnen och hygienen bli lidande.

Och tänk på en sak: de allra flesta boenden är OK med att förvara din cykel säkert, men det är inte givet. Så det kan vara bra att fråga innan så att du är helt säker. Ibland kan cykeluthyrare kräva att du förvarar cykeln inlåst, kanske för att försäkringen ska gälla. I Portugal var alla hjälpsamma och hade förråd där cyklarna kunde förvaras.

Hur är det med väder och vind?

Om du är ute på vägen under flera dagar, veckor, eller till och med månader, kommer du garanterat att stöta på utmaningar med vädret. Vi räknade kallt med att det skulle bli en del regn, plus att Portugal är ett notoriskt blåsigt land. Regn blev det inte, men det blev en hel del blåst, och i vissa fall gassande sol.

Ett regnskydd för eventuella ryggsäckar är superbra att ha, samt att vara mentalt förberedd på att cyklingen kan bli tuffare än du tänkt dig. Vi hade en dag när vi körde över blåsiga slätter på öppna vägar som var väldigt tuff, nästan lika tuff som delarna med mest uppförsbackar. Och om du ett varmt land: var noga med solkrämen, då du kommer spendera timmar ute i oskyddad sol.

Hur tänkte jag när jag planerade denna första cykelresa?

Pausdag på cykelresan i Portugal

”Mer sånt”, sa vi när vi äntligen fick chans att hänga på beachen under en eftermiddag

För mig var denna cykelresa min första flerdagars. Tidigare hade jag bara hyrt cykel en dag – och då haft det riktigt bra. Så jag ser det som en utvärdering inför framtida längre och mer utmanande resor. Portugal är ett enkelt land och turista i som jag är mycket van vid. Dessutom är det ett land som är fullt med fina vyer som gör sig perfekt på cykel.

Planeringen gick i stora drag väldigt bra, och vi hade få missöden. Det vi tar med oss är framförallt att lägga in lite mer paus för att njuta av resan. I övrigt gick allt väldigt bra, och det var en riktigt bra fysisk insats, samt ett trevligt och annorlunda sätt att se ett land på.

Slutligen: vad är ditt mål med cykelresan?

På tal om fysiskt och trevligt så är det bra att tänka på vad dina mål med cykelresan är. Vissa gör det till stor del för att träna och få in så många kilometer som möjligt, och då är så klart inte pausdagar och sightseeing särskilt viktigt. För andra kan det vara motsatsen. Vi var någonstans mittemellan.

Hur som helst tror jag det är bra att bestämma sig för hur viktigt det är med att cykla långt och hur viktigt det är att njuta av saker under resan. Ur vår synvinkel blev lite för mycket aktivt cyklande, och lite för lite njutande, men det lär vi oss av till nästa gång!


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *