Att resa ensam är fantastiskt – därför ska du testa att resa själv

Publicerat av Stefan Nordström den

Att resa ensam är fantastiskt - därför ska du testa att resa själv

Det är verkligen helt annorlunda att resa ensam jämfört med att göra det med andra. För mig tog ett tag innan jag vågade på mig det, men efter en festivalhelg i Lissabon blev mina resvanor aldrig desamma igen. Tvärtom fick jag upp ögonen för de många fördelarna med att resa ensam.

Jag är en digital nomad som arbetar som frilansare inom digital marknadsföring. Att vara platsoberoende och resa när jag vill är en av de stora fördelarna med min livsstil. Här är mina tankar och erfarenheter kring att resa ensam.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Resa ensam första gången

Min första soloresa var definitivt något som kändes ovant, både på gott och ont. Från att resa med partners eller vänner till att planera, flyga och landa i en obekant stad helt själv. Men det tog inte länge innan jag fick upp ögonen för fördelarna – och framför allt magin i det. Flygresan var fridfull och jag kunde börja vandra runt i Lissabon i mitt eget tempo.

Ingen hade åsikter och vad som skulle göras och hur, utan jag kunde själv bestämma tempot och göra vad jag ville. Istället gick jag in i musiken och upplevelserna. Det blev direkt långa promenader i staden, och under ett par dagar pratade jag knappt med någon förutom när det var dags för en ny kaffe.

Den här magin har definitivt funnits kvar, både i USA och när jag återvände själv till Portugal. Upplevelserna blir verkligen helt annorlunda när du reser ensam.

Mina ensamresor

Här mina ensamresor så här långt:

  • Lissabon (december 2018)
  • New York (maj 2019)
  • Chicago (maj 2019)
  • Rundresa i Portugal (oktober 2021-januari 2022)

Min Lissabon-weekend 2018 för att åka på festivalen Under the Doom var ett första smakprov på att resa ensam. Och det gav enorm mersmak! Jag kom därifrån med både fantastiska solodagar i staden och Sintra samt nya vänner från festivalen, vilket senare resulterade i att jag blev sångare i det portugisiska bandet Ashes of Life.

Jag har återvänt till Portugal två gånger, och resan gjorde att jag vågade mig på två storstäder i USA helt ensam. Både New York och Chicago var helt magiska att utforska på det sättet, och jag har mängder av sköna minnen från dem trots att jag spenderade stora delar av tiden i städerna helt ensam.

Soliga dagar i New York - en av mina bästa upplevelser när det gäller att resa ensam

Soliga dagar i New York – en av mina bästa upplevelser när det gäller att resa ensam

Fördelar med att resa ensam

Enligt mig är detta de fyra största fördelarna med att resa ensam.

En helt annan typ av upplevelse

Du får en annan reseupplevelse när du promenerar, äter, fikar och dricker på egen hand. Istället för att prata med resekamrater kan du observera, ta in och vara spontan på ett helt annat sätt. Personligen tror jag också att det ökar chanserna för att hamna i oväntade situationer och träffa på intressanta människor. Jag träffade t ex vänner för livet i Lissabon 2018 trots att det var första gången jag reste ensam.

Det är utvecklande

När du reser själv är det du som sköter allt, från bokningar till kommunikation och aktiviteter. I stora drag är du ansvarig för hur saker går, och det finns ingen att skylla på. För mig har det varit utvecklande; dels har det gjort att jag blivit bättre på att resa ur en praktisk synpunkt, dels har det gett mig mer mod och ett större självförtroende. Och det är något jag också tagit med mig hem från resorna.

Du får tid att reflektera

När du reser ensam är det lätt att hamna i situationer som ger lugn och utrymme att reflektera. Allt från flygresor till sightseeing och promenader blir annorlunda när du är själv. Du får också möjlighet att läsa, lyssna på musik eller andra utvecklande aktiviteter. Om du vill att det ska vara det blir det återhämtning på ett helt annat sätt än när du reser tillsammans med någon.

Du bestämmer själv

Men den allra största fördelen enligt mig är att du kan bestämma tempot, schemat och aktiviteterna helt själv. Om du är trött kan du spontant välja en dag på hotellrummet, och om du vaknar 5 på morgonen är det bara att sticka iväg på äventyr. Ur denna synvinkel hade jag definitivt inte haft lika underbara dagar i Lissabon, New York och Chicago med ett resesällskap – det är jag säker på!

Nackdelar med att resa ensam

Nackdelarna med att resa ensam är färre än fördelarna, men det finns några!

Du är ofta själv om något går fel

Det går inte att komma ifrån att du är mer utsatt när du reser ensam. Om du t ex tappar bort något eller blir bestulen finns det ingen som direkt kan hjälpa dig på samma sätt. Ofta får du istället förlita dig på främlingar, vilket ändå i slutändan brukar gå bra. Men om jag ska vara ärlig är det inte riktigt något jag går runt och tänker på – förutom att jag försöker vara lite försiktigare med suspekta områden och gator.

Resa ensam 2021 - en spöklik och dimmig morgon i Lissabon

En spöklik och dimmig morgon i Lissabon

Det finns ingen att dela upplevelserna med

Ja, det har varit många gånger då jag tänkt: ”j-vlar om xxx hade varit här just nu”. Trots att upplevelserna är grymma är det ofrånkomligt att det blir så ibland. Där finns det egentligen inget sätt att fixa det på annat än att återvända till platsen med personen vid ett senare tillfälle. På samma sätt finns det inte heller någon som delar dina minnen, vilket kan vara lite trist ibland.

Måltider, fika och dryck ensam

Att gå ut och äta en schyst middag, utforska landets snacks eller leta fantastiska craftöl blir inte samma sak ensam. För mig resulterar ensamresandet snarare i budgetliv och massa sightseeing än att jag hamnar på restauranger och barer. Dock ser jag så klart till att prova så mycket jag kan, t ex berömda francesinhas i Porto och ovos moles i Aveiro. Men det är inte riktigt samma som att göra det med en god vän!

Inte säker på om du skulle gilla att rensa ensam? Testa en liten resa!

Om du inte är helt säker på hur det skulle kunna kännas är det bra att börja med en kort resa, precis som jag gjorde med min weekend i Lissabon. Jag hade ingen aning om hur det skulle kännas. Många saker var obekanta, på gott och ont. Dock tog det inte länge innan jag hittade flowet.

Jag är inte helt säker på om det är något som passar alla, men det finns bara ett sätt att ta reda på det, och jag tycker att alla ska prova på att resa ensam åtminstone en gång!

Är du också frilansare? Eller behöver du hjälp med digital marknadsföring?

Funderar du på att ta steget och resa ensam? Är du också en frilansare eller digital nomad? Behöver du hjälp med digitalt content? Oavsett tycker jag att du borde llägga till mig på LinkedIn. Om du vill komma i kontakt med mig kan du maila på nordstromstefan86@gmail.com.

Andra blogginlägg om resande och nomadliv:

Vad är en digital nomad? ->

Resa och träna – går det att få ihop egentligen? ->

Vad finns det för utmaningar med att vara digital nomad? ->

En roadtrip i Norrland – eller en halv i alla fall ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *