Vad har jag lärt mig av fyra år som frilansare?

Vad har jag lärt mig av fyra år som frilansare inom digital marknadsföring egentligen? Har det främst gett mig fler gråa hår, eller har det varit utvecklande? Både och, skulle jag säga. Här är 8 saker jag lärt mig som frilansare! Och hur är det? Längtar jag någonsin tillbaka till kontorslivet?
Av Stefan Nordström
- Konsult inom digital marknadsföring/musiker
- 9 års erfarenhet som in-house och frilansare
- Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
- LinkedIn | Mail | Instagram
Min bakgrund inom digital marknadsföring
Efter min högskoleutbildning inom marknadskommunikation och IT började jag arbeta inom digital marknadsföring. Det blev inom flera olika branscher, t ex läkemedel, drivmedel och ekonomi. Över tid insåg jag att ett heltidsjobb inte var för mig. Dels tog det upp för mycket av min tid och energi, dels gjorde det att jag kunde resa lika mycket som jag ville. Ett frilansliv – delvis som digital nomad – är helt enkelt något som passar mig bättre och ger mig ett optimerat liv som får mig att må bättre. Här är 8 saker jag lärt mig av att vara frilansare.
8 saker jag lärt mig under fyra som frilansare
1. Självständighet
För mig innebar frilansandet verkligen stödhjulen av – att bli egen chef på gott och ont. Situationen är min att påverka och optimera, och varje dag är det jag som ska pusha mig själv lagom mycket för att leverera och må bra på ett hållbart sätt. Det sätter verkligen din självdisciplin på prov, för att inte tala om din självkännedom.
Du behöver sätta gränserna och målen, samt våga sätta stopp när saker inte fungerar. Under min utveckling som frilansare har jag definitivt gjort misstag i båda riktningarna, och det har också varit det enda sättet att lära mig. Friheten att lägga upp allt hur du vill är fantastisk, men självständigheten innebär också att du måste hitta ditt eget, optimala sätt att göra det på. Och där har jag fortfarande mycket kvar att lära mig, helt klart!
2. Marknadsföring
Att vara frilansare innebär att konstant marknadsföra sig själv. Tro mig, det är något helt annat än att marknadsföra ett annat företags tjänster. Dels behöver du identifiera dina styrkor och selling points, dels behöver du göra jobbet helt själv. Det tog ett tag innan jag såg insåg att organisk SEO fungerade så bra som det gjorde, men efter det har jag inte tittat tillbaka. I stora drag har denna sajt samt min LinkedIn gett mig tillräckligt många leads för att hålla igång mitt frilansande.
3. Prioriteringar
Balansen mellan att hitta nya kunder och fakturera timmar innebar att jag verkligen behövde tänka till. I början njöt jag av livet som digital nomad och frilansare och lutade mig tillbaka. Men ju längre jag höll på insåg jag att det faktiskt är hållbart på lång sikt, om jag tänker på det som en karriär och prioriterar rätt.
Min stora lycka är att jag skapade denna sajt och fyllde den med blogginlägg långt innan jag fick kunder – idag är mitt content det som gör att många hittar mig, och något som fortsätter att leverera. Ibland kan prioriteringarna vara svåra, speciellt mellan eget content och att fakturera kunder. Det är svårt att sätta ett konkret värde på den egna marknadsföringen, men utan den är risken att du arbetar med samma kunder och samma arvode utan möjlighet till förändring.
4. Kundkommunikation
Frilansande innebär massa kundkommunikation, allt från förutsättningslösa möten till mail, Slack och uppdragsförslag. Någonstans behöver du hitta balansen mellan att tacka ja till lagom många kunder, maximera arvodet och erbjuda snabb och bra service. Denna balans och hur din kommunikation och servicenivå ska se ut är inte skrivet i sten. Här har jag gjort massa misstag genom åren, och jag är långt ifrån färdig med att göra det. Men ju mer denna bit stämmer, desto bättre får du vardagen att fungera, samtidigt som kunderna blir nöjdare.
5. Entreprenörskap
Oavsett om du inte driver ett eget företag i bokstavlig mening, så innebär frilansande att du lär dig mycket om att vara entreprenör. Du inser på saker på vägens gång och blir smartare, tuffare och effektivare. Dessa lärdomar kommer bara ett sätt – genom att vara egen och göra sitt bästa för att vara riktigt bra på det. Och göra saker bättre nästa gång om något går fel!
6. Yrkeskunskap och nya nischer
Frilansare innebär ofta många olika klienter och nischer. För mig har det öppnat upp det ordentligt, och jag har fått erfarenhet av många nya branscher. Detta har gått långt snabbare än som anställd, något som jag inte var beredd på. För mig har det hjälpt mig att inse vad jag vill jobba med, och dessutom vad jag inte vill jobba med. Detsamma gäller arbetsuppgifterna; jag har främst jobbat som renodlad SEO-copywriter, men ibland även med bredare digital marknadsföring. Att jobba bredare är ofta något jag föredrar, då det kan vara energikrävande och enformigt att bara skriva och skriva.
Nackdelen inom detta område är att jag går miste om de formella utbildningar eller kurser som många företag erbjuder sina anställda. Och ibland är det så klart lite tråkigt att inte ha något bollplank eller någon att samarbeta med.
7. Värdet av min tid och energi
När tid blev pengar på ett så bokstavligt sätt innebar det ett förändrat tankesätt. Tiden och energin blir värdefull på ett helt annat sätt. I början lekte jag mest runt och njöt av min nyfunna frihet, men när arvoden skulle förhandlas och större beslut skulle tas insåg jag hur viktigt det var att optimera allt – både när det gäller ekonomi och välmående.
Visst, ibland kan tid är pengar-tankarna ge ångest snarare än vara positiva, men mestadels är det riktigt bra. Jag har förstått att min tid och energi är viktig, både för mig och företagen som anlitar mig, och den bör värderas därefter.
8. Långsiktig tro på det jag kan – och att det löser sig!
Visst, jag måste erkänna att det vacklar ibland, men ju längre jag frilansat, desto mer inser jag att saker löser sig. Nu rör ett par dåliga månader mig inte i ryggen på samma sätt som tidigare. Snarare har jag förstått att det är en del av att frilansa. En långsiktig tro på det jag gör är en oerhört viktig egenskap som gör allt oerhört mycket enklare, speciellt när det är kämpigt. Och det är något som jag blir bättre och bättre på övertid. Så värdefullt!
Sammanfattning av fyra år som frilansare
Ja, vad ska man säga i slutändan? Ungefär detta: jag längtar inte tillbaka till livet som anställd på kontor på något sätt, och känner att jag tagit helt rätt beslut. Förhoppningsvis kan detta inspirera andra till att också ta chansen. Men det är viktigt att ha i åtanke att detta är mycket individuellt. För vissa passar det bättre med en vanlig anställd, medan andra behöver mer frihet för att vara både lyckliga och produktiva.
Behöver du hjälp med digitalt content?
Jag är som sagt en frilansare inom digital marknadsföring. Denna blogg drivs både för att skriva av mig och för att få nya kunder och kontakter. Är du intresserad av mina tjänster, eller är du också en frilansare? Välkommen att komma i kontakt med mig genom att lägga till mig på LinkedIn, eller maila på nordstromstefan86@gmail.com.
0 kommentarer