Tankar om förutsättningslösa möten/samtal och fakturerade timmar

Publicerat av Stefan Nordström den

Tankar om förutsättningslösa möten, samtal och fakturerade timmar

Förutsättningslösa möten och telefonsamtal med potentiella kunder är en av de saker jag funderar allra mest kring som frilansare. De är ett nödvändigt ont för att komma närmre leads, men det är också fakturerbara timmar som försvinner. Tid är pengar – och många gånger blir det så att den försvinner utan att du får betalt.

Men hur ska du som frilansare tänka kring det? Ja du, när det gäller detta känner jag mig verkligen inte som en expert. Snarare är det något där jag provar mig fram för att hitta rätt balans. Och det är verkligen inte lätt! Här är mina tankar kring det.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Leads och förutsättningslösa samtal

Om jag rakt av skulle följa upp alla mina leads från denna sajt och min LinkedIn skulle det resultera i ett tiotal förutsättningslösa samtal per månad. Långt ifrån alla är passande för min kompetens, och ännu fler saknar rätt arvode eller rätt upplägg. När jag var ny som frilansare var det verkligen svårt att hantera.

I takt med att jag fått mer erfarenhet har jag förfinat min teknik kring detta. Dels har jag fått lättare att känna igen passande och mindre passande kunder, dels har min efterfrågan gjort att bollen faktiskt ligger på min planhalva.

Att hitta balansen – eller försöka i alla fall

Jag försöker ta något samtal då och då. En orsak är att mina hunches faktiskt inte alltid är på topp. Ibland kan det dölja sig en riktigt bra kund där bakom, och ibland kan det vara motsatsen.

Som sagt har jag ingen magisk lösning kring detta, förutom att jag vill poängtera detta: värdera din tid. Fundera över om mötet verkligen är värt din tid och energi. Om inte, tacka nej och lägg det på uppdrag som du tjänar pengar på. Eller varför inte på att marknadsföra dig själv?

Och om infon kring kunden och vad den söker känns knapphändig kan det vara läge att be den utveckla uppdraget. Som riktigt efterfrågad frilansare kanske du till och med kan ta betalt för intromötet. I vissa fall kanske det är kunden som borde övertyga dig, snarare än tvärtom?

En stor utmaning som frilansare

Jag tycker fortfarande att dessa telefon- och mötesinviter är en av de svåraste sakerna att ta ställning till som frilansare. Dessutom vill jag ju gärna svara alla leads och motivera eventuella nej. Troligen är det bara uppdrag vs. egen marknadsföring plus arvodesfrågor som ger mig mer huvudbry. Avvägningarna är luriga, och det finns inga tydliga rätt och fel.

Hur är det för dig? Funkar det?

Är du frilansare? Hur hanterar du dessa funderingar kring förutsättningslösa möten och telefonsamtal? Berätta gärna! Antingen genom att lägga till mig på LinkedIn eller mejla nordstromstefan86@gmail.com.

Om du är på jakt efter någon som kan hjälpa till med digitalt content hoppas jag att jag inte avskräckt dig från att kontakta mig!

Fler inlägg om att vara frilansare:

Mars 2022 som frilansare ->

Semester som frilansare – hur funkar det? ->

Utmaningar med att vara digital nomad ->

10 tips som gör det lättare att frilansa ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *