Semester som frilansare – hur funkar det?

Publicerat av Stefan Nordström den

Semester som frilansare

Hur tar du semester som frilansare, och hur ser du till att verkligen vila upp dig? Det är faktiskt svårare än det låter, vilket jag märkte första gången jag skulle försöka få en ordentlig paus. Och därför tänkte jag att det kan vara nyttigt att skriva lite om.

Vad har frilansare för olika för- och nackdelar när det gäller semester egentligen? Så här gick mina funderingar när jag bestämde mig för att ta tre veckors total semester från frilansandet sommaren 2021.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Semesterersättning som frilansare

Först och främst handlar det ju om det ekonomiska: när vi inte längre jobbar heltid som anställda finns det ingen betald semester. Om du tar semester som frilansare får du inga pengar. Det är en av många orsaker att du måste ta skäligt betalt för dina uppdrag.

Även pengarna när du är på semester ska komma med. Därför kan du inte jämföra en typisk timlön exklusive sociala avgifter med det du fakturerar som frilansare. Det är verkligen två helt olika världar, och det är viktigt att stå på sig och få ordentligt betalt. Dessutom kan du använda avsaknaden av sociala avgifter som ett av dina argument för att du ”kostar mycket”.

Om du omfattas av kollektivavtal är din semesterersättning 5,4 % av din aktuella månadslön per semesterdag. Det blir en hel del pengar. Tänk på att det kan finnas funktioner för att automatiskt lägga undan semesterersättning när du fakturerar genom frilansplattformar, funktionen finns t ex hos Frilans Finans. Smidigt!

Behöver frilansare semester?

Men behöver frilansare egentligen semester? En intressant fråga! Vissa av oss (som jag själv ibland) jobbar ju bara deltid, om vi ska räkna det på ett traditionellt sätt. Men då betyder det ofta att det är massa annat som pågår. Jag skulle säga att alla behöver en ordentlig paus då och då så att de kan återfå energi och inspiration.

Om du är en frilansare som jobbar heltid sett till uppdrag och marknadsföring behöver du definitivt lika mycket semester som andra, minst. Visst, det blir ofta en avvägning mellan att ta flera uppdrag och tjäna mer pengar, men min känsla är att en riktig paus gör godare än att gå på lågvarv.

Självklart är detta dock oerhört individuellt. Personligen behöver jag verkligen andas och få återhämtning för att hålla en god kvalitet i mitt arbete. Men om du känner att det är hållbart att göra på ett annat sätt är det så klart ännu bättre. Mitt tråkiga svar är att du får hitta ditt sätt att frilansa på – alla gör det olika.

I mina sämre stunder har jag hamnat i den fallgropen att jag räknar all min tid som pengar, t ex ledighet som förlorad i inkomst. Och det är verkligen helt fel ände att utgå ifrån. Jag blev frilansare för att värdera min tid på det sätt att jag jobbar mindre och mer fokuserat.

Semester som frilansare – fördelarna

Jag skulle säga att den allra största fördelen är att du kan ta ut din semester när du vill, i alla fall i praktiken (mer om det snart). Du är inte bunden till att vara ledig ett visst antal dagar per år och du behöver inte konkurrera med andra om när du får vara ledig. Tvärtom kan du hitta dagar och perioder då andra kanske reser lika mycket. Och dessutom kan du lägga om ditt arbete under perioder du vill njuta extra av, t ex sommaren.

Detta är en av de fördelarna med att frilansa som jag uppskattar allra mest. Visst, ibland är det tufft, men möjligheten att kunna utnyttja en solig dag till något annat än jobb och sedan ta igen det någon annan gång är guld värd. Om du frilansar: ta chansen att experimentera med semestrar dagvis, veckovis och säsongsvis. Det är en möjlighet många andra inte har.

Semester som frilansare – den stora utmaningen

Frilansare har ofta stor frihet gällande arbetstider, arbetsplats och annat. Men i och med den flexibiliteten försvinner ofta den fasta semestern, i alla fall den som betalas av arbetsgivaren. Du behöver själv fundera ut hur mycket du behöver och hur du ska få det att fungera bra ekonomiskt. Detta kan leda till en del huvudbry, i alla fall för mig personligen. Risken är att pengarna blir en viktigare faktor än välmåendet, och då är vi ju tillbaka i stora delar av det som gör heltidsjobbet som anställd negativt.

Men jag skulle säga att den stora utmaningen kommer när du har återkommande kunder av hög kvalitet. Att ta semester som frilansare i början, med få och små kunder, är ingen utmaning. Det blir det dock sedan när du fått tag i kunderna du inte vill förlora, för de är ju ofta återkommande och med rejäla volymer arbete.

När jag kom till den situationen hamnade jag i luriga tankar. Dels vill jag absolut inte förlora mina bästa kunder, dels är jag ju en frilansare som själv bestämmer över mitt schema och inte ska vara bunden av något som liknar traditionella semestertider. Och denna balansgång ska jag vara ärlig och säga att jag inte riktigt lyckats få till, än i alla fall.

Hur mycket ska du ta betalt för att ha råd att ha semester?

Fallgropar, fördelar och nackdelar åsido, hur mycket ska du egentligen ta betalt för att det ska gå ihop? Detta är så klart svårt att generalisera om gällande timarvoden, men jag skulle säga åtminstone dubbelt så mycket som den vanliga timlön din kompetens och erfarenhet ger.

Annars är risken att du lägger ned din tid på arbete som inte räcker till för att ta semester på ett ordentligt sätt. Och dessutom tycker jag att underbetalt frilansarbete hellre kan bytas ut mot att marknadsföra sig själv, något som ger mer i längden.

En extra fundering om semester som frilansare

Som digital frilansare är du ofta mycket aktiv på sociala medier, mailen och mycket annat. Stora delar av dygnet spenderas framför skärmen med både krävande arbetsuppgifter och kommunikation. Därför kan det vara oerhört värdefullt med en digital detox när du kommer bort från det digitala helt och hållet. Annars är det lätt att du dras in i arbetsrelaterade saker, t ex samtal på sociala medier.

Om du känner att det inte funkar att vara nedkopplad hela semesten kan du bestämma delar när du är det, t ex en viss vecka. Eller kanske vissa delar av vissa dagar? Hur som helst tror jag att det är en stor fördel att verkligen bestämma det, så att det inte blir några kompromisser.

Utöver det kan det finnas utmaningar med livsstilen i stort, t ex när du är en digital nomad som reser runt. Då kan det bli hoppigt mellan vad som är arbete och vad som är fritid, med resultatet att du aldrig riktigt kopplar bort jobbet. Som många guider säger är nyckeln att hitta så skarpa gränsdragningar mellan arbete och fritid som möjligt.

Behöver du hjälp av en frilansare inom digital marknadsföring?

Söker du en frilansare inom digital markandsföring som kan hjälpa dig med content, SEO och annat? Eller är du en frilansare som vill komma i kontakt med andra i samma situation? Oavsett så du kan du höra av dig till mig. Det enklaste sättet att är att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

Fler blogginlägg om frilansande:

Allt om att vara och anlita en frilansande copywriter ->

Den ultimata guiden till att marknadsföra dig själv ->

När är det OK att jobba gratis? Är det någonsin OK? ->

Hur är det att jobba som frilansare inom digital marknadsföring? ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *