Arbeta som frilansare – hur ser en typisk dag ut?

Publicerat av Stefan Nordström den

Arbeta som frilansare - hur ser en typisk dag ut?

För många är mitt liv som frilansande konsult inom digital marknadsföring lite av ett mysterium. Så jag tänkte att det är kul och intressant att beskriva ungefär hur en dag ser ut. Här är mina rutiner som frilansare under perioderna då jag inte är på resande fot.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 10 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

En typisk dag som frilansare

Så här brukar mina rutiner se ut under en typisk frilansdag.

Morgon (ungefär 08:00)

Det första jag gör är att slå på kaffebryggaren, öppna inkorgen och kolla vad jag har att göra. Ibland har jag redan planer på plats, men de kan ändras. Hur som helst är det skönt att tidigt sätta en grundplan för dagen.

  • Hur många timmar jobb handlar det om?
  • Finns det deadlines att ta hänsyn till?
  • Har jag några fasta tider, t ex möten?
  • Har jag fått in några leads att ta ställning till?
  • När kan jag ta en paus och gå på gymmet eller löpa?
  • Finns det tid över för eget content eller musik?

Efter denna startfas vill jag gärna få in 2-3 fakturerade timmar innan lunch. Dagarna när det blir så är kanon, för då kan jag äta lunch i lugn och ro och sedan bege mig till gymmet eller ut och löpa. Om det är dåligt med jobb innan lunch händer det att jag gör tvärtom och tränar tidigare, i hopp om att det sedan dykt upp jobb.

Fram till lunch undviker jag sociala medier och min smartphone helt och hållet, om det inte är så att jag verkligen måste ha kontakt med någon. Jag har märkt att det ökar fokusen och gör dagarna effektivare. Det är också under denna del av dagen jag vill ha eventuella möten, helt enkelt så att jag blir klar med dem och kan fokusera på praktiskt arbete.

Lunch (ca 11:30-12:00)

Kring lunch är det dags att ta en ordentlig paus, bege sig ut, och göra något fysiskt. Hemma i Sverige tränar jag 5-6 gånger i veckan, så det är dags för gymmet eller löpning. Runt lunch sätter jag också någon typ av förväntan för dagen, t ex hur många timmar jag vill jobba totalt, eller om jag ska skapa eget innehåll.

Eftermiddagsrycket (ca 13:30-16:30)

Träningen, duschen och eventuella ärenden jag klämmer in på vägen kan ta en stund, men efter det har jag oftast kommit bort från skärmen tillräckligt länge för att ha fått ny energi. Under eftermiddagen vill jag gärna få in 2-3 fakturerade timmar till, så att jag landar på 4-5 totalt. Ibland lyckas jag, Ibland inte. Om det är segt börjar jag skapa eget content till mina webbplatser.

Avslutningsvis reflekterar jag lite över dagen och tittar hur morgondagen ser ut på ett ungefär. Det är ofta i denna fas jag försöker svara på eventuella leads och andra mail som dykt upp. Som frilansare har jag insett att jag måste prioritera mina garanterade, fakturerade timmar – mejlkonversationer och förutsättningslösa möten kommer i andra hand.

Mina rutiner som frilansare – slutord

Det positiva med mina rutiner är att dagarna är väldigt öppna för ändringar. Jag kan få saker gjorda, t ex gym, shopping och hushållssysslor, under tider då andra sitter på kontoret eller pendlar. Med rätt upplägg går det verkligen att optimera livet, både gällande hälsa och prestation.

Behöver du hjälp med digital marknadsföring?

Nu vet du mer om hur mina rutiner som frilansare ser ut. Men du kanske är här för att få hjälp med digital marknadsföring? Då har du kommit rätt! Kom i kontakt med mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila på nordstromstefan86@gmail.com.


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *