Alla vinner på att ha ett starkt personligt varumärke – men hur gör du?

Ett starkt personligt varumärke är något som i princip alla får ut något av att ha. Men vad innebär det och vad kan du göra för att lyckas med det?
Här går igenom mina tankar om att bygga ett personligt varumärke – dels den vedertagna kunskap som finns på området, dels mina egna tankar om att göra det i dagens digitala landskap. Som frilansande digital marknadsförare och undergroundmusiker handlar väldigt mycket om att bygga mitt personligt varumärke (eller kanske varumärken i pluralform egentligen?).
Av Stefan Nordström
- Konsult inom digital marknadsföring
- 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
- Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
- LinkedIn | Mail | Instagram
Vem är du? Varför är du unik?
Ja. Vem är du, egentligen? Snacka om djup fråga! Men i grund och botten är det du behöver besvara för att ta dig vidare till nästa steg. När du vet hur du vill framställa dig kan du börja fundera på målsättningar, tonalitet och annat som matchar din personlighet.
Steg 2 i denna process är att definiera vad som är unikt med just dig. Vad är dina starka sidor och unika kvaliteter som ingen annan har? Eftersom de digitala plattformarna svämmar över med kommunikation är detta mycket viktigt. Ditt personliga varumärke har väldigt mycket att vinna på att lyfta fram det.
Det kan vara bra att öva på din historia och hur du pitchar dig själv för att alltid ha en bra presentation redo. Tiden är ofta knapp att göra ett bra intryck, och ett personligt varumärke som snabbt går att representera kan vara skillnaden mellan att få och missa möjligheter.
Hitta dina värderingar
Vilka värderingar, känslor och andra personer/företag vill du kopplas samman med? Och vilka vill du inte kopplas samman med? När du vet detta har du ditt varumärkes personlighet framför dig. Då blir det helt plötsligt mycket lättare att hitta en framtoning för text, bilder och annat som har med innehållet att göra.
Mitt tips är att du gör en tankekarta eller liknande som innehåller värderingarna. Ha dem till hands när du skapar innehåll som en vägvisare. Varför inte som en post it-lapp brevid arbetsplatsen eller liknande?
Våga vara passionerad och ta ställning för saker
Om du följt guiden har du nu din personlighet och dina värderingar klara, eller något åt det hållet i alla fall. Och de kan användas till att stå ut rejält, genom att våga ta ställning för saker som är viktiga. Slätstrukenhet vinner inte, speciellt inte på onlineplattformar. Våga vara passionerad, ta ställning och tycka till. Då kommer du att stå ut i mängden och verkligen visa vem du är.
Men tänk på att det behöver vara autentiskt. Mottagarna ser ofta igenom när passionen inte är genuin. Därför är det viktigt att du tar ställning för saker som du bryr dig om på riktigt.
Välj kanaler där du bygger personligt varumärke
Det finns oerhört många digitala kanaler att välja på (för att inte tala om analoga). Och du kan inte lyckas överallt, förutsatt att du inte har ett helt marknadsföringsteam och en rejäl budget i ryggen. Oftast funkar det bäst om du gör det ordentligt i några kanaler istället för att bara finnas till i många.
- I vilka kanaler är dina konkurrenter och målgrupper mest aktiva?
- Var verkar det som att de lyckas bäst?
- Vilka kanaler kan du ta dig an på ett sätt som går ihop tid- och budgetmässigt?
Våga bli inspirerad av andra som gör det bra och sätt din egen spin på det. Detta är fördelen med sociala medier: det är fritt fram att kolla in hur andra framgångsrikt bygger sina personliga varumärken och hur de interagerar med sina följare.
Hur ser din målgrupp ut?
Även personliga varumärken har målgrupper. Vem kan tänkas vara intresserad av dig och det du erbjuder, och vilka är de som du vill synas hos för att uppnå dina mål? Här skiljer det sig otroligt mellan olika områden och målsättningar, och du har mycket att vinna på att lära sig om din målgrupp och dess beteende.
Vi som jobbar med content marketing och organisk SEO pratar nästan alltid om att bli en auktoritet inom sitt område. Och det är inte floskler: om du regelbundet skapar content som din målgrupp lär sig av och uppskattar blir du en expert som de vänder sig till. Expert = både ett starkt personligt varumärke och någon kunder gärna anlitar för uppdrag.
Målsättningar och syfte
Du bör aldrig jobba med marknadsföring utan att ha målsättningar i form av mätbara KPI:er. Utan att ha tydliga mål är det faktiskt svårt att veta om du gör saker bra eller dåligt. Och när du har KPI:er som du vill uppnå driver det också dina aktiviteter åt rätt håll.
Här behöver du även fundera över varför du bygger ditt personliga varumärke. Vill du hitta ett nytt jobb eller kanske nya frilanskunder? Eller är det något helt annat du vill göra, kanske sälja produkter eller bli en stor influencer? Återigen (tjat, tjat, tjat): det hjälper otroligt mycket när du är så klar som möjligt kring dessa målsättningar.
Tålamod, tålamod, tålamod
Digital marknadsföring i alla dess former tar tid. Här byggs Rom verkligen inte på en dag, du behöver alltid tänka på lång sikt och sakta men säkert växa. Och detta är inte lätt. Tro mig, jag som målinriktad människa med bristande tålamod kämpar med det hela tiden.
Men det enda sättet att bygga ett starkt varumärke är att jobba envist och smart med framtiden i åtanke. Det tar tid, men om du gör det på rätt sätt och fortsätter vara aktiv kommer framgångarna till slut. I takt med att ditt personliga varumärke växer blir du också bättre och bättre på att bygga det.
Behöver du hjälp med digital marknadsföring?
Behöver du hjälp med digital marknadsföring som bygger varumärke och driver försäljning? Då har du kommit rätt! Jag är en frilansande contentexpert som hjälpt många företag med innehåll. Intresserad? Kom i kontakt med mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.
Mer om marknadsföring och varumärken från bloggen:
Att marknadsföra sig själv – den ultimata guiden ->
Hur bygger du en maillista på bästa sätt? ->
15 tips för att omedelbart förbättra din digitala marknadsföring ->
Vilka marknadsföringsmodeller finns det och vilka är bäst? ->
0 kommentarer