På två stolar – livet som musiker och frilansande digital marknadsförare

Publicerat av Stefan Nordström den

På två stolar - livet som musiker och frilansande digital marknadsförare

Som musiker räcker det sällan att bara hålla på med musik. Och det är definitivt fallet om du sysslar med undergroundmusik, eller åtminstone om du inte råkar vara ett marknadsföringsgeni. För att få det att gå ihop bättre började jag frilansa som digital marknadsförare. Men det var inte en magisk lösning.

Här pratar jag om fördelarna och utmaningarna med att sitta på två stolar. Kortfattat: ibland är det bra, ibland är det en stol för mycket!

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Musiker och digital marknadsförare – hur blev det så?

Att vara aspirerande musiker och utbildad digital marknadsförare kanske inte är den mest naturliga kombinationen. Hur blev det så? Jo, när jag letade efter något att utbilda mig till landade jag i marknadskommunikation och IT, ett kandidatprogram för digitala marknadsförare.

Efter en karriär som webbredaktör, content manager och digital projektledare insåg jag att livet blev för jobbfokuserat. Allt kretsade kring 9-5-rutinen, och jag fick inte tid över till resor och musik. Fritiden och återhämtningen räckte inte till. Lösningen blev att bli frilsansare istället, något som i princip gjorde mig platsberoende, samtidigt som färre arbetstimmar gav mig mer tid över till musiken.

När musiker och digital marknadsförare går ihop

Mina förändringar handlade mycket om att få balans på tid, energi och pengar. Och på många sätt blev det helt rätt, eller åtminstone bättre. Jag fick möjligheten att disponera min tid bättre, även jobbet ändå ofta konkurrerar med musiken. Troligen är det dock omöjligt att komma undan helt.

Ibland hittar jag sköna synergier; att vara musiker är ju på sätt och vis att vara frilansare. Och det är så klart ganska ofta jag har nytta av mina kunskaper som digital marknadsförare. Att marknadsföra musik med metoder jag lärt mig under arbetslivet har lett till några intressanta projekt, t ex min webbplats deathdoom.com, som idag har över 12 000 besökare i månaden tack vare organisk SEO.

När det inte går ihop

Det stora problemet för mig är att det ena ger riktigt bra pengar, medan det ena i princip inte ger några alls. Ofta leder det till en jobbig dragkamp mellan pengar och passion där tiden sällan räcker till. Och för att vara ärlig är det en stor energitjuv och något som ofta splittrar mig.

När det blir för mycket jobb åt kunder lider musiken, mina egna kanaler och min egna kreativitet. Kort och gott försvinner mitt driv och min lust att hålla på med content, så illa är det. När motsatsen sker börjar jag helt plötsligt tjäna alldeles för lite pengar, men då är själen glad istället. På detta sätt fortsätter det – i princip hela tiden.

Jag förstår så klart att jag är långt ifrån ensam om detta dilemma, och inte bara som musiker. Passion är sällan pengar, även om de finns de som är lyckliga – eller kanske smarta – nog att kunna matcha de två faktorerna.

Livet som musiker – hur löser du det?

Vad är dina tankar om livet som musiker? Gör du det på ett liknande sätt, eller har du lyckats försörja dig helt och hållet på musik? För mig känns det också farligt att förena det, faktiskt. Risken är att passionen för musiken försvinner när det blir till ett heltidsgig – men jag kan ha fel.

Någonstans får jag nog ställa in mig på att det blir en del renodlat pengajobb och en del renodlat passionsjobb. Och jag antar att saker skulle kunna vara mycket värre än så, t ex hur det var förut när jag jobbade heltid. Men min entreprenöriella läggning gör fortfarande att jag gör allt jag kan för att optimera min livsbalans och få mer plats för att vara musiker.

Undrar du vad jag håller på med egentligen?

”Undergroundmusiker”? Vad innebär det egentligen? I mitt fall är det kort och gott så att jag skriver och spelar massa musik, främst inom extrema former av hårdrock. Och det är inte en form av musik som är helt lätt att tjäna pengar på. Låter det intressant? Här kan du kolla in mina två huvudsakliga musikprojekt.

Desolator – old school death metal

Mitt metalband Desolator som t ex kan höra på Spotify

Mitt band Desolator är ett death metal-band som släppt två skivor. Vi har spelat live i Spanien och Polen, och under 2021 släppte vi en professionellt inspelad musikvideo till låten ”Creatures of Habit”.

Lyssna på Bandcamp ->

Lyssna på Spotify ->

Soliloquium – progressive death/doom metal

Soliloquium är mitt mer varierade projekt som blandar flera olika musikstilar. Det har växt från ett soloprojekt med tydliga influenser till ett ganska experimentellt band med många intressanta samarbetspartners och gästmusiker. Och under 2022 släpper vi den fjärde plattan!

Lyssna på Bandcamp ->

Lyssna på Spotify ->

Musiker? Frilansare? Vad är dina tankar?

Hur hamnade du här? Är du också musiker som försöker få ihop tillvaron med tid, pengar och annat? Eller behöver du hjälp med något? Frågor och funderingar? Hursomhelst tycker jag du ska lägga till mig på LinkedIn eller e-maila mig på nordstromstefan86@gmail.com.

Fler blogginlägg om att vara musiker och/eller frilansare:

Så här spelar du in en riktigt grym musikvideo ->

10 tips som gör det lättare att frilansa ->

10 sätt att skriva riktigt bra låttexter ->

Semester som frilansare – hur funkar det egentligen? ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *