10 grymma tips för ökad produktivitet

Publicerat av Stefan Nordström den

10 grymma tips för ökad produktivitet

Produktivitet är oerhört viktigt, i alla fall om du vill använda din tid på ett effektivt sätt och åstadkomma så mycket som möjligt. Men hur ökar du din produktivitet på ett enkelt och långsiktigt sätt?

Vi som är frilansare har en vardag där tid verkligen är pengar. All tid som gör förlorad är potentiella fakturerade timmar – alltså har vi förhoppningsvis bra koll på produktivitet. Här är mina tankar som frilansande digital marknadsförare.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 9 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

10 grymma tips för ökad produktivitet

Min 10 bästa tips för att öka din produktivitet är:

  1. Ordentligt med pauser
  2. Bort med aviseringar och notifikationer
  3. Smartphonefritt
  4. Gränser mellan produktion och återhämtning
  5. Fokusera på inspiration ibland
  6. Skaffa rätt verktyg
  7. Produktiv arbetsmiljö
  8. Låt dig inspireras av andra
  9. Analysera, jämför och fundera
  10. Våga göra saker på ett annorlunda sätt

1. Ta ordentligt med pauser

För många är produktivitet, resultat och inkomst synonymt med att jobba sig in i vägen. Gärna på ett intensivt sätt där tid inte ”kastas bort”. Jag skulle vilja säga att det snarare är motsatsen som är produktiv.

När jag tar pauser och kommer bort från att leverera då och då ökar min produktivitet i stort. Istället för att sitta och pressa för att få saker gjorda får jag insikter som ger idéer och ökar kvaliteten. Pauserna behöver inte vara långa, men de behöver finnas där; gärna i form av små promenader eller liknande så att det verkligen blir ett miljöombyte!

2. Stäng av aviseringar och notifikationer

Aviseringar och notifikationer på telefoner och datorer är ett störmoment som dödar flowet. Små – och framför allt många – distraktioner kan dra ned produktiviteten mer än du tror. Och om du är frilansare kan dessa små stopp verkligen dra ned arbetet. Jag har stängt av alla notifikationer, till och med telefonsamtal.

3. Smartphonefri tid

Personligen har jag insett att smartphonen, och framför allt sociala medier, är en gigantisk distraktion. Och det krävs inte mycket för att den ska grumla min produktivitet och fokus. Det har resulterat i att jag låter bli den fram till lunch, och jag experimenterar med att göra det ännu längre.

Självklart inser jag två saker: dels kanske inte alla störs lika mycket av att kolla in Instagram lite på morgonen, dels kan du ha saker du behöver ha koll på på telefonen. Men i den mån det går tror jag det är kanon att hålla smartphonen borta från att störa din dag. Mina allra mest produktiva och välmående arbetsdagar är i alla fall de då jag kan jobba på utan att ha sociala medier som ett störmoment.

4. Hitta gränser mellan att producera och stänga av

Som frilansare och musiker blir det lätt så att jag alltid producerar och är aktiv. Risken är att det blir utmattande, men också kontraproduktivt. Till slut blir det inte kvalitet i arbetet, vilken varken gynnar hastigheten eller slutprodukten. Men då behöver du sätta tydliga gränser mellan arbete och fritid.

För mig har det varit svårt, även om jag långsamt blir bättre och bättre. Sociala medier är en faktor som grumlar linjerna, och ibland får väl även min musik räknas som arbete?

5. Lägg tid på att få inspiration så att du kan öka din produktivitet senare

Ett break från att producera kan göra mycket för din produktivitet och inspiration

Ett break från att producera kan göra mycket för din produktivitet och inspiration (här Söderbysjön utanför Stockholm).

Likt fördelarna med pauser är inspiration också något som inte alltid uppkommer i produktionsläge. Min erfarenhet är att det är ungefär tvärtom. Promenader, löprundor, powernaps och YouTube-videor ger mig inspirationen som jag sedan kan använda till att producera. Om du är som mig är det verkligen något som kan vara värt att ha i åtanke och optimera så mycket som möjligt.

6. Skaffa rätt verktyg

Det kan löna sig att investera i sig själv genom att skaffa bättre verktyg. För någon som arbetar med SEO kan det t ex handla om bättre program för sökordsanalys. På många sätt handlar det om att våga investera i själv, något jag i ärlighetens namn inte är jättebra på. Men med rätt verktyg kan du göra saker snabbare samtidigt som du ger kunderna en bättre slutprodukt.

7. Skapa en produktiv arbetsmiljö

Som frilansare är det en stor fördel att kunna jobba var som helst, och klara av att leverera på bussar och i andra ganska obekväma miljöer. Men i grund och botten handlar produktivitet om att optimera sin arbetsmiljö för leverans och inspiration.

Efter att jag flyttat till en lägenhet med ett ordentligt hemmakontor med avskiljdhet och ett rejält skrivbord har jag blivit mer produktivt. Dessa förändringar kan definitivt vara värda att att fundera på, om inte annat för ergonomin.

8. Se vad de allra bästa gör för att öka sin produktivitet

Det brukar finnas många duktiga kollegor att snegla på. Men vad är det som gör att de är framgångsrika? Delar de inte med sig av hur de håller produktiviteten uppe? Om de håller på med content vill jag nästan lova att det gör de i någon form. Och om de inte gör det – fråga! Troligen har de många insikter att komma med, speciellt om de jobbar med liknande saker.

9. Analysera, jämför och fundera

På två stolar - livet som musiker och frilansande digital marknadsförare

Att vara både frilansare och musiker ger mig en helt annan typ av utmaningar än många andra i branschen (eller snarare branscherna).

Ökad produktivitet handlar om att utvärdera vad som faktiskt gör skillnad. Och många gånger finns det siffror som kan hjälpa dig att göra det. När du tittar närmare på det är det sällan som du tror.

Som frilansare kan du t ex jämföra upplägg för arbetsdagar, arbetsmiljöer och olika kunder. Jag vill nästan lova att du kommer därifrån med nya lärdomar som kan öka din produktivitet och avkastning. Dessutom kan det innebära att du sätter konkreta mål som ger ditt arbete med riktning, och därav gör dig mer produktiv.

10. Våga göra saker på ett annorlunda sätt

För mig har mitt liv som frilansare handlat mycket om att hitta mina egna sätt att göra saker. Det finns inget sätt som passar alla när det gäller såväl produktivitet som välmående. Tvärtom – det finns hur många sätt att göra det som helst!

Jag har t ex experimenterat med hur mycket jag jobbar, på vilka sätt jag fakturerar och hur jag balanserar det med min musik. Trots över tre år som frilansare är jag långt ifrån färdig med att optimera mitt sätt att jobba (eller snarare leva). Men det viktiga är att våga göra saker på olika sätt och se hur det påverkar produktiviteten, vålmåendet och ekonomin.

Frilansare? Vad är dina tankar om produktivitet?

Hur ser du till att öka din produktivitet? Har något fungerat riktigt bra? Något kanske inte har fungerat? Lägg gärna till mig på LinkedIn om du vill berätta, eller om du vill komma i kontakt med mig.

Eller behöver du hjälp med digitalt content?

Jag är en digital contentexpert som hjälpt många företag med optimerat innehåll. Är du på jakt efter något som kan förbättra din hemsida, ditt nyhetsbrev eller dina sociala medier? Tveka inte att höra av dig genom att lägga till mig på LinkedIn, eller e-maila på nordstromstefan86@gmail.com.

Fler inlägg från bloggen om frilansande och nomadliv:

När är det OK att jobba gratis som frilansare? Är det någonsin OK? ->

10 tips för att göra det lättare att frilansa ->

10 utmaningar med att vara digital nomad ->

Mina tankar om att resa och träna ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *