Mitt 2023 som frilansande digital nomad och musiker

Publicerat av Stefan Nordström den

Mitt 2023 som frilansande digital nomad och musiker

2023 blev ett år med väldigt många intryck, och starka kontraster. Detta gäller såväl karriärmässigt som mitt skapande och mina upplevelser. Temat har varit och upp och ner, både gällande kunderna och resandet. Likt 2022 är det mycket att smälta – återigen känns det som jag levt för fem år under ett år. Och det är ju ingen dum känsla, egentligen?

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 10 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

2023 som frilansare inom digital marknadsföring

2023 inleddes med att jag tappade min stabilaste kund, samtidigt som en kraschad ekonomi bitvis gjorde det trögt. Det har varit ett utmanade år, framförallt då det varit så oförutsägbart. Vissa av månaderna har varit kanon när det gäller fakturerade timmar, medan vissa närmast varit tomma.

Inkomstmässigt har det varit svårt att veta vad jag ska förvänta mig, och det har påverkat mitt mod och min reseplanering. Dessutom har det inneburit att jag inte vet hur mycket jag kommer att jobba, plus att jag varit tvungen att köra hårt alla gånger jag fått chansen. Och detta har bitvis varit utmanande. Oförutsägbarheten är en del av frilansandet, men jag har inte riktigt varit i den här sitsen förut.

Inkomstmässigt hamnar jag någonstans runt 40 000 kr per månad i fakturerade timmar, vilket är lägre än jag önskar, men acceptabelt. Denna sajt har tuffat på bra, och jag hamnar någonstans runt 20 000 unika besökare totalt. Det skulle dock vara kul om båda delarna lyfte under 2024. Sajten behöver en del jobb, inte minst med de tekniska problem som dykt upp (förlåt, ni som upplevde tokversionen på mobil som låg live under en period).

Ur en positiv synvinkel har jag fått tag i flera intressanta nya kunder. Framförallt har det varit spännande att jobba mer med byråer och andra konsulter, något jag inte gjort så mycket tidigare. Och nya kunder ger alltid ny kunskap och erfarenhet. Jag är absolut öppen för denna typ av samarbeten, speciellt när de är långsiktiga.

Resor som digital nomad

Januari 2023 som digital nomad - Wadi Rum i Jordanien

Jag lever en hel del som digital nomad, och nästan halva 2023 har spenderats på resande fot:

  • Januari: Egypten, Jordanien och Israel/Palestina
  • Mars och maj: Slovenien
  • Maj: Norge
  • Juni: Gdansk, Polen (musikfestival)
  • Augusti-Oktober: Rumänien, Moldavien, Georgien, Armenien, Bulgarien, Makedonien, Österrike, Portugal

Fördelen med jobbtorkan har varit att den ibland kommit lägligt. Under augusti och september fick jag verkligen möjlighet att njuta av Rumänien, Bulgarien, Moldavien och Georgien. Det hade inte varit möjligt att vara lika aktiv om jag hade haft 30 timmar jobb i veckan, så ur den synvinkeln blev det bra. Jag har härliga minnen från den delen av året, då det blev mycket vandring, löpning, cykling och andra naturupplevelser.

Cykel i Fagaras, Rumänien 2023

När jag summerar året inser jag att jag hunnit med sju nya länder, där Jordanien och Georgien var de stora höjdpunkterna. Vi får se om det blir lika många nästa år, men jag har i alla fall planer på två nya länder redan under januari och februari.

2023 som musiker

Ja, resandet dominerade verkligen under 2023, så pass att mitt egna skapande och mina ambitioner som musiker har definitivt fått stå åt sidan under året. Trots det har det gått framåt med min nya skiva – när jag väl varit hemma, vill säga. Utöver det har jag även hunnit med några samarbeten, exempelvis en coverlåt på YouTube. Jag tog även sånglektioner för att få ordning på min skraltiga sång, något som gav mer nya frågor än svar. Lärorikt var det, i alla fall!

Till viss del kan jag ändå jobba på saker, exempelvis skriva låttexter och komma på teman och idéer, men det kan ändå inte ersätta praktiskt spelande och låtskrivande. Jag tror att detta lågintensiva musikerliv kommer fortsätta. Musiken konkurrerar med resandet och frilansandet, och sanningen är att dragkampen kostar, både ekonomiskt och tidsmässigt.

Men det betalar sig på andra sätt. Skapandet ger oerhört mycket energi, så det måste finnas plats för det någonstans. Att komma hem full med nya idéer och energi efter en resa är väldigt häftigt, och under vintern kastade jag mig rakt in i sånginspelningen av mitt nya album. Nackdelen är som sagt att saker går långsammare än jag och andra är vana vid. Så får det nog dessvärre vara under några år framöver, om jag vill fortsätta resa på detta sätt.

Gitarrinspelning för Soliloquium-album - 2023

Vad har jag lärt mig av 2023?

Tålamod, tålamod, tålamod. Alla ups and downs har varit utmanande, och ibland sänkt min motivation och produktivitet. I svagare ögonblick har jag fått tankar på att vidareutbilda mig, göra något annat eller på annat sätt tänka om. Men i slutändan har det löst sig. Upplevelsen hos andra frilansare jag pratar med är att mycket handlar om ekonomin, och det är något jag också hoppas på.

Visst, jag hade gärna fakturerat 100 000 kr mer, som förra året. Men ju längre året gått, desto mer känns det ändå som att jag hittat ändå rätt inställning. Inga fakturerade timmar under förmiddagen, OK. Då kör jag blogg för att driva nya kunder genom organisk SEO istället. Det viktigaste är att jag kör på och ser framåt, och inte tappar drivet. Lyckligtvis har jag fortfarande mycket jobb framför mig när det gäller mitt egna innehåll!

2024 som frilansare och digital nomad

Vad tänker jag kring 2024, då? Jo, mina erfarenheter från 2023 gör att jag vill göra saker lite annorlunda. Större fokus på naturupplevelser, fysisk aktivitet och att träffa vänner. En sak jag tar med mig är att det nog blev lite mycket soloresande på olika hostels, där jag egentligen inte gjort så mycket annat än bara jobbat på en annan plats. Ibland känns det inte som att det riktigt var värt det.

De riktigt härliga upplevelserna har varit de jag delat med goda vänner, snarare än de när jag varit helt själv. Årets stora tack går definitivt till alla vänner som agerat värd åt mig under resans gång och på olika sätt hjälpt till med min musik och min livsstil i stort!

Med det i åtanke har jag två andra resor planerade för 2024: Brasilien och Colombia i januari och februari (till stor del tillsammans med människor jag känner därifrån sedan tidigare), samt en cykelresa i Portugal under två veckor i april (något av ett test för att se om jag vill göra en längre, ambitiösare cykelresa i framtiden).

Så, ja.. 2024 verkar bli ganska lik 2022 och 2023, förhoppningsvis med lite stabilare inkomst. Annars än det vill jag köra på med resandet och musiken på ett liknande – men bättre – sätt. Om du gillar blogginlägget och mitt skrivande, kom ihåg mig när du behöver hjälp med content eller något annat inom digital marknadsföring. Det är enkelt att komma i kontakt med mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller att maila på nordstromstefan86@gmail.com.


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *