Mina rutiner som frilansare – bra och dåliga vanor

Som frilansare är du din egen chef. Det innebär stor frihet, men också mycket ansvar. Om du inte har självdisciplin riskerar du att missa deadlines eller hamna i andra kniviga situationer.
Och som frilansare är tid pengar i en bokstavlig mening. Bortslösad tid = färre fakturerade timmar och sämre optimering av livet. För det är i alla fall vad frilansande handlar om för mig; att få ut det bästa av livet ur flera olika synvinklar, inte bara inkomst. Då krävs det rätt rutiner!
Av Stefan Nordström
- Konsult inom digital marknadsföring/musiker
- 9 års erfarenhet som in-house och frilansare
- Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
- LinkedIn | Mail | Instagram
Morgonrutin som frilansare
En typisk dag för mig kan starta lite olika. Antingen beger jag mig direkt till gymmet innan frukost eller så sätter jag igång morgonkaffet och börjar jobba.
För mig är tiden innan lunch tillfället då jag producerar som mest/bäst och är in the zone. Det innebär fokus på skrivande, korrekturläsning och optimering. Jag vill gärna hålla interaktioner och eventuella andra störmoment (lite hårt, men jag behöver tänka så ibland) ur vägen.
Undantaget är om jag har ett kundmöte – dessa har jag helst direkt på morgonen så att de är över och inte grumlar mitt fokus under dagen.
Smartphone och sociala medier
In the zone och närvarande, ja. I tider av smartphones och sociala medier är det närmast omöjligt, i alla fall om du jobbar med digitalt content som jag. Men som regel använder jag inte telefonen eller kollar på mina sociala medier förrän efter lunch. Detta plus att stänga av alla former av notifikationer har gjort det lättare att vara närvarande och skapande när det behövs.
För när det väl är igång är det igång. Människor vill ha svar på saker, och det driver in mig i samtal och tar över min fokus. Helt plötsligt försvann personligheten ur texten jag höll på med – och den där korrläsningen har jag definitivt inte kraft över till. Så har det ofta sett ut, tyvärr.
Över tid har jag lärt mig om mina svagheter genom att göra misstag. Jag är ingen maskin, tvärtom är jag väldigt mänsklig. För att kunna fokusera och producera av hög kvalitet behöver jag skapa rätt förutsättningar. Och detta är upp till mig. Ingen kommer fixa det åt mig.
Rutiner efter lunch
Efter lunch har jag förhoppningsvis både levererat ett par timmar arbete jag kan fakturera, plus varit fysiskt aktiv. Då är det dags att hitta fokus igen och köra vidare. I denna fas har jag sociala medier igång, och interagerar med kunder på Slack och andra plattformar.
Sen är frågan hur vist detta upplägg är. Räcker det för att vara produktiv? Nja? Troligen kommer jag göra det ännu mer strikt, och även tänka över mina vanor när det gäller att läsa och svara på e-post. Visst, det kan tänkas ta lite längre att få svar från mig, men jag måste i grund och botten tänka på mitt välmående och att leva som frilansare på ett hållbart sätt.
Men veckorna då..?
Det känns som att jag jobbar ungefär lika mycket i snitt varje dag. Även detta tror jag är något som är individuellt. Att ha en helt ren dag och sedan jobba mer under andra veckodagar kan öppna upp schemat rejält.
Jag har också haft tankar på att helt dedikera en dag, t ex fredagar, till mitt egna content och min musik. Det har inte riktigt funkat, men sedan har jag inte heller satt ned foten helt och hållet gällande kundjobb.
Någonstans blir det svårt när du jobbar lika oberäkneligt som jag – samtidigt är det också svårt att schemalägga låtskrivande och andra skapande aktiviteter då det krävs rätt inspiration. Resorna som digital nomad påverkar också, så klart. Då blir det oftast ett helt annat upplägg, t ex med sightseeing och aktiviteter på dagen och jobb på kvällen.
Pusslet – fakturerade timmar mot egen marknadsföring och fritid
I slutändan landar det alltid i fakturerade timmar mot att få in nya kunder, samt balansen med musik, fysisk aktivitet och återhämtning, ungefär. Jag vill mycket, men min energi är begränsad. Här behöver alla frilansare göra prioriteringar och bestämma när nog är nog.
Jag tänker så här: ur målen och prioriteringarna ska rutinerna komma. Annars är risken att vi prioriterar omotiverade saker eller helt enkelt gör saker av gammal vana. När vi tänker till och gör allt för att maximera både produktivitet och välmående blir det som allra bäst.
Är du också frilans, eller behöver du hjälp med content?
Är du också frilansare, digital nomad eller musiker? Behöver du hjälp med digitalt content? Jag har hjälpt många företag med t ex copywriting, SEO, sociala medier och nyhetsbrev. Intresserad av att kontakta mig? Lägg till mig på LinkedIn!
0 kommentarer