Mina planer som frilansare 2022 – och min utveckling 2021

Publicerat av Stefan Nordström den

Frilansande handlar mycket om konstant utveckling, och därför tänkte jag berätte lite om mina planer som frilansare 2022. Och så klart dela med mig av lite siffror – för de är trevliga att titta på. Men jag kommer även gå in på varför de kanske inte är allt, och vad jag därför kommer välja att förändra under nästa år.

Hur som helst hoppas jag att det blir en intressant insikt i hur jag lever och jobbar, och hur jag försöker optimera det.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Måttstockar för mitt frilansande

När det gäller mitt frilansande har jag framför allt följt upp två måttstockar under en längre tid: inkomst och besökare på denna webbplats. Jag började följa upp det januari 2019. En annan måttstock som kan vara intressant är min Instagram som nyligen passerade 5 000 följare. Men den handlar mer om musik och resande än digital marknadsföring, i alla fall för tillfället.

Utveckling av inkomst 2019-2021

Under de tre år jag frilansat har det gått framåt i ganska högt tempo, även om det är värt att notera att en viss del av 2021-inkomsten kom från ett konsultuppdrag på heltid.

  • Fakturerat 2019: 145 500 kr
  • Fakturerat 2020: 356 600 kr (+ 145 % jämfört med föregående år)
  • Fakturerat 2021: 646 460 kr (+ 81 % jämfört med föregående år)

Utveckling av webbplats 2019-2021

I takt med att jag jobbat med organisk SEO på denna blogg har besöken på min webbplats vuxit stadigt. Detta är så klart något jag vill fortsätta med, även om sajten även är i desperat behov av en grafisk uppfräschning.

  • Besökare på webbplats (unika användare) 2019: 2 025
  • Besökare på webbplats (unika användare) 2020: 9 825 (+ 385 % jämfört med föregående år)
  • Besökare på webbplats (unika användare) 2021: 27 768 (+ 182 % jämfört med föregående år)

Men mitt mitt liv som frilansare 2022 kommer att handla om andra saker

Då är det väl dags att sätta upp ännu ambitiösare KPI:er? Fler besökare, tjäna mer, bygga ut verksamheten? Ja, det är absolut ett alternativ. För min del känns det dock som att det blivit lite för mycket kundjobb, och för lite utveckling av min egen verksamhet. Dessutom har mitt liv som digital nomad och musiker kommit vid sidan om, när det gäller kreativitet och upplevelser.

Därför misstänker jag att mitt liv som frilansare 2022 inte kommer att bjuda på någon stor utveckling när det gäller fakturerade pengar. Men däremot tror jag att det kan visa sig i webbstatistiken. Tillväxten till denna webbplats har trots allt kommit utan att jag lagt ned jobb under hösten – det blev helt enkelt för mycket jobb åt kunder, plus att jag varit ute och rest.

Från och med nyår blir det inget mer kundjobb på fredagar. Och jag misstänker att jag kommer dra ned på det ännu mer. Dels vill jag utveckla min verksamhet och sluta vara fullbokad med jobb som gör det svårt, dels vill jag återigen få plats med kreativitet och utveckling – något som definitivt kommit i skymundan.

Vad är dina planer som frilansare 2022? Tankar?

Frilansar du? Gör du också liknande sammanfattningar i slutet på året för att planera nästa steg? Funderar du också över vad som egentligen är viktigt, och balanserar kundjobb och affärsutveckling? Hör gärna av dig till mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com, eller kommentera för att berätta hur det ser ut för din del.

Fler blogginlägg om att frilansa:

Jobba gratis som frilansare – är det någonsin OK? ->

10 tips som gör det lättare att frilansa ->

Semester som frilansare – hur funkar det? ->

Att säga nej är en superkraft – speciellt för frilansare ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *