Mars 2022 som frilans – en röra på gott och ont

Publicerat av Stefan Nordström den

Mars 2022 som frilans

Jag brukar mest prata om fördelarna, men jag måste nog säga att mars 2022 som frilans var en månad som demonstrerade motsatsen. I mångt och mycket blev det en röra, men jag har åtminstone en intressant månad framför mig.

Oavsett tycker jag det är kul att även prata om nackdelarna med att vara digital frilans och digital nomad, eftersom det ofta verkar vara endast guld och gröna skogar, vilket ibland är långt ifrån sanningen.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Det positiva – konserter och det sociala

Europas plötsliga öppnande har gjort att det regnar konserter och festivaler, och jag har hoppat på i princip allt jag hittat. Från punkgig i Handen till singer/songwriters på Bryggarsalen och metalkvällar på Slaktkyrkan – överallt har jag dykt upp, och det har varit riktigt roligt att träffa på folk och se livemusik igen.

Vola live på Slaktkyrkan mars 2022

Mars har varit fullpackad med fantastiska konserter, och det har känt som en skön kompensation för alla tråkiga månader utan det. De två höjdpunkterna var Noah Gundersen och VOLA, som dessutom var två dagar i följd. Åtta konserter på en månad är fullkomligt galet, men det var 100 % värt det. Och mer blir det!

Det negativa – resten

Baksidan av konserterna och det sociala är väl ungefär allt annat. Mars 2022 som frilans har det inte blivit mycket av, och mitt egna skapande och innehåll har helt stannat av.

Visst, det finns goda orsaker till det, t ex sjukdom och skattekrångel, men om jag ska vara ärlig så har jag inte tålamodet att hantera den här typen av situationer och komma igen vid ett senare tillfälle (något jag kanske borde bli bättre på, men men). Jag vill framåt och jag vill att det ska gå i mitt tempo, helt enkelt.

Tankar om enkelhet och krångel som frilans

Hur som helst: min livsstil som frilans handlar mycket om att göra livet så enkelt och stressfritt som möjligt. Jag har inga ambitioner att göra stora pengar eller leva lyxliv. Tvärtom vill jag få in precis det jag behöver och ha resten över till att träna, resa och skapa.

När detta fungerar är det så optimalt det kan bli. Men mars lyckades bli en kombination av att bli sänkt av covid (eller snarare efter-covidtrötthet) och hamna i en röra med en dödsbodeklaration/fastighetsförsäljning. Det blev väldigt lite kvar av den värdefulla tid som jag kunnat arbeta med kvalitet och fakturera kunder för.

De många telefonsamtalen, besöken, powernapsen och tvära kasten hit och dit tog stora delar av den begränsade energi jag haft, och tyvärr har det inte alls blivit så många jobbade timmar som jag velat. Och på toppen av det har mitt egna innehåll och min musik stått helt stilla.

Det är i dessa situationer det verkligen är negativt att vara egen, och det gör mig oerhört frustrerad. Tid – och även energi – är pengar och när den försvinner finns det inte något bra sätt att fixa det på.

Dessutom blir min lilla isolerade ekonomi och livsstil (eller mitt försök till det) helt upp- och nervänd när skattebesked på tiotusentalskronor ändras från dag till dag. Nackdelen med att hålla det enkelt och litet är att du inte har marginaler för stora, oväntande svängningar.

Livsbalansen och glädjen har helt enkelt inte funnits där (förutom vid konsertkvällarna). Det påminner mycket om förra höstens resande, när de roligaste tiderna på flera år snabbt vändes till att sitta i Portugal i december och undra jag egentligen gör där.

Jobba mer eller jobba mindre?

Ungefär så här: behöver jag hitta nya klienter/uppdrag nu och jobba stenhårt, eller är det snarare tvärtom? Jag har verkligen inte haft någon riktning där, och det har tagit mycket av den lilla energin som funnits kvar efter sjukdomströttheten. Det har varit svårt att hålla kontrollen över alltihop – för att jag helt enkelt inte kunnat påverka det.

Resultatet av röran har blivit att jag tagit en del extrajobb.. men jag vet ju inte om jag behöver dem egentligen? Och andrahandsresultatet av alltihop: hej då musiken och det egna innehållet i mars. Frustrerande.

Mars 2022 som frilans – resultat

Mars 2022 som frilansare i siffror: fakturerad summa, hemsidebesökare och Instagramföljare.

Fakturerad summa

Ungefär 31 000 kr i kundfakturor är ganska nära katastrof, faktiskt. Dock har jag i åtanke att jag i stort sett har tagit mig igenom två uppdrag som kommer att faktureras i april. Så i slutändan hamnar jag nog ungefär på samma nivå som i februari, något som är helt OK med tanke på sjukdom och andra distraktioner. Men det är absolut inte den typ av siffror jag vill se, trots att jag jobbar mindre än under förra året.

Unika besökare på hemsidan

2 347 unika besökare under mars är inget att hurra för, men som sagt har det inte hänt mycket med innehållet. Det är faktiskt något färre än mars 2021 och den föregående månaden – i dagsläget är jag dock nöjd med att behålla i princip all den organiska trafik jag får. En av de stora fördelarna med organisk SEO är att stora delar av trafiken består, även om jag så klart inte kan hålla på så här hur länge som helst.

Instagramföljare

Här passerade jag milstenen 10 000 innan tröttheten slog till och platåade det en aning. Hur som helst riktigt roligt att ha tagit sig dit, och jag hoppas att komma tillbaka med massa resecontent i april. Dagarna när algoritmen bjöd mig på hundra följare om dagen verkar dock dessvärre vara över, men det kommer inte att hindra mig när jag väl kommer igång igen.

Planer för april 2022 som frilans

April 2022 som frilans blir troligen inte heller någon stor jobb- eller inkomstmånad. Men i det här fallet finns det i alla fall roliga orsaker till det; jag kommer att vara utomlands på konserter, festivaler och andra snabbvisiter runt om i Europa. Laptopen och frilansjobbet följer med, och jag ska försöka få så mycket som möjligt gjort.

Förhoppningsvis blir det en mindre gnällig rapport från april 2022, då både sjukdomen och deklarationsröran bör vara borta. Det skulle vara roligare att komma med en reserapport, gärna med en hyfsad inkomst i bagaget. Hur som helst kanske det är bra för er att veta att livet som frilans och digital nomad inte alltid är enkelt att få ihop.

Behöver du hjälp med digitalt content?

Letar du efter någon som kan jobba med ditt digitala innehåll? Eller är du en kollega som vill ha kontakt? Oavsett är det fritt fram att höra av dig till mig. Gör det genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila på nordstromstefan86@gmail.com.

Fler inlägg om livet som digital frilans och nomad:

Januari 2022 som frilans ->

Februari 2022 som frilans ->

10 tips som gör det lättare att frilansa ->

Vad finns det för utmaningar med att vara digital nomad? ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *