När bör du ta konsultuppdrag som frilansare? Och när inte?

Publicerat av Stefan Nordström den

När bör du ta konsultuppdrag som frilansare? Och när bör du inte det?

Som frilansare dyker det ofta upp erbjudanden om konsultuppdrag, speciellt när du fått lite mer erfarenhet. Men bör du ta uppdragen? Vad har du att vinna på det? Och vad finns det för fallgroppar med konsultuppdrag?

Häng med så tittar vi närmare på det. Jag har frilansat inom digital marknadsföring sedan 2019. Under den tiden har jag främst gjort enskilda jobb, men det har också blivit några regelrätta konsultuppdrag.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Konsultuppdrag som frilansare – vad innebär det?

Min känsla är att de flesta frilansarna utför jobb på uppdragsbasis eller åt löpande/återkommande kunder. Men konsultuppdrag innebär ett mer traditionellt arbetssätt som brukar definieras enligt procent eller antal timmar.

Du blir ofta mer involverad i verksamheten är en vid typiska frilansjobb. Ett vanligt exempel är att ta in frilansare i något år eller några månader vid föräldraledigheter, långa sjukskrivningar eller oväntat hög arbetsbörda på ett företag.

Att acceptera eller inte acceptera konsultuppdrag kan ha konsekvenser. Här tittar vi på det positiva och negativa med konsultuppdrag ur fyra synvinklar:

  • Den ekonomiska
  • Erfarenhet och kontakter
  • Hur det påverkar frilansandet
  • Hur det påverkar livsbalansen

Det ekonomiska

Som så ofta är det ekonomiska en stor faktor. Och där är konsultuppdrag under en viss tid väldigt lukrativa. Jag har aldrig tjänat så mycket under hela min karriär som den femmånadersperiod jag hade ett på heltid. Betalningen blir ju trots allt ofta för frilanstimmar, vilket gör det mycket intressant.

Det kan löna sig att stå på sig, både när det gäller arvode och arbetsvillkor. Dessa företag har ofta stora och brådskande behov av att få in någon. Samtidigt är det viktigt att också jämföra det med hur mycket du tjänar på dina existerande kunder, och om du kan tänkas förlora något på att ta konsultuppdraget.

Erfarenhet och kontakter

Ett tidsbegränsat konsultuppdrag är något du kan få med i CV:t på ett annat sätt än vanligt frilansande. Dessutom får du med dig nya kontakter och referenser på ett sätt som liknar en traditionell anställning. Även där kan konsultuppdrag vara värdefulla, speciellt om du saknar viss erfarenhet eller vissa färdigheter som uppdraget kan ge dig.

Sist plockade jag med mig en erfarenhet från ett välkänt företag i en lukrativ bransch. Var inte blyg om att be om referenser, speciellt om ditt uppdrag pågår under en längre tid. Jag skulle faktiskt säga att det är en av de mest värdefulla sakerna med konsultuppdrag.

Hur påverkar ditt konsultuppdrag frilansandet?

Men nu till den stora fallgropen; hur påverkar konsultuppdraget ditt frilansande? Kommer det att ta över så pass att du inte längre kan utveckla din egna verksamhet? Och i så fall: hur länge kommer det vara så?

Detta är en mycket viktig avvägning, eftersom det kan kosta på ett annat sätt än renodlad inkomst. Du förlorar tid och du kan förlora flytet, t ex när det handlar om ditt egna content på webben eller sociala medier. Jag menar inte att det måste bli så, men ofta tar konsultuppdraget över och dominerar, i alla fall om det är på en hög procent (vilket brukar vara fallet).

Det kan ändå vara värt det, men ta en runda och tänk på hur det kommer att påverka dina andra kunder och – framför allt – ditt egna arbete med att utveckla dig själv och dina verksamhet.

Hur påverkar det din livsbalans?

Livsbalans och frihet är orsaker till att många börjar frilansa. Visst, du kan tjäna jättemycket mer pengar också, men ett bättre liv var min främsta motivation. Och då kan ett konsultuppdrag snabbt börja kännas som en återgång till det vanliga arbetslivet.

Dessutom innebär ett konsultuppdrag inte att andra kunder och leads försvinner. Kommunikationen kommer att finnas där, och vissa av dem kanske slutar anlita dig om du tackar nej till för många jobb.

Och helt plötsligt kanske konsultuppdraget är slut, och då står du där utan uppdrag och dina tidigare kunder? Detta var något som gjorde min period stentuff, för jag hade några kunder som jag verkligen inte ville förlora. Det gick – men det kostade.

Återigen handlar det om att väga positivt mot negativt. Jag tjänade bra och fick en riktig bra erfarenhet i bagaget, men det var definitivt kostsamt när det gällde min egna verksamhet och mina andra projekt.

Har du funderingar? Är du en frilansare som vill connecta? Eller vill du ha hjälp med digitalt content? Kontakta mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

Fler blogginlägg om att frilansa:

Semester som frilansare? Hur går det till? ->

10 tips som gör det lättare att frilansa ->

När är det OK att jobba gratis? Är det någonsin OK? ->

Hur är det att vara frilansare inom digital marknadsföring? ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *