10 tips för att lyckas med att jobba hemifrån

Som digital frilansare, konsult och nomad har jag fått hitta på bra sätt att jobba hemifrån redan innan pandemin slog till. Det är definitivt en av de mer utmanande aspekterna, eftersom du själv behöver hitta bra sätt att arbeta på. Såväl distraktioner, den fysiska arbetsmiljön och rutinerna kan bli svåra att få till på rätt sätt.
Här är mina 10 tips för att jobba hemifrån på ett bra sätt. Förhoppningsvis är de nyttiga för såväl frilansare och konsulter som de in-house-anställda som nu behöver få till ett bra hemmajobbande.
Om Stefan Nordström
Konsult inom digital marknadsföring
7 års erfarenhet
Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
nordstromstefan86@gmail.com
https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/
1. Fixa ergonomin
När du som jobbar som frilansare blir det ofta många timmar framför datorn, och det blir ditt ansvar att få till en bra arbetsmiljö. Det är lätt att börja jobba i soffan, eller till och med sängen. Visst, det kan funka utmärkt i någon vecka eller två. Men om det blir kontinuerligt under lång tid kan ryggen och nacken börja ta stryk.
Allra bäst är om du lyckas ordna en riktig kontorsplats med stol, tangentbord, mus och skärm enligt konstens allra regler. Det kan t ex vara värt att investera i en dockingstation för laptopen, så att det verkligen blir en kontorsplats. I slutändan blir det något som både gör att du undviker förslitningsskador och gör dig mer produktiv.
2. Ostördhet – en utmaning med att jobba hemifrån
Ostördhet är en nyckel till att få till ett bra arbete. Se till att du verkligen får plats att fokusera på jobbet, fri från andra saker som händer i hemmet. Ofta finns det så oerhört mycket att göra, och det är svårt att hålla sig borta från det när du är på samma plats. Dessutom kan det vara så att andra personer är runt omkring. För att prestera gäller det verkligen att sätta gränser som innebär så mycket ostördhet som möjligt.
Och denna ostördhet är inte bara analog. Tvärtom. SMS:en, mailboxen och de sociala medierna vill gärna göra sig hörda. För mig är det något som snabbt tar mig ur ett produktivt mindset, speciellt uppgifter som kräver koncentration. Mitt tips: stäng av aviseringarna helt om du ska göra något som kräver att du är i zonen, som t ex copywriting, brainstorming eller bildbehandling.
3. Ordentliga pauser
Att jobba hemifrån innebär ofta att du sitter och ”matar på”. När det inte finns medarbetare eller fasta aktiviteter blir det inte lika naturligt att sätta stopp. I takt med att timmarna går försvinner inspirationen och produktiviteten. Lösningen är enkel: sätt i system att ta ordentliga pauser där du kommer ifrån arbetet lite. De behöver inte vara långa, men de behöver vara tydliga.
Allra bäst är om du tar en liten promenad, i alla fall på lunchpausen. Annars är risken att pausen från arbetet bara består av annat digitalt, som att t ex kolla sociala medier. Ordentlig återhämtning gör ofta att du får mer gjort på mindre tid – det blir helt enkelt kvalitet i arbetet.
4. Mat och dryck
På ett kontor finns det ofta ett bra system för att få tag i något att äta och dricka. Detta är inte lika självklart när du gör saker hemifrån. Förutom att det behövs viss inspiration för att ordna sakerna är det lätt att du blir indragen i hushållsarbete som t ex disk och småstädning av köket.
Det kan kännas som småsaker, men om frukosten, kaffet och lunchen går som på räls utan distraktioner hjälper det dig att leverera på ett effektivt sätt. Dessutom kan du få tid för de där pauserna som gör att du är i toppform under tiden du arbetar.
5. Olika platser för jobb- och fritidsaktiviteter
När du jobbar hemifrån mycket är det lätt att jobb och fritid flyter ihop. Därför är det bra att dela upp platserna där du gör olika saker, så att kroppen och hjärnan förstår skillnaden mellan arbets- och fritidsläge. Om möjligheterna finns är det bra att ha en arbetsplats som är dedikerad för just det.
I min nuvarande situation försöker jag t ex göra de arbetsrelaterade sakerna i vardagsrummet, medan sovrummet enbart är till för annat när laptopen följer med. Dessvärre har jag ingen riktig kontorssetup, men det är en så bra separering jag kan göra. Och så ser det ut för ganska många. Då gäller det att tänka igenom var arbete bör ske och var avkoppling bör ske, så att det blir en tydlig uppdelning.
Det absolut värsta du kan göra är att jobba i sängen eller sovrummet, där din sömn ska se. Den aktiviteten behöver verkligen separeras från arbetandet så att det blir tydligt för kroppen att det är dags för vila och återhämtning.
6. Tydliga gränsdragningar
Men olika platser är inte det enda som är viktigt. Ju fler gränsdragningar mellan jobb och fritid du får till i hemmet, desto bättre. Om du hjälper kroppen och hjärnan på traven blir det mycket lättare att tydliggöra gränsdragningarna och hitta rätt balans.
Lösningarna ligger ofta i det praktiska, t ex att att hitta sätt att avsluta dagen, likt en typisk arbetsdag. Ett sätt kan vara att säga hejdå och trevlig kväll till de närmaste kollegorna över Slack. Något så enkelt som att byta till fritidskläder eller ta av sig kontaktlinserna kan också hjälpa. Här gäller det att vara lite kreativ, men försök komma på så många sätt som möjligt att dra linjen mellan arbete och fritid.
7. Få till kommunikationen och gemenskapen – fast alla jobbar hemifrån
En del som jobbar på kontor saknar att möta människor i verkligheten. Men bara för att arbetet sker digitalt behöver faktiskt inte kommunikationen och gemenskapen i teamet sluta. Det finns flera sätt att göra att det blir mer bara än mail om projekt och arbetsuppgifter.
Att arbeta i Slack är ett utmärkt sätt att göra den digitala kommunikationen lite mer gemytlig. Då kan ni chatta direkt, och på så sätt prata mer än bara jobb. Det är ett sätt att bibehålla sammanhållningen, samtidigt som det lättar lite på mailtrafiken i inkorgen.
8. Få till det tekniska direkt
När du jobbar med t ex digital marknadsföring hanterar du ofta många olika system. Exemplevis behöver du tillgång till filer, CMS, mail och många andra plattformar på ett bra sätt. Dessutom kan utrustning som kameror, mikrofoner och annat fysiskt behöva fixas. Få till detta direkt, så att du inte behöver stanna upp i arbetet och hantera inloggningar och annat krångel.
Ibland kan det bli en del besvär ändå (som mitt personliga hatobjekt Microsoft Authenticator), men det är skönt att åtminstone minimera det direkt så att du kan fokusera på arbetet.
9. Bryt rutinen och prova helt andra sätt
Det kan bli enformigt att jobba hemifrån, både som frilansare och anställd. Om det är möjligt kan det vara bra att bryta rutinen med att då och då jobba på ett helt annat sätt. När du jobbar hemifrån går det ibland att t ex jobba från ett café eller i någon annan lite mer engagerande miljö. Som frilansare tar jag ganska ofta denna chans.
Och, förutsatt att dagen inte är packad med möten, kan även in-house-anställda just nu använda sig av den. Det kan ge ny inspiration och energi att göra det på ett helt annat sätt. Innan 2020 slog till försökte jag ta en dag eller två i veckan då jag jobbade ute på staden, något som gav en del ny energi och inspiration.
10. Fokusera på fördelarna med att jobba hemifrån
För de som helst vill vara på kontoret kan det kännas tradigt att jobba hemifrån. Men tänk fördelarna: du slipper t ex lägga tid på pendling och du blir förhoppningsvis mindre bunden till fasta tider. Det finns också pengar att tjäna, t ex på transport, luncher, kaffe och annat.
Personligen ser jag fler fördelar än nackdelar, men det är självklart mycket individuellt. Hur som helst är det bra att fokusera på fördelarna, och att prova på att jobba på olika sätt. Förhoppningsvis har denna guide gett dig några nya verktyg för att få till en bättre arbetssituation.
Fler inlägg om att jobba som frilansare:
När är det OK att jobba gratis? Bör du någonsin göra det? ->
Hur är det att jobba som frilansande copywriter? ->
Vad är en digital nomad och vad gör den egentligen? ->
Bör du vara anställd eller frilansare när du sysslar med digital marknadsföring? ->
0 kommentarer