När är det OK att jobba gratis som frilansare? Är det någonsin OK?

Publicerat av Stefan Nordström den

när är det OK att jobba gratis som frilansare?

Som frilansare stöter jag ofta på erbjudanden som på något sätt innebär att jag ska jobba gratis. Ofta handlar det om olika skriv- eller kompetenstester. I takt med att jag etablerat mig som copywriter och sökmotoroptimerare har jag blivit allt mer kritisk.

Men jag inser att många fortfarande jobbar gratis i olika former. Och egentligen är det detta som möjliggör att företagen inte behöver värdera din och min tid. Därför vill jag skriva denna artikel om att jobba gratis. Eller snarare om att inte jobba gratis.

Här pratar jag framför allt om att jobba gratis som frilansare eller konsult. Ibland går jag närmare in på hur det fungerar som copywriter. Men jag tror att en hel del av det som sägs är allmängiltigt. Och det är något som jag brinner starkt för – jag hoppas att det märks!


    Stefan NordströmOm Stefan Nordström

    Konsult inom digital marknadsföring
    7 års erfarenhet
    Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
    nordstromstefan86@gmail.com
    https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/


    Jobba gratis som arbetsprov för frilansare

    Att jobba gratis i form av arbetsprov förekommer inom digital marknadsföring. Som frilansare har jag stött på det med en hel del klienter. Likt tidiga frågor om pris kan det vara en varningsklocka gällande hur de värderar ditt arbete.

    Jag gillar det inte. Frilansare ska ha betalt för sin skapande tid. Arbetet är en produkt med värde och vi ska ha möjlighet att få vår ekonomi och vardag att gå runt. Svårare än så tycker jag inte att det är. Faktiskt.

    Copywriter- och contentbranschen

    Contentbranschen svämmar över av företag som letar efter de billigaste alternativen. Och vi pratar inte en avvägning av pris och kvalitet. Bara billigast. Dessa företag drar inte bara ned priserna. De urholkar också contentskaparnas värde.

    Hur menar jag då? Jo, när värdet urholkas och standardiseras försvinner kvaliteten ur ekvationen. Ett ord blir helt plötsligt värt 60 eller 80 öre. Och då blir det närmast en omöjlighet för en copywriter att åstadkomma något av värde. I alla fall om den vill ha en skälig inkomst.

    Priskonkurrensen gör det snett. Men det finns ett motmedel: var den som paketerar dig själv och dina tjänster. Berätta vad kunden får ut och vad de olika lösningar har för affärsnytta. Då hittar du bättre kunder och får bättre betalt.

    Och många i denna ”billig content”-sväng vill att du ska jobba gratis. Det kan handla om gratis testartiklar, och ibland till och med mer. Våga säga nej som frilansare. Använd din dyrbara tid till att marknadsföra dig själv och hitta kunder av hög kvalitet istället.

    Faktum är att jag var på gränsen att göra ett gratistest åt en potentiell klient idag. Men jag slutade och började skriva den här artikeln. Och det är definitivt bättre investerad tid.

    Det lönar sig att förhandla

    Om du verkligen vill ha kunden kan det löna sig att förhandla. Jag hade t ex en intressant kund som ville se vad jag kunde göra. Vilket innebar en artikel gratis innan OK på ett större uppdrag.

    Eftersom jag inte längre vill jobba gratis försökte jag knäcka det. För jag ville verkligen ha kunden. Då föreslog jag att de skulle få möjlighet at enbart betala mig för den artikeln och sedan fortsätta med en annan skribent om det inte var nöjda.

    Och lösningen fungerande. Fortfarande långt från en perfekt lösning, men i alla fall hundra gånger bättre än att jobba gratis. Vi hittade en mellanväg. Nu är jag nöjd att jobba med uppdraget, snarare än hur det ibland kan kännas.

    Personliga erfarenheter av att jobba gratis

    För mig finns det alltid en känsla i rummet när jag jobbar gratis eller mot dålig betalning. Tidspressen blir större. Ett visst mått av bitterhet kvardröjer. Och hur mycket jag än fokuserar på att skapa bra content blir det svårt att skaka av sig tankarna. De vill helt enkelt inte betala för värde. Varför ska jag då erbjuda det?

    Jag vill skapa innehåll av hög kvalitet. Och hur ska jag göra det när den enda lösningen är att skala ned på den tid och insats som är grunden till att det blir bra? Här går ekvationen inte ihop.

    Dessutom är det inte den enda ekvationen som rasar ihop. Privatekonomin i stort gör det. Det finns inget realistiskt sätt att få ett frilansliv i Sverige att gå ihop när dina timmar går för under 500 kr. Förutsatt att du inte har en superklient som anställer dig på heltid.

    Och frilansgrupperna på Facebook svämmar över av frågor kring det. Jag har sett juniora frilanscopywriters som jobbat för summor som 200 kr i timmen och 50 öre per ord. Lyckligtvis är många ledande inom grupperna snabba att informera om att det är totalt undermåligt.

    När kan det vara OK att jobba gratis?

    Gällande testjobb och annat säger jag nej rakt av. Det är aldrig OK. Men jag ska ärligt erkänna att jag gjort en hel del. Dock har de varit i liten skala.

    Jag började t ex med en av mina största kunder genom att jobba gratis. Men då förhandlade jag ned testet till 100 ord. Och det är nog där någonstans min nuvarande smärtgräns går. Förutsatt att det är en riktigt intressant klient.

    Det finns dock en annan synvinkel på det hela. Jag tycker att det är OK att jobba gratis om det är något med personlig mening. Men då handlar det just om syften du brinner för.

    Det blir en helt annan femma så fort du börjar prata musik med mig. Då är jag villig att ta bilder till sociala medier och skriva recensioner. Men då är det just så att den personliga passionen finns. När jag frilansar åt kunder är det affärer i kommersiellt syfte. Då förväntar jag mig också att få vara del av det i form av en skälig ersättning.

    Och nu har jag inte alls pratat om praktikplatser – en helt annan företeelse utanför min frilanssynvinkel. Det jag menar är att frilansare som skapar slutprodukter av värde inte ska jobba gratis.

    Men…

    Ta det inte som att jag dömer de som jobbar gratis! Jag har tagit undermåligt betalda jobb. Och gratisjobb. Flera gånger. Det är en del av utvecklingen som frilansare. Trots allt vill du alltid få flera kunder och tjäna mer pengar. Ibland vill du bara fylla ut timmarna, och ibland kanske du inte tjänar något alls.

    Det viktigaste att ha i åtanke är att tiden går åt. Den kunde lagts på något bättre än att jobba gratis eller att vara underbetald. Du hade kunnat utveckla din hemsida eller på annat sätt skapa nya kontakter. Dessutom gör underbetalda frilansjobb att priserna i stort sjunker. Fokusen på kvantitet över kvalitet ökar.

    Jobba gratis – slutord

    Men vad vill jag säga med detta inlägg? Förutom ”jobba inte gratis som frilansare”? Jo, jag vill inte predika, även om det kanske kan låta som det.

    På många sätt är det ett sätt att lufta mina åsikter – och till viss del min frustration. Jag vill skapa content av hög kvalitet på lång sikt åt seriösa kunder som betalar skäligt. Och ibland känns det som att det finns väldigt många hinder.

    Marknaden blir prisbaserad. Och i och med det försvinner många frilansares möjlighet att försörja sig på ett bra sätt. Samtidigt blir kvaliteten på produkterna sämre. Det är en ond cirkel, som förstärks av att juniora frilansare blir tvungna att ta dåliga jobb.

    Behöver du hjälp med content?

    Behöver du någon som kan hjälpa dig att skapa affärsdrivande content? Eller är du en frilansare som precis som jag är trött på att jobba gratis? Oavsett så skulle det vara kul att få kontakt. Välkommen att lägga till mig på LinkedIn, eller maila på nordstromstefan86@gmail.com.

    Lär dig mer:

    SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->

    20 sätt att få fler följare på Instagram ->

    Vad kostar SEO? ->

    Allt om att vara frilansande copywriter ->


    Stefan Nordström

    Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

    0 kommentarer

    Lämna ett svar

    Platshållare för profilbild

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *