Januari 2022 som frilansare – en annorlunda men bra månad

Publicerat av Stefan Nordström den

Januari 2022 som frilansare - en månad som handlade mer om frihet än pengar

Här är min sammanfattning av januari 2022 som frilansare. Jag tänkte att det kunde vara kul att snabbt skriva ihop och dela med mig av vad som händer jobbmässigt och musikmässigt. Min ambition är att få ihop en rapport i månaden, men vi får se hur det blir framöver med arbetsbörda och annat. Hursomhelst, så här har mitt januari 2022 som frilansare sett ut.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Januari 2022 som frilansare

Min sammanfattning av 2021 handlade mycket om tillväxt – både när det gällde inkomst och besökare – men januari 2022 som frilansare kan summeras på ett helt annat sätt. Faktum är att jag fakturerade ynkliga 19 000 kr under hela månaden. Katastrof?! Nja, inte riktigt. För i år ska allt inte handla om pengar.

Soulsearching - det nya albumet från mitt band Soliloquium

Dels håller jag på att släppa en ny skiva med mitt band Soliloquium som jag satsar stenhårt på, dels vill jag lägga ned mer tid på mitt eget content än att jobba åt kunder. Följden blir att den fina inkomsten från 2021 inte kommer att upprepas 2022. Det får helt enkelt bli värt det, även om det så klart gör mig både fundersam och grinig ibland.

Den första januariveckan bestod dock av julsemester (en sista tid som digital nomad i Portugal innan det var dags för Sverige igen), vilket drog ned inkomsten ytterligare – så lite som 19 000 kr kommer jag säkerligen alltså inte dra in igen under 2022. Min förhoppning är att jag kan gå ungefär plus/minus noll under tiden jag satsar på mitt egna.

På webben har det sett trevligt ut, med ca 2 700 unika besökare (ca 90 % organisk trafik) under månaden. Det är strax under rekordnoteringen 2 886 som jag så klart hoppas slå inom kort. Inkomsten må minska under den här perioden, men sajten ska definitivt växa så mycket det går!

Andra delen av januari gick stenhårt på att promota singeln ”Floodgates” som släpptes den 31:a. Följden av de många sociala medier-posterna, nyhetsbreven och annat content som skapades blev ganska bra; många verkar ha upptäckt min musik, och det visar sig mer och mer att digital marknadsföring av musik kan ha stor effekt. 2 000 organiska YouTube-views under första veckan känns riktigt bra, även om det inte är några Kanye West-siffror direkt.

Vad hände under januari 2022?

Men pengar åsido: vad har jag sysslat med under januari 2022 egentligen? Jo, när det gäller frilansjobb har jag jobbat på åt mina två centrala kunder och tackat nej till allt annat. Och det har gett resultat när det gäller mina egna plattformar.

Min Instagram den 8 februari 2022

Min Instagram växer så det knakar (nu över 7 000 följare!) och jag har fått tid att bygga om den eftersatta startsidan på denna sajt som nu åtminstone är OK. Dessutom har både denna sajt och min musiksajt fått en mängd nya blogginlägg. Här har jag framför allt satsat på att fixa till eftersatta blogginlägg, snarare än att skriva helt nya.

Det känns fantastiskt att ha möjlighet att vara så produktiv på mina egna plattformar, och jag tror faktiskt att det kommer löna sig mer än kundjobb i slutändan. Att offra så mycket direkt inkomst för att satsa på sina egna plattformar är inte lätt, men det känns som jag är på rätt spår.

Därför valde jag också en av de många bilderna som tagits till mitt band under januari (tack Ollie Assault Art) – tack vare att jag lägger mindre tid på kundjobb har jag faktiskt tid att ge mig ut på fotoutflykter. Den symboliserar definitivt en nyfunnen frihet!

Hur ser ditt januari 2022 som frilansare ut? Eller behöver du hjälp med digital marknadsföring?

Så, det var mina tankar om januari 2022 som frilansare. Förhoppningsvis återvänder jag med en liknande rapport i februari, även om jag inte kan lova något.

Men! Oavsett om du är en frilanskollega eller någon som behöver hjälp med digitalt content tycker jag att du ska ta kontakt med mig. Varför inte lägga till mig på LinkedIn? Om du vill skriva direkt till mig funkar det kanon att maila på nordstromstefan86@gmail.com.

Fler blogginlägg om att vara frilansare:

10 tips som gör det lättare att frilansa ->

På två stolar – livet som musiker och frilansande digital marknadsförare ->

Att säga nej är en superkraft, speciellt för frilansare ->

Hur är det att vara frilansskribent egentligen? ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

1 kommentar

Emil Dahlgren · februari 9, 2022 kl. 10:54 f m

Gör mig kääääänd

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *