Hur hittar du en bra frilansare?

Publicerat av Stefan Nordström den

Hur hittar du en bra frilansare?

Bra frilansare växer inte på träd, men det handlar också om hur du som kund söker och utformar dina önskemål. Här tittar vi närmare på vad du kan för att hitta rätt person och varför det kan vara värt att välja en frilansare över en byrå eller att anställa någon.

Jag är en frilansare inom digitial marknadsföring som hjälpt många företag med copywriting, SEO, sociala medier och mycket annat. I artikeln ska jag dock försöka vara så universell som möjligt när det gäller mina tips, så att det fungerar för att hitta konsulter även inom andra branscher.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 10 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Varför anlita en frilansare överhuvudtaget?

Frilansare finns inom många branscher, t ex digital marknadsföring, SEO, grafisk design, webbutveckling, programmering, UX-design och mycket annat. För dig som kund finns det många därute som vill ha dina uppdrag, och det är upp till dig att hitta rätt.

En relevant fråga är så klart varför du ska välja en frilansare överhuvudtaget. Är det inte bättre med en välrenommerad byrå med stor bredd, som fixar allt? Jo, visst finns det goda argument även för den lösningen. Men en byrå kan också innebära att servicen och kommunikationen blir röriga, omständigare och mindre personlig.

I grund och botten är det du som väljer, och det är inte en lösning som alltid funkar. Och jag tror att det är därför du kan ha nytta av denna artikel. Här vänder vi på steken – jag som frilansare berättar hur jag skulle hitta en bra frilansare, baserat på mina erfarenheter.

Var hittar du en bra frilansare?

Online hittar du enkelt frilansare på LinkedIn, sociala medier, hemsidor och plattformar som Fiverr och UpWork. Utmaningen är dock att hitta en bra frilansare som dessutom passar dig och dina önskemål.

En annan sak att tänka på är din budget. Det blir sällan bra om du köper billiga tjänster, såvida du inte har ordentligt med tur eller timing. Kvalitet kostar – men då har du också större möjligheter att få resultaten du önskar.

Om du letar efter någon som är bra på SEO och content kan det vara nyttigt att Googla. För vem är bättre på SEO-copywriting än den som faktiskt lyckas ranka bäst i den höga konkurrensen? När du tittar igenom content, presentationer och portfolios hittar du ofta ledtrådar som visar hur bra frilansaren faktiskt är.

Hitta bra frilansare = ställ frågor

Att hitta en bra frilansare, eller snarare rätt frilansare, handlar om att ställa frågor. Här är några exempel:

  • Kan du få relevanta exempel på liknande arbete, t ex en portfolio (jag har en copywriting/SEO-portfolio på denna sajt) eller länkar till content online?
  • Finns det kunder som kan backa upp frilansarens kvalitet?
  • Har den jobbat inom branschen eller med liknande kunder förut?
  • Hur känns kommunikationen? Rätt känsla direkt?

Vad behöver du själv tänka på?

10 tips för att skriva en riktigt bra brief

Att få tag i en bra frilansare handlar också om dig som kund. Kompetenta och efterfrågade frilansare kan ofta välja bland uppdragen, och det gäller det att du och dina arbetsuppgifter framstår som intressanta och lukrativa.

Om du skriver tydliga briefer och kommunicerar på ett snabbt och bra sätt blir det enklare för frilansaren att leverera snabbt och av hög kvalitet. Berätta vad du förväntar dig på ett tydligt sätt, och bifoga så mycket relevant information som möjligt. Både din och frilansarens tid är värdefull, så effektiv kommunikation uppskattas verkligen.

Få saker gör mig som frilansare gladare än när uppdraget är tydligt utformat – då kan jag fokusera på att leverera ett bra jobb efter kundens förväntningar, istället för att lägga tid och energi på att försöka förstå vad det är jag egentligen ska göra.

Behöver du hjälp med digitalt content?

Är du på jakt efter en bra frilansare inom digital marknadsföring? Då har du kommit rätt! Jag har hjälpt många företag med content marketing, t ex copywriting, SEO, sociala medier och mycket annat. Intresserad? Hör av dig till mig genom att maila nordstromstefan86@gmail.com eller lägg till mig på LinkedIn.


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *