Hur är det att jobba som frilansare inom digital marknadsföring?

Publicerat av Stefan Nordström den

frilansare inom digital marknadsföring

”Hur är det att jobba som frilansare inom digital marknadsföring?” Det frågade jag mig många gånger innan jag testade på det. De många guiderna och grupperna online kring att jobba som frilansare kan ge ledtrådar, men det finns inget som mäter sig med att faktiskt göra det.

Många artiklar, speciellt inom kategorin digital nomad (platsoberoende frilansare) får det att se väldigt glassigt och enkelt ut. Fram med datorn på stranden och håva in pengarna utan vidare ansträngning. Det är långt ifrån sanningen. Men visst finns det många rejäla fördelar med att jobba som konsult eller frilansare inom digital marknadsföring.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 9 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Min erfarenhet som frilansare inom digital marknadsföring

2019 tog jag steget och började som frilansare istället för att vara anställd. Det kändes rätt redan från början, men frilanslivet har definitivt sina utmaningar och speciella sidor. Här är några av aspekterna som skiljer sig åt och mina erfarenheter av att hantera dem.

Kortfattat skulle jag säga att de största skillnaderna är:

  • Andra arbetstider och rutiner
  • Växlande inkomst baserat på timmar och uppdrag istället för en månadslön
  • Mindre restid
  • Platsoberoende och möjlighet att resa
  • Variation på uppdrag
  • Självständighet
  • Krav på att marknadsföra sig själv

Disponera sin egen tid, rutiner och lön

En stor fördel för mig som frilans är att kunna disponera min egen tid. Visst, uppdrag har deadlines. Men det är ändå otroligt skönt att kunna motionera, utföra ärenden, variera sömnen för att sedan kompensera det vid ett annat tillfälle. Ibland slutar det med att jag jobbar på kvällen istället, t ex när jag på resande fot och vill uppleva saker under dagen.

Om det kör ihop sig och du inte har ett tokpressat schema går det också ofta att ta en kortare dag och helt enkelt tjäna lite mindre. För mig leder det till större kontroll av livet än att ha ett spikat arbete med 40 timmar eller mer av närmast orubblig kontorstid i veckan.

Nackdelen är ett lyxproblem; uppdragen kan hopa sig. Som frilansare eller konsult vet du inte riktigt när jobben kommer. Du vet inte heller när du hamnar utan uppdrag och inte tjänar några pengar alls. Det kan vara lurigt att hitta balansen och göra det någorlunda förutsägbart.

Lönen kommer inte in den 25:e, och storleken på kuvertet varierar. Många gånger får du istället ta ut ekonomisk och energimässig marginal för oberäkneligheten och vänja sig vid den.

Att kunna disponera sin egen tid som frilansare eller konsult kan också bli en nackdel för vissa. Du kan göra otroligt många saker med en dator med internetuppkoppling, eller varför inte i ditt hem överhuvudtaget? Om du inte har självdisciplinen att ”klocka in” i arbetsläge och leverera ungefär på samma sätt som vid ett vanligt jobb kan det bli svårt att få ihop det. Timmarna behöver vara effektiva, och du är chefen som ska se till att du presterar.

Mindre restid (oftast)

När du jobbar med digital marknadsföring på uppdragsbasis innebär det att du inte har något kontor att åka till (om du inte hyr en plats, förstås). Timmar av restid försvinner. Jag kan oftast bara sätta igång kaffebryggaren, slänga ihop en snabb frukost och börja jobba en kvart efter att jag vaknat.

Ibland behöver du självklart möta dina uppdragsgivare ansikte mot ansikte, men då kommer en annan fördel med att jobba som frilansare in. Om du har datorn med dig kan du jobba var som helst med internetuppkoppling. Du kan resa till stan, ha ett kundmöte och sedan sätta dig på ett café och jobba.

Det finns många fler faktorer att tweaka för att få bort restid och andra tidsbovar. På så vis finns det goda möjlighet att bli mycket effektiv och göra saker på det sätt som passar dig bäst.

Oberoende av plats

När du jobbar som frilansare inom digital marknadsföring behöver du ofta bara en laptop och internetuppkoppling. Det öppnar upp det för att leva som en så kallad digital nomad, antingen periodvis eller på heltid. Jag har testat på det, och du kan läsa om det här i bloggen, t ex mina erfarenheter från platser som Kampot i Kambodja och Gili Trawangan i Indonesien.

Att vara platsoberoende är ett intressant sätt att maximera upplevelserna, samtidigt som du ändå jobbar och tjänar pengar. Det ställer stora krav på självdisciplin och balans, men när det fungerar är det fantastiskt.

Variation på uppdrag (oftast)

Om du inte jobbar åt en arbetsgivare på heltid (ibland blir det konsultuppdrag som frilansare) går det verkligen att maximera variationen som digital frilans. För mig som är någonstans i gränslandet mellan copywriting och sökmotoroptimering är det ett stort plus. Vissa uppdrag har varit fokuserade på skrivande medan andra har varit renodlade SEO-uppdrag. Variationen hjälper definitivt att hålla motivationen och energin uppe!

Om inte annat tar det inte långt tid innan du stöter på uppdragsgivare som erbjuder nya arbetsuppgifter, förutsatt att du levererat goda resultat, så klart. Det är sätt att växa och få nya kunskaper i verktygslådan trots att du inte har en fast arbetsgivare.

Frilansare och konsulter hamnar i utmanande situationer

Detta är en fördel jag inte tänkte på innan jag började frilansa! Som frilansare hamnar jag ofta i ovana situationer som jag behöver lösa på direkten. För mig har det t ex handlat om att förhandla priser och format på mina tjänster med företagare och representanter som varit långt mer slipade förhandlingsmässigt.

Det har lärt att mig att inse mitt eget värde och våga vara tuff när det är motiverat. Den typen av utmaningar bygger verkligen självkänsla och lär en att själv lösa situationer. Om inte annat finns det sällan någon mall för hur det ska göras – det är upp till dig att säga och göra rätt saker. Och jag har definitivt lärt mig av mina misstag.

På många sätt är det en lektion i självständighet att vara konsult. Det finns sällan någon att luta sig mot eller ställa frågor till om något går fel. Ibland kan det vara jobbigt, men jag har blivit väldigt lösningsorienterad av att ta mig an situationerna som dykt upp.

Att marknadsföra sig själv

Marknadsföra sig själv som frilansare inom digital marknadsföring

Att vara frilansare inom digital marknadsföring innebär att du måste vara bra på att marknadsföra sig själv. Du blir tvungen att skapa kontakter och leta nya uppdrag mer eller mindre konstant.

Det ställer helt andra krav på att visa upp sig själv och sina kunskaper än när du har ett heltidsjobb på ett företag som redan vet vad du går för. Ibland kan det vara väldigt mycket tuffare än det vanliga arbetslivet, men belöningarna kan också vara större.

Om du är frilansare inom digital marknadsföring handlar det även om att, likt ett varumärke, gör dig synlig. Det kan handla om att ha optimerat innehåll på din sajt, eller att vara aktiv på Facebook, LinkedIn och Instagram.

Passande jobb för frilansare inom digital marknadsföring

Men vad kan du jobba med och vad behöver du kunna? Jo, det finns vissa arbetsuppgifter inom digital marknadsföring som passar bättre än andra för just frilansare. Några som kan passa är:

Som frilansare är det bra med erfarenhet och en formell utbildning inom digital marknadsföring, men det är inte ett krav.

När är det bäst att börja som frilansare inom digital marknadsföring?

Det finns de som satsar på att frilansa tidigt. Många gånger kan det vara mycket svårare. Om du har några jobb som anställd innan frilanskarriären har du ofta bättre möjligheter att bygga ett kontaktnät och få erfarenhet och praktiska kunskaper.

Jag rekommenderar därför inte att du börjar som frilansare inom digital marknadsföring direkt efter att du utbildat dig. Ett jobb som t ex webbredaktör eller content manager gör ofta att du får lära dig många olika saker i snabb takt. Dessa kan du sedan ta med dig som frilansare. Tidigare kollegor kan även bli till frilanskunder i ett senare skede.

Om inte annat så är det bra att jobba in-house eller på byrå för att lära sig hur förhållandet mellan uppdragsgivare och kunder fungerar inom digital marknadsföring.

Behöver du hjälp av en frilansare inom digital marknadsföring?

Vill du ha hjälp med ditt digitala content, kanske copywriting, SEO, sociala medier eller nyhetsbrev? Då har du kommit rätt. Jag är en frilansande digital marknadsförare som hjälpt många företag med dessa saker. Intresserad? Kontakta mig genom att maila mig på nordstromstefan86@gmail.com eller lägg till mig på LinkedIn.

Läs mer:

Vad är content marketing? ->

Att skriva fantastiska blogginlägg ->

SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->

Allt om att skapa en LinkedIn-profil med maxad synlighet ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *