Hur är det att jobba som frilansare inom digital marknadsföring?

Publicerat av Stefan Nordström den

frilansare inom digital marknadsföring

”Hur är det att jobba som frilansare inom digital marknadsföring?” Det frågade jag mig många gånger innan jag testade på det. De många guiderna och grupperna online kring att jobba som frilansare kan ge ledtrådar, men det finns inget som mäter sig med att faktiskt göra det.

Många artiklar, speciellt inom kategorin digital nomad (platsoberoende frilansare) får det att se väldigt glassigt och enkelt ut. Fram med datorn på stranden och håva in pengarna utan vidare ansträngning. Det är långt ifrån sanningen. Men visst finns det många rejäla fördelar med att jobba som konsult eller frilansare inom digital marknadsföring.

Disponera sin egen tid

En stor fördel för mig som frilans är att kunna disponera min egen tid. Visst, uppdrag har deadlines. Men det är ändå otroligt skönt att kunna motionera, utföra ärenden, variera sömnen för att sedan kompensera det vid ett annat tillfälle.

Om det kör ihop sig och man inte har otroligt mycket planerat går det också ofta att ta en kortare dag och helt enkelt tjäna lite mindre. För mig leder det till större kontroll av livet än att ha ett spikat arbete med 40 timmars närmast orubblig kontorstid i veckan.

Nackdelen är ett lyxproblem; uppdragen kan hopa sig. Som frilansare eller konsult vet man inte riktigt när jobben kommer. Man vet inte heller när man går utan uppdrag och inte tjänar några pengar. Det kan vara lurigt att få någon form av balans. Många gånger får man ta ut marginal för oberäkneligheten och vänja sig vid den.

Att kunna disponera sin egen tid som frilansare eller konsult kan också bli en nackdel för vissa. Man kan göra otroligt många saker med en dator med internetuppkoppling, eller varför inte i sitt hem överhuvudtaget? Om man inte har självdisciplinen att ”klocka in” i arbetsläge och leverera ungefär på samma sätt som vid ett vanligt jobb kan det bli svårt att få ihop det.

Mindre restid (oftast)

När man jobbar med digital marknadsföring på uppdragsbasis innebär det att man inte har något kontor att åka till. Timmar av restid försvinner. Jag kan oftast bara sätta igång kaffebryggaren, slänga ihop en snabb frukost och börja jobba 15 minuter efter att jag vaknar.

Ibland behöver man självklart möta sina uppdragsgivare ansikte mot ansikte, men då kommer en annan fördel med att jobba som frilansare in. Om man har en dator med sig kan man jobba var som helst med internetuppkoppling. Man kan resa till stan, ha ett kundmöte och sedan sätta sig på ett café och jobba. Det finns många fler faktorer att tweaka för att få bort restid och andra tidsbovar.

Oberoende av plats

När man jobbar som frilansare inom digital marknadsföring behöver man ofta bara en laptop och internetuppkoppling. Det öppnar upp det för att leva som en så kallad digital nomad, antingen periodvis eller på heltid.

Jag har under en period testat på livsstilen som brukar kallas för digital nomad. Här på hemsidan kan du läsa mer om det, t ex mina erfarenheter från platser som Kampot i Kambodja och Gili Trawangan i Indonesien.

Variation på uppdrag (oftast)

Om man inte jobbar åt en arbetsgivare på heltid går det verkligen att maximera variationen som digital frilans. För mig som är någonstans i gränslandet mellan copywriting och sökmotoroptimering är det ett stort plus. Vissa uppdrag har varit fokuserad på skrivande medan andra har varit renodlade SEO-uppdrag. Det har definitivt gett ny energi.

Om inte annat tar det inte långt tid innan man stöter på uppdragsgivare som ger en nya arbetsuppgifter, förutsatt att man levererat ett bra jobb. Det är sätt att växa och få nya kunskaper i verktygslådan trots att man inte har en fast arbetsgivare.

Frilansare och konsulter hamnar i utmanande situationer

Detta är en fördel jag inte tänkte på innan jag började frilansa! Som frilansare hamnar ofta i ovana situationer som man behöver lösa på direkten. För mig har det t ex handlat om att förhandla priser och format på mina tjänster med företagare och representanter som varit långt mer slipade förhandlingsmässigt.

Det har lärt att mig att inse mitt eget värde och ibland våga vara tuff när det är motiverat. Den typen av utmaningar bygger verkligen självkänsla och lär en att själv lösa situationer.

Bara en sådan sak som att snabbt och smidigt behöva hitta en bra arbetsplats ute på stan har känts nytt och utmanande. På många sätt är det en lektion i självständighet att vara konsult.

Det finns sällan någon att luta sig mot eller ställa frågor till om något går fel. Ibland kan det vara jobbigt, men man blir väldigt lösningsorienterad av att ta sig an situationerna som dyker upp.

Att marknadsföra sig själv

Att vara frilansare inom digital marknadsföring innebär att man konstant måste vara bra på att marknadsföra sig själv. Man blir tvungen att skapa kontakter och leta nya uppdrag mer eller mindre konstant.

Det ställer helt andra krav på att visa upp sig själv och sina kunskaper än när man har ett heltidsjobb på ett företag som redan vet man man går för. Ibland kan det vara väldigt mycket tuffare än ett vanligt arbetsliv, men belöningarna kan också vara större.

Om man är frilansare inom digital marknadsföring handlar det även om att, likt ett varumärke, gör sig synlig. Det kan handla om att ha optimerat innehåll på hemsida eller blogg. Man kan också bli aktiv på LinkedIn eller i Facebook-grupper för likasinnade.

Passande jobb för frilansare inom digital marknadsföring

Det finns vissa arbetsuppgifter inom digital marknadsföring som passar bättre än andra för just frilansare. Några som kan passa är:

När är det bäst att börja som frilansare inom digital marknadsföring?

Det finns de som satsar på att frilansa tidigt. Många gånger kan det vara mycket svårare. Om man har några jobb som anställd innan frilanskarriären har man ofta bättre möjligheter att bygga ett kontaktnät och få erfarenhet och praktiska kunskaper.

Jag rekommenderar därför inte att man börjar som frilansare inom digital marknadsföring direkt efter att man utbildat sig. Ett jobb som t ex webbredaktör eller content manager gör ofta att man får lära sig många olika saker i snabb takt. Dessa kan man sedan ta med sig som frilansare. Tidigare arbetskamrater kan även ofta bli till kunder i ett senare skede.

Om inte annat så är det bra att jobba in-house eller på byrå för att lära sig hur förhållandet mellan uppdragsgivare och kunder fungerar inom digital marknadsföring.

Läs mer:

Vad är content marketing? ->
Att skriva fantastiska blogginlägg ->
SEO-copywriting; att skriva för sökmotorer ->
Allt om att göra en LinkedIn-profil med maxad synlighet ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *