Fullbokad frilansare eller konsult – hur hanterar du det?

Publicerat av Stefan Nordström den

Fullbokad frilansare eller konsult - hur hanterar du det?

Hur gör du egentligen som fullbokad frilansare eller konsult när det helt enkelt inte finns tillräckligt många timmar för nya kunder? Tackar du nej till alltihop rakt av? Eller börjar du förhandla hit och dit?

Ja du, jag kan inte säga att jag är expert på ämnet. Snarare är jag mitt i lärandekurvan. Men här är mina tankar. Om du är en fullbokad frilansare som går igenom något liknande får du gärna höra av dig till mig och berätta om dina tankar.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Min utvecklingskurva som frilansare

För mig har allt gått rätt fort. När jag började frilansa 2019 hade jag hyfsat med kunder, men jag jobbade ändå mycket med att skicka kalla e-mail och pusha kunder att beställa mer jobb. Med tiden blev mitt jobb med organisk SEO på den här sajten dock något som drev både leads och värdefulla kontakter.

Hösten 2021, efter en stenhård vinter och vår 2020-2021, insåg jag att det var dags att sätta stopp. Jag hade helt enkelt mer jobb än jag behövde. Från att tacka ja till i princip allt från att blocka kalendern på två år är absolut en positiv utveckling. Men det är också något som gav mig helt nya saker att ta ställning till.

Frilansandet är nämligen inte det enda jag gör. Snarare är det vad som gör det möjligt för mig att resa och skapa musik. Och när jag blev en fullbokad frilansare med lite tid över för annat började resten lida. Helt plötsligt blev många av fördelarna till nackdelar, även om det så klart är ett lyxproblem i grund och botten.

Fallgropar med att vara en populär frilansare

De fallgropar jag stött på med att vara fullbokad är framför allt:

  • Stress
  • Kommunikation och tidshantering
  • Icke-optimerad inkomst
  • Brist på tid för att utveckla frilansandet

Stress

Min främsta motivation till att bli frilansare, förutom resandet, var att minska min stress och göra mer saker jag tycker om – helt enkelt att må bättre. I takt med att konsultuppdrag och annat började dyka upp var det dock dags att göra stora karriärsval. Att jobba 20% på Bali var kortvarigt och verkligheten knackade på.

Till slut bestod i princip varje vardag av jobb igen. Och trots pengarna var det ju inte det jag var ute efter. Det allra värsta är att jag själv varit min chef och satt mig i situationen, dessutom på ganska lång sikt. Min poäng: det är rätt lätt att skapa massa stress när dina tjänster blir populärare. För det är alltid trist att tacka nej till uppdrag, och det är lätt att det blir fler än det är tänkt.

Kommunikation och tidshantering

När du börjar få flera olika kunder och dessutom har leads blir det många mail. Dels mail du tjänar pengar på, dels mail du inte tjänar pengar på. Kommunikation tar mycket energi, och det blir dessutom mycket hattande mellan olika ämnen. För mig som copywriter är det en fara, för kommunikationen är definitivt något som kan ta udden av mitt skrivande.

Dessutom tillkommer tidshanteringen och planeringen. När kunderna blir fler blir det också mer ad hoc, mer korrektur och mer diskussion. Vissa dagar kan uppdragen och synpunkterna strömma in – andra gånger kan du ha planerat för det och ändå ha en tom mailkorg. Förvisso är jag en ganska schyst frilansare (det vill jag tro, i alla fall) som gör saker snabbt, men jag misstänker att jag är långt ifrån den enda som har svårt att få ihop detta.

Icke-optimerad inkomst

När nya kunder knackar på samtidigt som du är fullbokad är det svårt att inte börja fundera på lönsamheten. För visst måste det finnas något sätt att optimera inkomsten? Oftast gör det nog det, och det kan absolut löna sig att prata med sina leads trots ett fullbokat schema – åtminstone de med högst potential.

Jag tackade nej till ett envist företag på LinkedIn med motiveringen att jag var fullbokad under lång tid framöver. Men när de vägrade ge upp misstänkte jag att de var redo att betala ordentligt för mina tjänster. Och så var också fallet. I skrivande stund är de fortfarande en av mina löpande kunder.

Brist på tid för att utveckla frilansandet

Den stora fallgropen när schemat börjar bli fullt är att du bara tar massa kundjobb. Och till slut kanske du inte har tid att utveckla ditt frilansande? Helt plötsligt kanske du inte hinner skapa content eller skicka kalla mail? Det är ingen slump att denna blogg varit inaktiv under hösten 2021. Förvisso har jag varit ute och rest i Europa, men det har främst handlat om att jag tagit på mig en massa kundjobb.

Jag skulle säga att detta är en frilansares allra största fallgrop, speciellt när du blir mer attraktiv och får ett fullbokat schema. Fullbokad med kunder innebär att du inte längre tar tid att utveckla ditt företagande. Helt plötsligt börjar det likna ett heltidsjobb alldeles för mycket (det tycker jag, i alla fall) och när du inte jobbar med dina egna plattformar fastnar du lätt med samma kunder och samma arvoden.

Min plan för att komma åt det

Japp, en fullbokad frilansare blir lätt en stressad frilansade som inte optimerar sin verksamhet. Men hur kommer du åt det? Som sagt har jag inte svaret – däremot ska jag försöka hitta det.

Mitt experiment under 2022 blir fredagar helt utan kundjobb. Min förhoppning är att det kommer koncentrera uppdragen till färre dagar och lämna fredagarna fria för att utveckla mitt frilansande och jobba med mina egna kreativa saker. Förhoppningsvis kan jag bibehålla nästan samma inkomst samtidigt som jag mår bättre och kan utveckla min verksamhet.

Förhandla om priser med existerande kunder – ja eller nej?

Många fullbokade frilansare funderar på om det är dags att börja omförhandla med existerande kunder. Spontant skulle jag säga ja, speciellt om du har bidragit med goda resultat och stort värde under lång tid. Det är dock inte en strategi jag provat, även om det troligen blir tillfälle snart.

I skrivande stund har jag landat i följande: nya kunder kommer behöva betala mer än mina nuvarande för att få tillgång till mina tjänster. Och ett fullbokat schema och en stor mängd inkommande leads är faktiskt ett bra sätt att motivera det.

Men vad är bra med att vara en populär fullbokad frilansare?

Jag kanske har låtit negativ i denna artikel. Trots allt är det ju ett lyxproblem att ha för många leads. Om du utnyttjar det rätt kommer du att kunna tjäna mer, välja kunder som känns roligare och helt enkelt utveckla ditt frilansande. Du kan också bli en tuffare egenföretagare som är mindre beroende av dina kunder. Men då gäller det att undvika fallgroparna så mycket som möjligt.

Vad är dina tankar? Har du stött på några av utmaningarna som fullbokad frilansare? Kommentera eller hör av dig till mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com. Om du är en potentiell kund behöver du inte se denna artikel som en gigantisk stoppskylt – jag diskuterar gärna potentiella uppdrag ändå!

Fler blogginlägg om att vara frilansare:

10 tips som gör det lättare att frilansa ->

Att säga nej är en superkraft – speciellt för frilansare ->

När är det OK att jobba gratis? Är det någonsin OK? ->

Digital marknadsförare – frilans eller anställd? ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *