Frilans Finans eller eget företag? Här är mina tankar!

Publicerat av Stefan Nordström den

Frilans Finans eller eget företag?

Är det Frilans Finans (egenanställd) eller ett eget företag som gäller när du vill ta dig ur det vanliga arbetslivet och frilansa? Jag skulle säga att det beror på dina krav och förutsättningar. För mig personligen är det en bra lösning av flera orsaker – låt mig berätta varför!

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring
  • 10 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Frilans Finans eller eget företag? Ställ dig dessa frågor

När du funderar på om du ska välja en frilansplattform eller att ha ett eget företag tycker jag att det är bra att ställa dig dessa frågor:

  • Hur ser din omfattning ut?
  • Har du nytta av att ha eget företag?
  • Är det mer tid eller mer pengar du är ute efter?

Hur stor är din omfattning?

Många använder Frilans Finans eller Cool Company för att fakturera sina extraknäck, ofta vid sidan av ett heltidsarbete. För dessa personer är det skönt att slippa administrationen som kommer med ett eget företag, då det handlar om så pass få timmar. Innan jag började använda Frilans Finans i större skala var det även så jag tänkte.

Någonstans i bakhuvudet fanns det planer på eget företag, om det visar sig att det fungerar bra för mig som frilansande konsult. 5 år senare har det dock inte ändå inte blivit av. Och snart kommer jag in gå in på orsakerna.

Har du nytta av att ha eget företag?

Det finns så klart fördelar med att ha eget företag, t ex förmåner och annat. Inköp, milersättning och annat kan vara kanonbonusar som gör skillnad. Dessutom kan du framstå som en seriösare konsult när du är egen företagare, även om det inte varit ett problem i min bransch (så vitt jag vet). Men kom ihåg att även Frilans Finans har förmåner; jag utnyttjar exempelvis friskvårdsbidraget till fullo.

Tid vs. pengar

Ja, jag vet att jag troligen förlorar en del pengar på Frilans Finans (avgiften är 6%, vilket gör att du i slutändan behåller ungefär hälften av det du fakturerar). De har en ganska rejäl avgift, och det finns en del admin jag skulle kunna göra billigare. Men samtidigt skulle det kosta mig mer tid och insats. För mig är frilansandet framför allt något jag gör för att ha möjlighet att resa, spela musik och vara fysiskt aktiv, snarare än något för att maximera min inkomst.

Och där skiljer sig våra motivationer åt. Om du vill jobba så mycket som möjligt och verkligen maximera din inkomst, så tror jag att eget företag är ett bättre alternativ. Med Frilans Finans slipper jag dock administration som bokföring, redovisning, momsinbetalningar, inkasso etc. En studie från kundanalysföretaget Nepa har också visat att intresset för egenanställning ökat från 14 till 25 procent under de senaste fyra åren.

Dessa saker skulle vara riktiga energitjuvar för mig, och jag är väldigt glad över att aldrig behöva hantera dem. Jag skulle också vilja flika in att Frilans Finans fakturaverktyg gör det väldigt enkelt att snabbt rapportera tid och skicka iväg fakturor.

Att tänka på

När du fakturerar som egenanställd ingår även ska även sociala avgifter, skatter, försäkringar, bokföring och annat täckas. Det innebär att det lätt blir en jämförelse mellan äpplen och päron när du kollar hur mycket du tjänar som anställd, egenanställd och egen företagare.


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *