Digital marknadsförare – frilans eller anställd?

Publicerat av Stefan Nordström den

digital marknadsförare - bör du vara frilans eller anställd?

”Frilans eller anställd?” Detta är en fråga hos många som börjar intressera sig för att jobba med digital marknadsföring. Om inte annat är det också en fråga många som vill anlita en funderar över. Och det är inte helt lätt fundering; därav detta blogginlägg. Vad är egentligen med fördelarna och nackdelarna med att vara frilans respektive anställd?

Jag har upplevt båda världarna. Under sex års tid var jag verksam som anställd digital marknadsförare, bl a som digital expert, content manager och webbredaktör. Sedan 2019 har jag provat på livet som frilans. Personligen föredrar jag nog att fortsätta som frilansare, förutsatt att jag hittar uppdrag så klart, vilket är långt från en självklarhet.


Stefan NordströmOm Stefan Nordström

Konsult inom digital marknadsföring
7 års erfarenhet
Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
nordstromstefan86@gmail.com
https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/


Men nog om mig, nu börjar vi reda ut svaret på om man bör vara frilans eller anställd. Eller åtminstone dess fördelar och nackdelar.

Att vara frilans eller anställd – 8 fördelar vs. nackdelar

Här ställer jag frilansjobb mot att vara anställd ur 8 viktiga synvinklar. Det blir ganska tydligt att båda delar har sina fördelar och nackdelar. I mångt och mycket handlar valet om ens personliga preferenser.

1. Frihet att disponera sin tid mot fasta tider

Jag tycker att den allra största fördelen med att frilansa är att kunna disponera sin egen tid. Helt plötsligt är det möjligt att få ett större utrymme för fritidsintressen. Dessutom går det t ex att göra saker under dagtid utan att det krockar med arbetet.

Och man behöver inte arbeta lika många timmar som när man jobbar heltid, om man inte själv vill det så klart. Men visst kan den även ibland betyda motsatsen; t ex att du behöver jobba på en obekväm tid för att ett intressant uppdrag med kort deadline dykt upp.

2. Alltid betalt mot att ibland jobba gratis

En fördel med att vara anställd är att du alltid har en fast och förutsägbar inkomst. Som frilansare kommer uppdragen och går, ibland med ganska kort varsel. Risken är alltså att du inte riktigt vet vad du tjänar. Dessutom kan det bli svårt att få lån och förstahandslägenhet, i alla fall om du inte är riktigt framgångsrik.

Med jobba gratis menar jag för övrigt inte att du som frilansare ska göra gratis uppdrag. Tvärtom, det ska du enligt mig bara göra i yttersta undantagsfall. Men en ganska stor del av den tiden man lägger ned som frilans handlar om att jaga nya kunder, t ex genom att skriva content till sin hemsida som jag gör nu.

Den tiden är obetald, precis som de många mailkonversationer och telefonmöten du behöver ha för att övertyga nya klienter. Och detta är något som behöver räknas in när du tar betalt för dina frilansprojekt eller timmar.

När du jobbar som anställd får du alltid betalt för dina insatser. Dessutom ingår betald semester och andra fördelar som till stor del försvinner när du jobbar som frilans. Därför måste du våga ta ordentligt betalt och tacka nej till uppdrag med alldeles för lågt pris.

3. Semester, pension och annan säkerhet

Detta leder direkt vidare till nästa punkt. När du jobbar som anställd får du alltid betalt för dina insatser. Dessutom ingår betald semester, pension och andra fördelar som till stor del försvinner när du jobbar som frilans.

Som sagt saknas de flesta av dessa säkerhetsnät när du jobbar som frilans. Visst kan du teckna försäkringar för att kompensera, men det blir fortfarande inte riktigt samma sak.

4. Platsoberoende (nästan)

digital nomad

Att kunna resa hur och när jag vill var en stor del av varför jag började frilansa. Visst finns det även anställningar som tillåter detta, men det fungerar oftast bäst när du jobbar på egen hand.

Platsoberoendet som digital nomad är egentligen bara begränsat av en enda sak, tillgången till en bra internetuppkoppling. Men självklart hjälper det även att ha en bra arbetsplats och annat som bidrar till livsbalans och produktivitet. Denna bit kan vara svårt att få ihop när du är på resande fot.

5. Varierade klienter mot en uppdragsgivare

Som frilansare får du ta tag i olika klienters digitala upplägg. Detta kan innebära allt från stora företag med hög digital mognad till nystartsbolag som precis lagt upp sin hemsida. Du bygger snabbt en känsla för vad olika klienter behöver och hur du bäst kommunicerar med dem.

Men visst kan du även hitta variation som anställd inom digital marknadsföring, t ex genom att jobba på en byrå. Dessutom innebär de flesta anställningar att du får ta tag i olika arbetsuppgifter. Personligen har jag dock känt att variationen varit större som frilans.

6. Personlig utveckling

När du är frilans hamnar du ofta i situationer som är utvecklande, framför allt eftersom att din framgång är helt upp till dig själv. Du blir bättre på att förhandla och stå upp för dig själv. Dessutom har du själv ansvaret för att vara produktiv och att leverera av hög kvalitet.

Det finns helt enkelt ett behov att konstant marknadsföra sig själv. Kunderna hamnar sällan i knät på en, tvärtom behöver du konstant jobba med att kontakta dem, t ex genom e-mails och LinkedIn. Du kan också jobba med det jag gör just nu, att locka dem till din hemsida med sökmotoroptimerat content.

Som anställd har du även ofta ett skyddsnät i form av kollegor att rådfråga. Den enda ersättningen för detta för mig som digital frilans är andra frilansare i t ex Facebook-grupper.

7. Pendling och resor

pendling - en aspekt i valet mellan att vara frilans eller anställd

Personligen tycker jag att kollektivtrafik och annan restid är något av det värsta med att vara anställd och jobba på ett kontor. Förvisso går det ofta att kapa ned genom att flytta närmre arbetsplatsen, men det har ändå alltid varit en energitjuv för mig. Detta slipper du till stor del när du frilansar; undantaget kan vara något kundmöte då och då.

I längden sparar detta många timmar som du istället kan använda till att vara produktiv, eller varför inte för att sova lite längre eller motionera mer?

8. Utrustning och utbildningar

En rejäl fördel med att vara anställd är att man får tillgång till bra utrustning, och i många fall även utbildning och annan kompetensutveckling. Som frilans får du däremot stå för allt detta ur egen ficka. Visst kan mycket av kompetensutvecklingen ersättas med att hålla sig påläst online, men vissa på t ex LinkedIn tittar ändå på vilka officiella utbildningar du genomgått.

Frilans eller anställd – ett viktigt tips

Dessa 8 faktorer var centrala för mig när jag ville komma på vad jag föredrog. Men valet mellan att vara frilans eller anställd har också en annan aspekt. Min erfarenhet är nämligen att det är mycket lättare att frilansa när du har erfarenhet och kontakter. Det är långt mycket svårare att börja som frilans helt utan erfarenhet. Visst går det, men räkna med en helt annan typ av uppförsbacke.

Dels kommer du helt enkelt att ha mindre erfarenhet och färre kunskaper, dels kommer du inte ha något kontaktnät eller någon känsla för hur branschen och olika nischer fungerar. De sex år jag spenderade som anställd på olika företag var precis lagom för att förstå hur saker går till och plocka upp en bred verktygslåda av digital kunskap. Jag kände mig redo att börja som frilans, även om jag fått en hel del tuffa lärdomar sedan dess.

Bör du ha en anställd eller anlita en frilansare?

Om vi vänder på det då – bör du som letar en digital marknadsförare anställa någon eller anlita en frilansare? Först och främst beror det på omfattningen av det digitala arbetet. Men även om man har mycket jobb kan det finns många poänger att välja en frilans.

Detta förtjänar faktiskt en separat artikel, eftersom du borde titta på tre alternativ: byrå, inhouse eller frilansare. Denna kommer skrivas inom kort. Bjuder på en cliffhanger utan länk så länge.

Frilans inom digital marknadsföring finnes

Förhoppningsvis har detta hjälpt några av er att bli klokare kring valet mellan att frilans eller anställd. Men som sagt så är denna artikel också en del av mitt sökande efter nya kunder, så vi slänger in lite sälj!

Söker du efter en frilansare som kan hjälpa dig med digital marknadsföring? Vad bra, för då har du hittat rätt! Jag är en contentexpert som hjälpt många företag med affärsdrivande innehåll. SEO, copywriting, nyhetsbrev, sociala medier och konverteringar är några av de saker jag erbjuder. Intresserad? Kontakta mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila på nordstromstefan86@gmail.com.

Lär dig mer:

10 tips för en LinkedIn-profil med fantastisk synlighet ->
Hur är det att vara frilansande copywriter? ->
15 tips för att skapa riktigt bra content ->
SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *