Frågor och svar om digital marknadsföring

Publicerat av Stefan Nordström den

Frågor och svar om digital marknadsföring

Här är mina frågor och svar om digital marknadsföring, högt och lågt. Det blir allt från praktisk SEO, sociala medier och copywriting till liv som frilans och digital nomad. Och kanske lite musikerliv och resande insprängt med? Det beror på vad jag får in, helt enkelt!

Tanken är att jag besvarar så många som möjligt av de frågor jag får in över mail och på LinkedIn, så att alla som besöker min sajt kan ta del av dem. Och jag ska så klart inte förneka att det är ett försök att få in lite mer organisk trafik, SEO-fokuserad som jag är.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 9 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Frågor och svar om digital marknadsföring

Här är svaren på några av de frågor om digital marknadsföring och frilansande jag fått in över mail och sociala medier. Undrar du över något? Ställ frågan på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com så gör jag mitt bästa för att svara på den och publicera den här så att andra kan ta del av det.

Vad skulle du säga är de största utmaningarna inför framtiden inom just det digitala? Mina tankar är en beteendeförändring, alla är ej bekväma med det digitala men uppmanas till det, i och med digitaliseringens utveckling. Hur ska man lyckas göra en beteendeförändring hos de blivande konsumenterna?

Jag tror att utmaningen främst kommer i form av överstimulans, t ex för många/tjatiga budskap. Många är redan i det närmaste automatiserade när det gäller att ignorera och klicka bort saker. Det är verkligen svårt att leverera något som faktiskt får uppmärksamhet, och vid sidan av att klara av det ska det också vara säljande/kopplat till varumärket. Att stå ut i mängden och inte bli ignorerad skulle jag säga är den största utmaningen – och den kommer inte att bli mindre över tid.

Personligen tror jag användarvänlighet, eller snarare respekt för mottagaren, faktiskt är en viktig del. Jag orkar inte med påstridiga notifikationer, pop-ups och annat liknande, och jag tror att många börjar känna likadant. I och med det hoppas jag att utvecklingen kanske går tillbaka lite, även om vi kanske inte har en sådan tur.

Däremot tror jag att själva digitaliseringen är omöjlig att stoppa, både för marknadsförare och konsumenter (på gott och ont).

Frågor och svar om frilansande

Hur ser arbetsmarknaden som frilansande digital marknadsförare ut förresten? Måste du jaga jobb eller kommer dom av sig själv? Och vad tjänar man?

Det har varit lite till och från om jag ska vara ärlig. Under 2023 har det varit rätt segt i och med ekonomin (misstänker att AI också är en faktor). Jag brukar ta ungefär 700-800 kr i timmen, och då ligger jag nog rätt lågt med tanke på erfarenhet/kompetens. Riktigt bra månader fakturerar jag runt 60 000-70 000 – då jobbar jag ungefär 5-6 timmar om dagen. Men det är utan att tänka på min egna marknadsföring. Jobbar en hel del obetalt (beror så klart på hur man ser det, det ger ju kunder) med min egna hemsida och mina sociala medier för att dra in kunder, så det var väldigt länge sedan jag faktiskt aktivt sökte upp dem.

Hur komplicerat är ett så kallat ”sales call” med klienter, och vad kan man få för frågor som man ska vara beredd att svara på? 

Oj, där kan det handla om allt möjligt beroende på kund! Men det är bra att kolla in hemsidan tidigare och försöka tolka vad de är ute efter och hur bra de matchar din erfarenhet, kompetens och personlighet.

Jag skulle säga att det är bra att vara redo med en lista/portfolio med saker du tidigare gjort som matchar företaget du har säljsamtal med, både när det gäller arbetsuppgifterna och deras affärsområde. De kommer troligen fråga om du har tidigare erfarenhet av olika arbetsuppgifter och program, och även om din tidstillgänglighet och ditt arvode.

Det är bra att ha alla dessa saker redo innan samtalet, så att du vet vad du ska svara. När du blir mer erfaren och efterfrågad som frilansare förändras dynamiken – det är viktigt att vara medveten om att företagen behöver dig lika mycket som du behöver dem.

Finns det några risker eller regler som man ska vara uppmärksam på när man jobbar med olika klienter? (både utländska och svenska)

Egentligen handlar det väl främst om risken att inte få betalt, vilket jag aldrig varit med om under min tid som frilansare. Det bästa sättet att komma undan det är att ordna skriftliga överenskommelser eller att få halva betalningen innan jobbet och halva efter att det är färdigt.

Men jag har inte varit särskilt försiktig med detta, och ändå inte råkat ut för något. Här tror att jag att frilansare gör det på väldigt olika sätt. Jag skulle säga att riskerna med frilanslivet snarare finns det i stora hela; du är inte garanterad någon inkomst och du har sämre ekonomisk säkerhet än anställda (går dock att ordna med privata försäkringar, men det har jag inte heller valt att ha).

Frågor och svar om nyhetsbrev

Om jag jobbar som frilansare åt en kund och sköter deras nyhetsbrev, är det jag eller kunden som hanterar nyhetsbrevet och maillistan i klienten? Vad är det jag som copywriter behöver sköta, och behöver jag kunna något visst program?

När du som frilansare jobbar med att skriva och/eller skapa nyhetsbrev åt kunder kan det variera. Åt vissa kunder har jag bara skrivit copy i Google Docs eller Word-dokument och skickat över, och sedan har de lagt in innehållet i klienten. Andra kunder har velat att jag ska jobba direkt i t ex MailChimp, så det beror verkligen på.

Om du är expert på nyhetsbrev specifikt kan jag tänka mig att du också hanterar maillistan, och eventuellt även automatiseringen. Men som copywriter har jag främst levererat texter som andra sedan tagit hand om och lagt in i nyhetsbrevsprogrammet.

Frågor och svar om utbildningar inom digital marknadsföring

Den utbildning jag tänkt att söka är 10 veckor, det är en distansutbildning som man kan starta lite när man vill. Min fråga till dig är om det är ”lätt” eller kan gå relativt fort att få ett jobb när man är klar med en sådan ”snabb” utbildning? Samt om du vet på ett ungefär vad en ingångslön kan vara idag?

När det är en så kort utbildning skulle jag säga att det beror på hur specialiserad den är. De längre utbildningarna, t ex kandidatprogram på universitet, är ganska breda, medan program på yrkeshögskolor osv. brukar vara mer snävt inriktade. Min personliga känsla är att en 10 veckors utbildning bör vara rejält specialiserad för att verkligen ge en god grund. Men samtidigt bör du också ha i åtanke att många inom digital marknadsföring byter bana, eller börjar göra något helt annan än de tänkt från början. På så sätt kan en bredare utbildning vara bättre, även om den tar längre tid.

Min erfarenhet är att det första jobbet inom digital marknadsföring är allra svårast att få – det tog ganska många månader innan jag hittade något, med reservation för att jag då inte visste hur nätverkande på LinkedIn eller annan marknadsföring av mig själv gick till överhuvudtaget. Jag skulle räkna med att det tar ett tag att få ett första jobb (viktigt med ekonomisk buffert), och framför allt att få ett första bra jobb.

När det gäller ingångslön hade mitt första seriösa marknadsföringsjobb som webbredaktör en lön på 25 000 kr före skatt år 2015, något som idag (och kanske även då) är mycket lågt. Misstänker att det landar strax över det, men ha i åtanke att lönerna inom digital marknadsföring ökar fort, då de flesta snabbt får rätt nätverk, kunskap och erfarenhet när de väl hittat ett jobb.

Jag har frilansat som översättare i över tio år och har börjat snegla på digital marknadsföring och SEO. Jag hittade den här kursen: https://nordictechinstitute.com/kurs-i-digital-marknadsforing-pa-distans. Tror du att den räcker för att man ska kunna jobba inom digital marknadsföring, eller är det alldeles för lite?

Den verkar ganska omfattande, så det är nog en rätt bra grund. Egentligen viktigare att bygga kunskaper och kontakter än exakt vilken utbildning du går. I min erfarenhet är det bara viktigt att ha någon form av utbildning att visa upp i början när du söker jobb. Rekommenderar att du hittar en praktik under vägens gång för att få så mycket praktisk erfarenhet som möjligt under utbildningens gång. När du väl fått första eller andra jobbet och fått fotfäste inom digital marknadsföring brukar det flyta på bra sedan. Det är min erfarenhet i alla fall. Lycka till!

Ställ din fråga om digital marknadsföring, frilansande och annat

Har du något om digital marknadsföring, frilansande eller närliggande områden du vill få svar på? Skicka din fråga så gör jag mitt bästa för att svara på den. Ställ den på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com. Samma kontaktvägar gäller om du vill anlita mig för att hjälpa till med digitalt content, t ex SEO, copywriting, nyhetsbrev eller sociala medier.


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *