Februari 2024 som frilansare på resande fot

Publicerat av Stefan Nordström den

De som hängde med i januaris blogginlägg vet att jag nu är i Sydamerika. Februari spenderades i Brasilien och Colombia, både jobbandes och på välbehövlig semester. Det blev coola upplevelser, men också en del utmaningar. Här är mina tankar om nomadlivet och planerna framöver.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring
  • 10 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Pusslet mellan resande och jobb

Digital nomad-livets utmaningar kom på sin spets flera gånger under denna resa. Slutet innan semestern var brutalt – uppstarten efter semestern likaså. Det betonar verkligen hur viktigt det är att ge plats för arbete och återhämtning och inte bara resa och uppleva stenhårt utan pauser.

Om det är något jag tar med mig till nästa långresa är det just detta. I detta fall förvärrades stressen av att flygbolaget tappade bort min väska, vilket ledde till 36 timmars extrem ovisshet. Väskan dök lyckligtvis upp så småningom.

Det är denna typ av situationer jag inte riktigt är rustad för när jag även har jobbet att tänka på. Därför behövs det marginaler.

Två veckors semester

Kokosnöt i Ubatuba

Semesterdags i Ubatuba, Brasilien

Välbehövlig semester, ja. Två veckor i Brasilien och Colombia som var helt perfekta, fyllda med både karneval, hikande och vila. Jag prickade platserna helt rätt för min semester: Paraty, Ilha Grande och Rio i Brasilien, plus Medellin och Jardin i Colombia.

Karnevalen i Rio var en galen upplevelse som var kul att se på plats, samtidigt som Ilha Grandes orörda natur var den perfekta kontrasten. Det blev mycket hike på Ilha Grande, och detsamma i härliga Jardin.

Palomino i norra Colombia

Palomino, Colombia i februari 2024

Solnedgång i Palomino

Efter Medellin var jag rätt slutkörd socialt och resemässigt, så jag förlängde min vistelse i lugna Palomino till sex dagar.

Detta visade sig vara perfekt, då Palomino var exakt vad jag behövde; en sömnig yoga- och flipflopby med lågt tempo och fina hostel. Det blev en period av bra sömn, löprundor och att komma i synk med jobbet igen.

Jag var faktiskt rätt nere när jag åkte därifrån, trots att fina Minca i bergen var nästa destination. Minca visade sig vara ännu ett härligt ställe, och jag körde två sköna hikingdagar med jobb på kvällen. Denna approach kan vara tuff ibland, men I detta fall lönade det sig verkligen, då jag fick ut maximalt av platsen samtidigt som jag fick mitt jobb gjort.

Generellt kan jag säga att både Brasilien och Colombia rekommenderas starkt. Båda länderna var något dyrare än förväntat, men samtidigt var säkerhetsaspekten inte alls lika illa som många menar. Se upp i städerna, framför allt. Och det är ändå inte städerna som är behållningen – det är landsbygden och naturen!

Resultat

Med tanke på att jag var borta halva månaden blev inkomsten god. Kunderna har varit på hugget, och det ger mig hopp om en framtid som frilansare på lång sikt. Nu hoppas jag på en mars månad i Stockholm med en toppinkomst så att jag kan börja täcka kostnaderna för nästa vinters resor!

Fakturerad inkomst: 34 846 (endast 11 dagars jobb)

Unika besökare på denna sajt: ca 2 000 (2 100 februari 2023)

Planer efter hemkomsten till Sverige

I början av mars är det dags att flyga hem till Sverige. Och som vanligt är det min musik som fått hamna i skymundan under resandet. Men när jag kommit hem är det full fart med mitt nya album igen. Sång- och keyboardsessioner har bokats in, och jag har goda förhoppningar att ha alla mina delar klara innan sommaren.

Det känns som att jag blivit mindre grinig och hittat större acceptans gällande mina prioriteringar, vilket är absolut nödvändigt om jag ska ha den här livsstilen. Dessvärre är det omöjligt att göra allt på en gång.

Rese- och jobbalans i fokus

Jag har även börjat fundera över hur jag ska göra nästa vinter, med en smartare jobbalans i åtanke. Framför allt handlar det om att hitta mer återhämtning mellan varven då resa och jobb lätt blir intensivt. Tanken är att kombinera long-stays med att resa runt, för att inte hela tiden ha en ny buss- eller flygresa framför mig. Men det handlar om nästa vinter – nu är det fokus på att ta sig hem till Stockholm!


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *