Ergonomi som frilansare, digital nomad och konsult

Publicerat av Stefan Nordström den

Ergonomi som frilansare

Ergonomi som frilansare eller konsult kan vara knepigt, speciellt om du ibland agerar digital nomad och jobbar på resande fot. Du har sällan samma stöd från en eventuell arbetsgivare, och du behöver istället själv tänka till. Här är mina tankar kring ergonomi som frilansare.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 10 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Vad ingår i ergonomi?

Några av sakerna som ingår i ergonomi är:

  • Arbetsställning
  • Dator och skärm
  • Belysning
  • Hjälpmedel
  • Kroppshållning
  • Psykisk arbetsmiljö och stresshantering

Varför är ergonomi viktigt?

Svaret på detta är enkelt: det handlar om att vi ska kunna må bra och prestera på lång sikt. Vi behöver skapa en hållbar arbetsmiljö, både fysiskt och psykiskt. Om vi jobbar på utan att ha det tillräckligt bra är risken att vi skadar oss, med sjukskrivningar, sämre prestation och annat som följd.

Ergonomi som frilansare/konsult hemma

När du jobbar hemma som frilansare måste du själv fundera över din arbetsmiljö. Till att börja med är det viktigt med en bekväm arbetsplats med anpassningsbar stol, samt höj- och sänkbart skrivbord. Då kan du växa position under dagen. Skärmen bör vara i ögonhöjd för att vara snäll mot nacken, och se till att använda ett externt tangentbord och mus för att inte sträcka handleder och armar.

Det är också viktigt att tänka på ljuset, både när det gäller datorn och omgivningen. Belysningen bör inte vara bländande, samtidigt som skärmens ljusstyrka och kontrast ska anpassas efter dina behov och för att undvika ögonbelastning. Använd färgtemperaturinställningar på skärmen för att minska blått ljus och förbättra sömnen.

Kroppshållning är en annan aspekt som är viktig att tänka på. Sitt med fötterna platt på golvet och håll ryggen rak. Undvik att korsa benen under långa perioder. Justera stol och skrivbord så att armbågarna bildar en vinkel på cirka 90 grader när du arbetar.

Att ta pauser och sträcka på sig är också A och O för att kunna arbeta smärtfritt, effektivt och hållbart. Personligen försöker jag ställa mig upp, sträcka på mig eller gå en liten bit då och då, åtminstone varje halvtimme. Det minskar belastningen på kroppen, men det är också ett sätt att få igång blodomloppet och hjärnan igen så att jag inte säckar ihop. Om jag blir riktigt seg tar jag en 5-10 minuters promenad för att få lite kontrast (funkar oftast mycket bra).

Ergonomi som digital nomad eller på resande fot

Jag delar upp mitt liv mellan min lägenhet i Stockholm och att vara på resande fot som digital nomad. Ofta är det ganska lätt att få till OK ergonomi hemma; det är under resorna det kan bli tufft. Ibland hamnar jag i situationer då jag måste jobba obekvämt på ett eller annat sätt för att få allt att gå runt.

Visst, jag gör mitt bästa för att hitta caféer eller ställen på boendet där jag kan jobba enligt ergonomins alla konster, men ibland blir det en nackkrossande buss eller liknande under några timmar. Googlingen ”laptop cafe (plats)” har dock räddat mig i många sådana situationer.

Ergonomi som frilansare och digital nomad – det psykiska

Men glöm inte den psykiska biten – hjärnan är minst lika viktig att ta hand om. För mig är en av de stora utmaningarna med att vara frilansande konsult att sätta realistiska förväntningar, och rutiner därefter. Det kan vara lätt att bara bränna på och maximera, maximera, maximera, utan att någonsin känna sig nöjd. Risken är att det blir för lite återhämtning, och att nöjet och vinsterna med att frilansa inte blir så stora som de kunnat vara.

Av denna orsak har jag börjat sätta månads- och årsmål, och det är något jag behöver jobba med på, framför allt att integrera dem med andra mål, som t ex hälso- och träningsmål. Det kan vara lätt att glömma att hälsa, återhämtning, kreativitet, resa och skapande är orsakerna att jag började frilansa – inte att tjäna massa pengar.

Men när det gäller detta är det så klart individuellt; om du är frilansande konsult för att tjäna massor med pengar och maximera timmarna blir det fokus på ergonomi ur en mer traditionell synvinkel.

Slutsats – ergonomi som frilansare, digital nomad och/eller konsult

Jag skulle säga att detta är ett av de mer utmanande områdena av att frilansa, både hemma och på resande fot. Utmaningarna är dina egna att lösa, och det finns sällan en arbetsgivare där på samma sätt som när du jobbar som anställd. Men det är definitivt värt att satsa på, speciellt den psykiska biten med realistiska målsättningar, pauser och återhämtning.


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *