Du behöver inte jobba heltid på kontor – här är min väg till att bli frilansare

Jag tänkte ta detta tillfälle att dela med mig av något viktigt: du behöver inte jobba heltid på kontor. Det finns andra alternativ där ute, och de kan vara värda att utforska. Här tänkte jag dela med mig av mina åsikter och vad jag har lärt mig under min resa bort från kontoret.
Jag är en frilansande konsult inom digital marknadsföring som brinner för att skapa content, resa och spela musik. Under flera år trodde jag att 9-5-livet var det enda sättet att gå runt ekonomiskt, men så är det inte. Tvärtom. Jag är här för att berätta att vi inte alls behöver jobba heltid på kontor – det finns mycket bättre alternativ där ute. Men då måste du våga!
Av Stefan Nordström
- Konsult inom digital marknadsföring/musiker
- 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
- Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
- LinkedIn | Mail | Instagram
Jobba heltid = jobba på plats
Trots att det känns som att mycket tar sig framåt, gällande t ex digital nomads, frilansande och fria arbetsformer står en hel del still. Någonstans är det ändå att jobba heltid på plats – vecka ut och vecka in – som är normen och måttstocken. Och jag gillade aldrig den.
Dock tog jag mig lyckligtvis igenom fem år av heltidsarbete på kontor innan jag vågade mig på att frilansa, precis lagom mycket för att få tillräcklig erfarenhet av digital marknadsföring. Övergången var hyfsat smidigt, även om inkomsten var låg under en period innan jag blev bättre på att marknadsföra mig själv.
Pandemin och friheten
Under 2020 och 2021 hände något: pandemin tvingade många att börja jobba hemifrån. Men det känns som att företagen försökt kalla tillbaka dem lika snabbt, oavsett hur resultaten ser ut. Jobba på plats-kulturen är verkligen inpräntad. Och jag är så trött på den.
Visst, en del företag har förstått värdet i att ge människor frihet under ansvar och säga upp kontoren. I stort tror jag dock att arbetslivet är rätt konservativt och bakåtsträvande. När jag ser och hör exempel på det blir jag så glad att jag tagit steget till att bli frilansare.
Min erfarenhet av att jobba heltid
Ja, jag var inte nöjd helt enkelt. Minst sagt! Hela mitt liv cirkulerade kring jobbet, och efter pendlingen och träningen var det inte särskilt mycket kvar av livet att utnyttja. Dessutom fanns det ju bara fem semesterveckor över att resa, något som inte räckte särskilt långt alls, även om jag sparade dem och använde alla dagar på samma gång.
Sammantaget blev jag väldigt olycklig av att jobba heltid på kontor. Det blev värre och värre över tid, men lyckligtvis stannade jag kvar tillräckligt länge för att skaffa den kunskap och erfarenhet inom digital marknadsföring som behövdes för att kunna frilansa.

Två månader i Indonesien var bland det första jag gjorde som frilansare efter att ha slutat att jobba heltid.
Hälsa och prioriteringar – en orsak att sluta jobba heltid
I grund och botten var mitt beslut att börja frilansa en blandning av att få större frihet och att kunna prioritera min hälsa och mina intressen. Jobbet och inkomsten är inte det centrala i mitt liv längre, vilket är precis hur jag vill ha det. Känslan av att inte ha ett fastmejslat nio timmars block fem dagar i veckan är fantastisk.
Nu kan jag välja att dra ut och löpa eller träna på sång i princip vilken tid jag vill, och sedan förlägga arbetet därefter – både när det gäller omfattning och tillfälle. Visst, jag har fortfarande möten eller deadlines. Men det är i grund och botten jag som är i förarsätet och bestämmer. Bromsen finns där, och jag behöver inte säga upp mig för att få tillgång till den.
Att sätta sin egna tider och gränser
Som frilansare blir du din egen chef, på gott och ont. Du är den som sätter målen, planerar arbetet och kommunicerar med kunderna. På så sätt är det väldigt annorlunda än att jobba heltid som anställd. Friheten gör att du har fullt ansvar för att marknadsföra dig, leverera och allt annat.
Och det blir en helt annan typ av börda än ett heltidsjobb. Farorna finns där, och det är oerhört viktigt att sätta gränser. Du måste hitta återhämtning och downtime samtidigt som du lyckas leverera så bra att du får en acceptabel inkomst. Dessa balansfrågor har jag fortfarande problem att få till ibland, nästan fyra år efter att jag börjat frilansa.
Men pengarna och säkerheten då?
Ja, nackdelen med att frilansa är så klart att inkomsten inte är garanterad. Du får inte alls samma ekonomiska säkerhet och saker som betald semester och tjänstepension. Dessutom blir det svårt – om inte omöjligt – att få tag i bolån och andra större krediter.
Dessa uppoffringar måste du vara medveten om innan du börjar. Och det kan gå trögt i början, vilket gör att det är viktigt att ha en ekonomisk buffert. För mig som inte har familj och saknar krediter gör det inte så mycket, men om du har andra förutsättningar kan frilansande göra det svårt. I grund och botten handlar det om att väga fördelarna mot nackdelarna.
För min del finns det inget tvivel: frilansande är rejält mycket bättre än att jobba heltid som anställd, och jag skulle bli mycket förvånad om jag inte frilansade även om fem år.
Vilka branscher passar bäst om du vill bli frilansare eller digital nomad?
Några exempel på branscher som passar bra för platsoberoende frilansare är:
- Digital marknadsförare, t ex copywriter, SEO eller sociala medier
- Systemutvecklare eller annan typ av programmerare
- Bloggare/contentskapare
- Grafisk designer
- Videoredigerare
- Översättare
- Virtuell assistent
- Kundtjänstmedarbetare
Det finns dock väldigt många sätt att göra det på, och om du verkligen vill kan du hitta en egen väg. Min erfarenhet är att det inte alls behöver vara det du en gång utbildat dig till. Snarare handlar det om att envist slå dig in frilanslivet och branschen tills du har tillräckligt många kunder och kan börja höja ditt arvode.
Behöver du hjälp med digital marknadsföring?
Är du också frilansare? Eller behöver du hjälp med något inom digital marknadsföring? Kanske SEO, copywriting, nyhetsbrev eller sociala medier? Kom i kontakt med mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila på nordstromstefan86@gmail.com.
Andra inlägg om att frilansa och komma bort från kontoret:
10 tips för att jobba hemifrån på ett bra sätt ->
Digital nomad och slow travel i Lissabon ->
0 kommentarer