Djupfokus och djupjobb – lärdomar från Deep Work

Publicerat av Stefan Nordström den

Djupjobb och djupfokus - lärdomar från boken Deep Work

Hur viktigt är det med djupfokus och djupjobb för en sån som mig, en digital marknadsförare? Nog mer än jag tidigare trott, faktiskt.

Jag köpte Cal Newports bok Deep Work på Arlanda för att ha något att roa mig med på flyget utan att ha en aning om hur viktig den är. Här är mina egna tankar om djupfokus och djupjobb.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

 • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
 • 10 års erfarenhet som in-house och frilansare
 • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
 • LinkedIn | Mail | Instagram

Vad är djupfokus och djupjobb?

Har du någonsin känt dig i ”zonen”, så pass att en timmes skrivande bara flög förbi? För mig händer det ibland, men inte tillräckligt oftast.

Med avskärmad djupfokus skriver jag mitt allra bästa material. Människan i mig kommer fram, och jag skriver unikt och insiktsfullt. När det gäller digitalt content kan det vara detta som skiljer en bra och en jättebra text åt.

Alltså är detta verkligen viktigt för en frilansare som mig, för att inte tala om att arbetet blir mer inspirerande. Jag har länge eftersträvat det, och jag gör mitt bästa för att nå djupfokus så mycket som möjligt.

Multitasking, kunder och digitala störningsmoment

Men den digitala världen gör det inte enkelt för oss, speciellt för mig som sitter framför en laptop hela tiden.

I sin bok pratar Newport mycket om mejlkorgar och andra digitala störningsfaktorer, och det blir snabbt väldigt intressant. Även om hans erfarenheter kommer från universitetsvärlden kan jag dra många paralleller till mitt liv som frilansare. Som copywriter och contentmarknadsförare behöver jag hitta perioder när jag verkligen kan fokusera 100% på en uppgift, och jag har ofta många på kö.

Det som förvånade mig mest var hur många av strategierna jag redan börjat med eller funderat kring, utan att ha läst boken. Mina notifikationer är t ex totalt avstängda sedan länge – dels för mina prestationer, dels för mitt välmående.

Newport pratar mycket om bakomliggande uppgifter som dyker upp och stör huvudfokusen, något jag har stor erfarenhet av. Just nu jonglerar jag 6-7 kunder – timmarna blir inte överdrivet betungande, men däremot kommunikationen.

Möten – ofta djupfokusens fiende

Något där Cal och jag är 100% överens är möten. För mig som doer och självutnämnd livsoptimerare är möten ofta motgiftet mot effektivitet och produktivitet. Möten tar mig ur zonen, och mycket av det skulle kunna tas över mejl eller Slack. Därför ber jag ofta folk att – om möjligt – bjuda in mig direkt på morgonen, så att det blir överstökat.

Visst, det finns ett mått av personlig preferens här; jag är inte den som lyser upp möten med min personlighet eller banbrytande idéer. Tvärtom vill jag påstå att det är bättre att skicka mig en brief efter mötet, så att jag kan göra det jag gör bäst: skapa innehåll.

Med detta vill jag inte säga att alla möten är onödiga, men jag vill definitivt säga att de har ett högt mentalt pris som behöver hållas i åtanke.

Vad lärde jag mig av Deep Work?

Deep Work stärker min övertygelse att multitasking måste bort. Det är dags att jobba en uppgift i taget, utan öppna inkorgar eller sociala medier-fönster. Och trots att jag gjort framsteg har jag långt kvar här.

På många sätt jobbar jag dessvärre på det sätt som Newport kallar för ”ytjobb”. Ja visst, ibland kan det räcka, men vill inte jag som contentskapare verkligen ha något speciellt att erbjuda, speciellt i tider av ekonomisk kris och AI-framväxt?

Svaret är ”ja”. Jag kan inte gnälla på att uppdragsgivarna lyser med sin frånvaro, samtidigt som jag skriver och skapar på tomgång. Djupfokus är absolut nödvändigt, om jag vill vara den premiumfrilansare jag marknadsför mig som.

Så jag antar att jag främst vill tacka Newport för ett nödvändigt uppvaknande, och även uppmana andra att lägga ned energi på att hitta djupfokus. Som han ofta nämner i boken är det en bristvara. Om du blir expert har du alltså en sann USP att erbjuda dina kunder.

Mina åtgärder för djupfokus

Men vad gör jag för att djupjobba? Här är några av mina åtgärder för att nå så mycket djupfokus som möjligt, utan att försumma mina kunder och leads:

 • Inga sociala medier innan lunch (funderar på att förlänga till arbetsdagens slut)
 • Ingen multitasking, speciellt med musik eller andra fritidsuppgifter
 • Ingen inkorg förutom den aktuella kundens under aktivt arbete (ofta halvtimmar)
 • Inga notifikationer förutom mejl till inkorgen, ex Slack
 • Restriktiv hållning till möten, direkt på morgonen om möjligt
 • Högre krav på transparens och framförhållning hos kunderna
 • Sociala medier i avgränsade ”bursts”
 • Inga sociala medier eller jobb under träning
 • Lägga in uppgifter och idéer i to do-listan så att jag inte behöver ha dem i skallen
 • Mer tid för reflektion vid arbetsdagens slut

Har du också funderat mycket kring djupjobb och djupfokus, eller är du här på jakt efter en frilansare som kan hjälpa dig med digital marknadsföring? Lägg till mig på LinkedIn eller maila på nordstromstefan86@gmail.com.


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *