Digital detox – en paus från sociala medier

Publicerat av Stefan Nordström den

digital detox - en paus från sociala medier

En digital detox är en paus från allt det digitala, eller i alla fall det tryck som en närvaro på sociala medier innebär. För många kan det vara ett nödvändigt break som gör att vi både mår bättre och får tid till viktiga saker. Och det kan också vara en intressant påminnelse om allt det som finns utanför det digitala.

Men hur går du till väga, och hur kan du balansera det med ett liv som närmast kräver att vi ska ha en digital närvaro? Personligen är jag både frilansande digital marknadsförare och musiker – två saker som kräver att jag konstant är aktiv för att få nya kunder och kontakter. Under en helg i augusti 2020 provade jag digital detox, något jag definitivt kommer att göra igen.


  Stefan NordströmOm Stefan Nordström

  Konsult inom digital marknadsföring
  7 års erfarenhet
  Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  nordstromstefan86@gmail.com
  https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/


  Hur gör du?

  Ja, det är väl bäst att börja från början: hur gör du egentligen? För mig handlade det inte så mycket om de digitala produkterna, snarare om att undvika det konstanta trycket från sociala medier. Alltmer fann jag att det pressade sociala medier-schemat med många olika konton och plattformar tog upp för mycket uppmärksamhet. Dessutom var det lätt att hamna i det eviga scrollandet på Facebook och Instagram.

  Jag valde helt enkelt att sätta smartphonen och datorn i flight mode under 48 timmar. På så sätt kunde jag ändå lyssna på musik, ta bilder, anteckna och annat som jag faktiskt behöver det digitala till. Personligen var det viktigaste att notifikationerna och scrollandet försvann. Det är dem sakerna jag uppfattat som en riktig energitjuv och stressfaktor.

  Dessutom påstår jag ju att jag behöver vara aktiv för att marknadsföra mig. Inte för att scrolla igenom ändlösa mängder poster.

  Min egna erfarenhet

  Under helgen märkte jag både positiva och negativa effekter av min digital detox – många av dem lite bisarra och chockerande. Dels blev jag tvungen att faktiskt vara sysslolös på riktigt och inte sitta med telefonen, dels märkte jag hur annorlunda livet blir utan dess konstanta närvaro. Någonstans sa hjärnan alltid ”men nu då?”, som att det inte var OK att bara vara.

  Något med belöningssystemet blir otroligt fel när smartphonen alltid är med. Jag tror att vi behöver lära oss att vara sysslolösa och socialt närvarande igen, åtminstone genom att stänga av sociala medier i perioder. Detta är något jag definitivt kommer att försöka göra en helg i månaden, både för att ladda om energin och för att må bättre.

  Lägre direkt stress

  Det första jag märkte är att behovet av att vara ”med” hela tiden försvann. Notifikationerna var borta, behovet av att säga något på de olika plattformarna var borta. Denna stressfaktor är större än jag tidigare trott, och som contentskapare tror jag att det är alldeles utmärkt att vara helt utan den ett tag för att sedan komma tillbaka med ny energi och inspiration.

  Men det var som sagt lite konstigt att faktiskt uppleva sysslolöshet. Troligen är det något vi nästan får jobba aktivt på i sociala medier-tider.

  Lägre stress över saker att göra

  Instagram

  To do-listan kan ibland kännas ändlös: ett blogginlägg i veckan, en YouTube-video i veckan, skaka fram rätt dagliga Instagram-bilder för att få fler följare. Och glöm inte att bandens Facebook-sidor behöver något intressant. När du väl börjar vara aktiv på sociala medier i syfte att bygga ett följe och/eller marknadsföra dig blir det oftast bara högre ambitioner och mer arbete.

  Att komma bort från detta under perioder är det allra bästa sättet att ladda om batterierna och glömma to do-listans återkommande press. Troligen kommer du, som jag, tillbaks med ny energi.

  Mer tid – en fördel med digital detox

  Det känns som att ingen längre har tid för något. Men så fort jag tog bort sociala medier och smartphonen ur ekvationen satt jag sysslolös och undrade vad jag egentligen tänkt. Otroliga mängder tid och energi hamnar verkligen där, och ibland behöver vi lägga vår tid helt och hållet på verkligheten.

  Faktum är att jag inte alls hade så vansinnigt mycket att göra. Däremot är det lätt att sociala medier skapar ett intryck av det. Och om vi nu har så jättemycket att göra blir det säkert utfört snabbare utan Facebook.

  Mer närvaro

  På tal om verkligheten så är digital detox också ett utmärkt sätt att bli mer närvarande. Både sociala medier och annan stress gör att vi lätt blir frånvarande. Personligen är det väldigt lätt att jag hamnar i framtida planer och ankommande utmaningar, snarare än i nuet där jag borde vara. Redan under 48h utan sociala medier kände jag mig rejält mer närvarande. Det fanns helt enkelt mer tid och energi att vara i nuet.

  Inspiration – till och med kring det digitala

  Det ironiska med min digital detox-helg är att det snabbt började dyka upp idéer och uppslag till såväl musikmarknadsföring som denna hemsida och sociala medier. Mängder av korta kom ihåg-poster hamnade i telefonens notepad – troligen långt fler än om jag hade använt sociala medier under samma tid. Ibland lönar det sig mycket mer att ta ett steg tillbaka än att alltid vara i produktionsläge.

  Tid och energi till människor

  Sociala medier har en tendens att äta energi, speciellt när vi scrollar och tar del av den ändlösa informationen. Denna energi tar definitivt udden av det krut vi istället kunde lägga på andra människor. Under helgen utan internet fick jag definitivt ett större sug för att träffa människor och ha ett samtal, snarare än att ha ändlösa konversationer i Facebook Messenger.

  Plats för andra aktiviteter

  Så fort jag fick den obekanta känslan av sysslolöshet fick jag inte bara inspiration till digitala plattformar, även lust att göra saker. Helt plötsligt finns det plats för långa träningssessioner, musikinspelningar och vildmarksutflykter – plus ordentlig vila! Som sagt så tycker jag att sociala medier äter tid och energi från långt vettigare saker i en utsträckning som var svår att förstå innan jag satte på flight mode.

  Digital detox är ett intressant test

  Vid sidan av det positiva effekterna var helgen också ett intressant test. Många vanor, rutiner och känslor var obekanta, ett tecken på att något faktiskt är väldigt fel med den konstanta aktivitet som sociala medier innebär. Om jag kunde andas ut såhär mycket på bara 48 timmar, vad händer då på en vecka?

  Någonstans önskar jag att jag hade möjlighet att stänga av alltihop, men faktum är att mitt arbete och marknadsföringen av mig själv, såväl som frilansare och musiker, är beroende av sociala medier. Det jag landar är i att det i alla fall ska bli fler helger i flight mode. Dels för att det verkar ha mycket positiva effekter, dels för att det helt enkelt är intressant att prova.

  Från digital detox till digital marknadsföring

  Men från en del av digitalt till en annan. Som sagt är jag en frilansande digital marknadsförare. Och visst har jag skrivit denna artikel i syfte att marknadsföra något – nämligen mig själv.

  Behöver du hjälp med något inom digital marknadsföring? Tveka inte att höra av dig! Lättast är att lägga till mig på LinkedIn eller maila på nordstromstefan86@gmail.com. Jag kan hjälpa till med copywriting, SEO, nyhetsbrev, sociala medier och mycket annat.

  Lär dig mer:

  Hur marknadsför du dig själv på bästa sätt? ->

  SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->

  Hur fungerar det när du är frilansskribent? ->

  Vad är en digital nomad? ->


  Stefan Nordström

  Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

  0 kommentarer

  Lämna ett svar

  Platshållare för profilbild

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *