10 tips som gör det lättare att frilansa

Publicerat av Stefan Nordström den

En frilansare inom digital marknadsföring har oftast mindre restid än anställda

Hur gör du livet som frilansare enklare och undviker vanliga fallgropar? Det tänkte jag kolla närmare på här, och dela med mig av några av mina erfarenheter. Min känsla är att vi måste gå igenom vissa av dem för att lära sig den hårda vägen. Men det kan ändå vara bra att göra allt du kan för att frilansa på ett så skönt sätt som möjligt.

Jag har frilansat inom digital marknadsföring sedan 2019, både hemma i Stockholm och som digital nomad ute i världen. Alla 10 tipsen är saker jag själv stött på och lärt mig på vägen. Hoppas att de kan bidra till att förenkla din vardag som frilansare.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

1. Värdera din tid

Den största skillnaden mot att vara vanlig anställd är att din tid är pengar på ett helt annat sätt. Din inkomst beror på vad du gör med dina fakturerbara timmar. Produktivitet blir oerhört viktigt, och det gäller att göra en bra avvägning mellan att lägga tid på uppdrag och att marknadsföra dig själv. Ofta blir det en balansgång mellan att tjäna tillräckligt mycket och att få in tillräckligt många nya leads.

Detta är en utmaning även för erfarna frilansare. Tiden är knapp, och det finns oerhört mycket intressant att göra. Dessutom kan balansgången bli tuffare när du blir mer efterfrågad. Av denna orsak rekommenderar jag verkligen att jobba med organisk SEO, eftersom kunderna hittar dig utan att du själv behöver söka upp dem.

2. Förvänta dig inte att saker ska gå smidigt

Personligen undviker jag att bli för strukturerad i mitt arbete, t ex gällande förvägsplanering av timmar på olika uppdrag. Men varför, undrar säkert många? Är det inte bra att ha ett kontrollerat upplägg inför nästa dag?

Jo, det är det absolut. Men frilansande innebär oftast att du har flera olika kunder och uppdrag på en gång. Saker är inte förutsägbara och det finns mycket mer som kan förändras under vägens gång. Missförstå mig inte – jag prioriterar och planerar på mitt sätt. Dock har det aldrig funkat att strukturera i form av ”kund 1 mellan kl 8 och 10 och kund 2 mellan 10 och 12”.

Frilansande tar längre tid, innebär rörigare kommunikation och fler omprioriteringar. För övrigt är detta ett utmärkt argument att höja din timkostnad. Merjobb är också jobb.

3. Tacka nej till uppdrag som ligger på gränsen

Att kunna säga nej är en superkraft - speciellt för frilansare

Som ny frilansare blir det oftast en hel del tveksamma uppdrag. Oftast handlar det om ett lite för lågt arvode (pengarna måste ju tjänas in, eller hur?). Ibland kan det också handla om bristfällig kommunikation från kunden, något som kan leda till att tid och energi spills. Några exempel är dåliga briefer, rörig korrektur och orealistiska förväntningar.

För mig tog det ett tag att lära mig att det är bäst att backa undan direkt när ett uppdrag ligger på gränsen. Tiden spenderas bättre på att istället söka efter bättre kunder. Annars sitter du där och är missnöjd med uppdraget, utan möjlighet att förändra förutsättningarna. Ibland gör jag undantag, men då handlar det om att jag snabbt vill tjäna in pengar.

Risken är dock att du fastnar med denna typ av kunder på lång sikt och tjänar för dåligt. Och det är verkligen inte bra för någon frilansare. Känslan för vilka uppdrag som ligger på gränsen kommer med erfarenhet.

4. Bli jämställd med kunderna – du är inte anställd

För oss som kommer från att vara anställda är det lätt att känna viss press och underlägsenhet i rollen som frilansare. Det gjorde jag i alla fall ett tag. Men i takt med att vi får mer erfarenhet och ett bättre läge på marknaden inser vi att vi faktiskt är jämställda.

Tillgång och efterfrågan gäller inte bara företaget som köper in frilanstjänster – det gäller frilansaren också. När förfrågningarna börjar bli många är det dags att höja arvodet, ställa motkrav, anpassa villkoren och tacka nej till uppdrag. Färre uppdrag av högre kvalitet innebär dessutom att du håller dig själv – och därmed även dina leveranser – i bättre skick.

5. Nischa dig och branda dig

Den gamla marknadsföringsidén om att de som gör allt inte är bra på något speciellt stämmer, i alla fall när det gäller hur du framstår som frilansare. Nischa dig direkt när du börjar frilansa. Det behöver inte vara inom en enda sak, men det är bra att veta vad du ska kommunicera.

På sätt gör du klart för kunderna vad du är duktig på och bygger ett personligt varumärke. Att frilansa är så mycket mer än det praktiska jobbet, vilket de flesta av oss snart upptäcker. Därför är det lika bra att nischa och branda sig från början. Personligen har jag satsar hårt på SEO-copywriting, och specifikt inom läkemedel och finans.

6. Standardisera det du kan

Oftast tar det inte lång tid som frilansare innan du inser att många saker händer om och om igen. Risken är att en hel del obetald tid går åt för att presentera dig, skicka arbetsprover och utforma prisförslag. När du märker vad som återkommer är det dags att standardisera processerna och spara tid.

Några exempel: idag ligger mina priser och min lista på kompetenser i ett Google Docs, redo att kopieras. Även uppbokad-meddelanden och andra saker som ofta dyker upp finns redo. Jag har också planer på att utforma en presentation av mig som frilansare i olika format så att jag slipper uppfinna hjulet även där.

Standardisering är också en orsak till att jag lagt upp min copywriting-portfolio här på hemsidan. Den är kanske inte rolig att titta på, men den sparar tid. I och med portfolion behöver jag inte rota bland sajter och sidor efter tidigare jobb att visa upp.

7. Få kontakt med andra frilansare

Det kan bli ensamt att frilansa. Du har förvisso samarbetspartners, men inte alls kollegor på samma sätt som på en vanlig arbetsplats. Därför finns det mycket att vinna att få kontakt med andra frilansare och konsulter inom ditt område.

Många av utmaningarna som dyker upp gäller i princip alla frilansare. Om jag ska vara ärlig är jag lite för dålig på detta, men de jag pratar med ger mig mycket värde. Dessutom kan de vara framtida samarbetspartners.

8. Följ upp och förbättra

Även om frilansare är friare än många som jobbar heltid på kontor är det lätt att fastna i inkörda spår. Månadsinkomsten kan lätt bli densamma trots att din kompetens och erfarenhet ökar. Du kanske inte längre drar in lika många leads genom din sajt eller LinkedIn-profil? Då missar du viktiga möjligheter med att frilansa.

Jag följer t ex min inkomst, denna webbplats och mycket annat i ett löpande dokument. Med hjälp av det får jag en bättre koll på hur utvecklingen ser ut, vilket hjälper mig att ta smarta och lönsamma beslut som utvecklar mitt frilansande. Vad som är bra att följa upp skiljer sig åt, men ofta finns det bra värden att analysera och förbättra.

9. Ha tålamod (och goda marginaler)

Frilansande är inte något som snabbt leder till guld och gröna skogar. I alla fall gjorde det inte för mig. Du kommer att stöta på många obekanta utmaningar. Ibland finns det inte så mycket att göra än att ha tålamod och jobba på. Jag har noll tålamod, men frilansandet har lärt mig lite om det.

Det faktum att det kan bli långa perioder utan uppdrag innebär också att du bör ha goda ekonomiska marginaler. Dels innebär det mindre stress, dels gör det att du inte behöver ta dåliga uppdrag för pengarnas skull som gör att du inte kan utveckla ditt frilansande.

10. Ge dig själv ett break, i alla fall då och då

Livet som digital frilansare är hyper. Väldigt hyper till och med. Ibland tar det över livet på sätt som ett vanligt jobb inte kan. Men med tyngden av att du själv behöver få allt att hända kommer också friheten att sätta stopp. Det är ofta tuffare än det verkar att frilansa.

När ambitioner, planer, deadlines och kundkommunikation svämmar över kan du välja att prioritera ditt välmående. Därför är frilansande oslagbart för mig. Jag kan välja att jobba 5-6 timmar om dagen och träna varje dag. Jag kan få plats med min musik och musikmarknadsföring. Om jag känner för det kan jag gå ned till 25 % och ändå behålla mina huvudsakliga kunder. Det fanns ingen chans att göra det när jag jobbade heltid.

Det jag menar är det här: låt inte frilansandet bli något som hindrar dig från att ta hälsosamma beslut. Använd det för att ta hand om dig själv och prestera på topp när du väl jobbar istället. Att frilansa kan verkligen ge grymma möjligheter att leva på ett mer balanserat och optimalt sätt.

Behöver du hjälp med digitalt content, eller kanske snacka om att frilansa?

Jag är en frilansande contentexpert som hjälpt många företag med sitt digitala innehåll. Om du behöver hjälp står jag gärna till tjänst. Men om du trillat in på den här artikeln misstänker jag att du är frilansare, eller kanske vill bli det. Och om du vill snacka om att frilansa pratar jag gärna också. Kontakta mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

Fler blogginlägg om att frilansa:

Hur tar du semester som frilansare? ->

Allt om att vara eller anlita en frilansande copywriter ->

När är det OK att jobba gratis? Är det någonsin OK? ->

Digital marknadsförare – frilans eller anställd? ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *