10 tips för att hålla motivationen uppe när du jobbar med content och SEO

Publicerat av Stefan Nordström den

10 tips för att hålla motivationen uppe när du jobbar med content och SEO

De flesta inlägg på Google om att hålla motivationen uppe handlar om träning. Digital marknadsföring kan dock vara minst lika tufft. Content, SEO och sociala medier leder sällan till omedelbar framgång, och det är ofta krävande att hålla motivationen uppe.

Ofta är det de som kontinuerligt orkar skapa innehåll av bra kvalitet som lyckas. Men hur gör du ditt bästa för att bli en av dem? Det frågar jag mig ibland, men jag jobbar vidare ändå. Jag är en frilansande contentexpert som hjälpt många företag med digitalt innehåll. Dessutom driver jag denna webbplats där jag bygger varumärke och letar nya kunder. Det blir helt enkelt massvis med content. Här är mina tankar.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Om att arbeta med content, SEO och annat digitalt

Att jobba med content, SEO och annan digital marknadsföring är ett maraton. Det finns få genvägar, såvida du inte har en obegränsad annonsbudget (och knappt då heller?). I min situation som frilansare och musiker finns det bara en väg att gå – att skapa massvis med content av hög kvalitet för att driva trafik, bygga varumärke och få nya kunder.

Och ett maraton är tufft. Viljan och motivationen går upp och ned i perioder, vilket är helt OK (och framför allt mänskligt). Allra viktigast är att vi jobbar på med långsiktiga resultat i åtanke. Här är mina 10 tips för att hålla motivationen uppe när det gäller digitalt content, SEO och annan digital marknadsföring.

10 tips för att hålla motivationen uppe när det gäller content

Läser du snabbt? Skippa brödtexten. Här är mina 10 tips för att hålla igång motivationen:

  1. Testa nya contentformat
  2. Låt dig inspireras av andra
  3. Ta en paus från contentskapandet
  4. Backa ett steg och tänk på strategi
  5. Analysera och förbättra ditt befintliga content
  6. Glöm inte hälsan
  7. Försök att hitta och ta med dig framstegen
  8. Påminn dig om det positiva med content och SEO
  9. Gör dina känslor och erfarenheter till unikt innehåll
  10. Anlita någon som kan hjälpa dig

1. Testa nya contentformat

Instagram Stories - det bästa sättet att få konverteringar?

Det är lätt att hamna i rutiner, och de behövs ju för att vi ska kunna producera och vara effektiva. Rutinerna kan dock även innebära att vi hamnar i slentrian och tappar lågan lite. Men måste det vara just blogginlägg, Facebook-poster och Instagram Stories, och exakt så många?

Nej, det måste det nog faktiskt inte. Fördelen med content och SEO är att det finns så oerhört många sätt att göra det på. Om det börjar kännas enformigt är det ett kanonläge att hitta glöden igen med hjälp av ett nytt contentformat. Varför inte testa på video eller bli aktiv på en helt ny plattform? Eller prova en ny typ av content på en av dina befintliga plattformar?

2. Låt dig inspireras av andra

Det finns ingen skam i att kolla in sina konkurrenter på Google och sociala medier. Tvärtom tycker jag att det är bland det bästa du kan göra. Försök att se vilken typ av content som fungerar för dem – sedan lånar du och förfinar deras bästa idéer på ditt sätt.

Även kommunikation kan hjälpa; många som jobbar digitalt är villiga att dela med sig och diskutera, vilket kan leda till nya idéer. På så sätt kan du också få värdefulla kontakter som kan bli till kunder eller samarbetspartners.

3. Ta en paus från contentskapandet

digital detox - en paus från sociala medier

Ibland är det dock stoppknappen som gäller. Få saker kan vara så effektiva för produktiviteten som att ta en total paus. Även om du kanske missar ett par dagars aktivitet kanske du kommer tillbaka med ny inspiration efter, vilket vinner i längden?

Jag tror allt mer på denna approach, och det är definitivt en del av varför jag försöker ta så många pauser från sociala medier och annat digitalt som möjligt. Så fort jag får distans brukar idéerna, motivationen och inspirationen börja dyka upp på ett helt annat sätt än när jag har det digitala tillgängligt – och fort brukar det gå.

4. Backa ett steg och tänk på strategi

Min känsla är att många av oss lägger ned för mycket tid på skrivande och publicering och för lite på planering och strategi. Jag är nog en av dem, ärligt talat. Mer tid borde definitivt läggas på att kartlägga, följa upp och spetsa till contentarbetet.

Men då krävs det ofta att vi lättar upp contentplanen och tar tid på oss att titta på det ur ett större perspektiv. Och om motivationen att skriva inte riktigt finns där just nu är det väl ett perfekt tillfälle att göra det?

5. Analysera och förbättra ditt befintliga content

På tal om ”backa ett steg” så har många av oss redan publicerat massa innehåll. Och när det gäller SEO kan det faktiskt vara precis lika nyttigt att förbättra ditt nuvarande content som att skapa nytt. Det kan dessutom vara mer tidseffektivt.

I mina inlägg om content audit och att återvända innehåll pratar jag om just detta. Min känsla är att vi har mer och mer att vinna på detta ju mer content vi tidigare har publicerat. En sajts kvalitet beror på dess sammanlagda innehåll, inte bara de senaste blogginläggen. Om du börjar rota i det du la upp för tre år sen vill jag nästan lova att du hittar saker att förbättra.

6. Glöm inte hälsan

Att hålla igång med content på flera olika fronter kräver stor motivation, energi och kreativitet. För att prestera behöver du ta hand om dig själv, både fysiskt och psykiskt. Prioritera löprundor, gymbesök och yogapass. Ät så hälsosamt som möjligt. Se till att det sociala också får tillräckligt stor plats i ditt liv. Ordna så att du har en arbetsmiljö som är ergonomiskt hälsosam och uppmuntrar till skapande.

Dessa saker kan ta plats rent tidsmässigt, men det är svårt att hålla motivationen uppe utan att må bra vid sidan om det digitala. Och personligen är gymmet och löpspåret platser där jag kommit på några av mina allra bästa idéer.

7. Försök att hitta och ta med dig framstegen

du kan se resultaten inom organisk SEO i Google Analytics

”Nähä, samma mängd besökare som förra månaden igen då”. Så låter det ibland när jag kollar in Google Analytics, trots att jag jobbat stenhårt med mitt content. Risken är att för många tråkiga besked i statistiken påverkar motivationen och gör att du känner att arbetet inte betyder något.

Av denna orsak är det oerhört viktigt att hitta och ta med dig de framsteg du gör. Följ upp dina plattformar i dokument och jämför med tidigare resultat. Om något gått riktigt bra, ta med dig det. Varför inte en ha en tavla eller ett dokument med saker som gått riktigt bra?

Personligen har jag börjat blogga om vad jag gjort som frilansare varje månad just av denna orsak (och lite SEO-nytta så klart). Och inläggen sticker iväg i längd; när jag väl börjar skriva  om det visar det sig att jag fått en hel del mer gjort än vad det kändes som.

8. Påminn dig om det positiva med content och SEO

När du skapat en ordentlig digital närvaro blir det lättare att hålla motivationen uppe. I skrivande stund har jag ca 15 000 organiska besökare i månaden till mina webbplatser, 8 000 Instagram-följare och över 2 000 nyhetsbrevsprenumeranter. Och när plattformen finns där kan du börja känna att du har kommit en lång bit på vägen.

Då kanske det inte är så illa om allt inte växer i rasande fart hela tiden? När du väl byggt din publik försvinner de inte särskilt snabbt. På så sätt är content och SEO riktigt härligt att jobba med.

9. Skapa unikt innehåll av dina känslor och erfarenheter

Min känsla är att rätt många skriver content ur ett wiki-perspektiv, speciellt när det handlar om SEO-innehåll. Och det gör jag med; informerande content kan funka kanon. Men ibland är det ett personligt perspektiv med åsikter, känslor och erfarenheter som tar det till en helt ny nivå.

Jag är t ex en frilansande digital marknadsförare som ofta skriver om ämnen som har med det att göra. Är det då inte spännande för läsaren att få mitt unika perspektiv på saker och ting? Dessutom gör detta texterna längre, matigare och mer unika = bra för SEO:n. Idag är det en av det sakerna jag fokuserar mest på att förbättra, och det gör också contentarbetet till en mer skapande aktivitet.

10. Anlita någon som kan hjälpa dig

Det är bra att ha i åtanke att du faktiskt inte behöver göra allt själv. Tvärtom finns det många experter på content där ute som kan hjälpa dig att hålla igång. Om du har lite högre ambitioner kan det vara rätt väg att gå för att få saker att hända.

Dessutom behöver det inte betyda att du lämnar ifrån dig kontrollen över ditt digitala innehåll. Vi inom digital marknadsföring är både flexibla och samarbetsvilliga när det gäller olika sätt att jobba på.

Behöver du hjälp med digitalt content?

Hur hamnade du här? Försöker du hålla lågan uppe när det gäller ditt innehåll, eller behöver du hjälp med att förbättra det? Oavsett så tycker jag att du ska kontakta mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

Andra blogginlägg om SEO och content marketing:

15 saker som kännetecknar bra content ->

SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->

Hur lång tid tar SEO? ->

Vad är en content manager och vad gör en egentligen? ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *