Roadtrip i Norrland, eller en halv i alla fall

Publicerat av Stefan Nordström den

Roadtrip i Norrland

I coronatider lät en roadtrip i Norrland som ett utmärkt sätt att stilla resfebern. Och det gjorde den, även om det inte riktigt blev som vi tänkt oss på grund av bilproblem. Här är upplevelserna och läradomarna från vår roadtrip i Norrland, något vi förhoppningsvis får möjlighet att göra om snart och nå ännu nordligare breddgrader.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Roadtrip i Norrland dag för dag

Målet med vår roadtrip i Norrland var att börja i Stockholm för att till slut nå norra Lappland och utforska fjällen från Nikkaloukta och Abisko. Nu blev det inte riktigt så, eftersom bilen började krångla under den tredje dagen. Men vi lyckades hålla humöret uppe och hitta andra platser på liknande breddgrader. Här är roadtripen dag för dag.

Dag 1: Stockholm – Norra Kringelfjorden (Dalarna)

Vi lämnade Stockholm med gott humör och toppenväder och tog oss förbi Enköping, Sala, Avesta och Hedemora i rasande fart. Målet var att nå Rättvik, vilket vi gjorde rätt snabbt med en mindre bensträckare efter vägen. Det är verkligen en fantastisk plats på sommaren och vi tog en promenad på bryggan och en kaffe innan vi begav oss ännu längre norrut mot Älvdalen och Särna.

Efter Särna började suget efter att slå oss ned och titta på fotbolls-EM komma, och vi hade faktiskt kört över 40 mil, vilket gjorde att vi började leta efter en lämplig camping. Planen var att fricampa helt och hållet, men vi blev sålda på Norra Kringelfjorden, en obemannad camping med uppställningplatser som kostade under hundralappen per natt. Otroligt fint bredvid sjön och en perfekt plats att andas ut och slå upp tältet för den första natten på roadtrip i Norrland.

Norra Kringelfjorden - en fin fricamping i norra Dalarna

Kvällen spenderades med att titta på lite fotbolls-EM och njuta av utsikten och lugnet vid sjön i takt med att myggorna och de andra insekterna blev fler och fler och tvingade in oss i bilen och tältet.

Dag 2: Norra Kringelfjorden – Börtnan (Jämtland)

Vi lämnade Norra Kringelfjorden med sikte norrut. Vädret var kanon och vi såg snabbt de första renarna på resan, vilket vi inte hade förväntat oss redan i Dalarna. Nu var det dags att bege sig in i Härjedalen, och vi slogs direkt av hur otroligt fint det är överallt i landskapet. Såväl utsikten från vägen och orter som Tännäs och Funäsdalen var helt underbar.

Renar - en vanlig syn på roadtrip i Norrland

Vi åt lunch vid fina Tännforsen, hittade båda våra mål i Tännäs på samma plats (myskoxemuseumet och ölbryggeriet) och gick på Fjällmuseet i Funäsdalen. En riktigt cool del av Fjällmuseet var de bunkrar från andra världskriget som finns på platsen. Överlag är både Tännäs och Funäsdalen fantastiskt fina orter som rekommenderas varmt.

Efter stoppet i Funäsdalen gav vi oss ut i vildmarken på riktigt, med siktet inställt på Flatruet, Sveriges högst belägna väg. I takt med att vi närmare oss blev de fantastiska vyerna allt fler och själva Flatruet var en av de absoluta höjdpunkterna på resan. Jag rekommenderar verkligen att att åka förbi denna enormt fina plats, då både vägen dit och vidderna vid själva Flatruet är helt fantastiska.

Flatruet - en fantastisk plats som inte bör missas på en roadtrip i Norrland

Efter ögongodiset vid Flatruet tog vi oss vidare mot Ljungdalen för att sedan åka österut mot Östersund. Suget efter att komma ur bilen och slå sig ned för natten blev allt större, då vädret var kanon, ölen var kall och dagens EM-matcher närmade sig. När vi passerade fiskeparadiset Börtnan hittade vi en infart till en idyllisk liten fricamping vid sjön som såg alldeles perfekt ut.

Myggen i Härjedalen och Jämtland – be prepared!

Kvällen blev en fin kombination av EM-fotboll och fridfull sjöutsikt, med undantag för de aggressiva svärmarna av mygg och knott som snabbt hittade oss. Insekterna var rent allmänt väldigt jobbiga i den här delen av Härjedalen och Jämtland. Tidigare under dagen stannade vi för en kaffe vid ett gäng fina skogstjärnar.

Dessa tjärnar är tydligen en kläckningsplats för mygg, för det är definitivt den största mängden jag någonsin stött på på en plats. Trots en idyllisk plats hade vi inget val än att kasta i oss kaffet och åka vidare.

Dag 3: Börtnan – Strömsund

Från Börtnan tänkte vi genom Östersund och Strömsund ta oss upp mot Vildmarksvägen, något vi verkligen ville se. Men resande blir sällan som planerat. Vi kom iväg tidigt och tog oss till Frösön för att ta en titt på Frösö kyrka, där vi möttes av resans första regn, vilket gav kyrkan ett riktigt stämningsfullt sken.

Eftersom vi var sugna på att ta oss uppåt lämnade vi snart Östersundstrakten i jakt på högre breddgrader, men då hostade bilen till och lämnade oss strandade på en parkeringsficka efter E45:an. Efter mycket om och men tog vi oss upp till Strömsund och fick utomordentligt bra hjälp med bilen.

Tyvärr var den inte i skick att åka längre norrut, men i väntan på full analys tog vi in på Strömsunds camping för att se Sverige bli utslagna av Ukraina i EM:s åttondelsfinal. Trots ovissheten om resan blev det en rolig kväll. Men det visade sig tyvärr att bilen inte var i skick att ta oss mer norrut.

Dag 4: Strömsund – Bergafjärden (utanför Sundsvall)

Efter en hel del funderingar valde vi som sagt att inte åka mer norrut, utan istället sikta mot kusten. Sundsvallsområdet hamnade på radarn, och vi siktade på Bergafjärdens camping som såg ut som ett trevligt alternativ.

Med den nya planen på plats hamnade vi på okända vägar och körde igenom Ragundadalen, en plats som verkligen var en positiv överraskning. Döda fallet (nedan) är en riktigt häftig sevärdhet och området har rent allmänt dramatiska miljöer som verkligen är fina att titta på.

Döda Fallet i Ragundadalen - kolla in det på roadtrip i Norrland

Framåt kvällen hamnade vi på Bergafjärdens camping, en plats som levererade. Förvisso var det inte riktigt vildmarkssemestern vi från började hade tänkt oss, men vi stannade kvar en extra dag i Bergafjärden och tog det lugnt, eftersom den enda möjliga riktningen dessvärre var söderut.

Dag 6: Bergafjärden – Nianfors (Hälsingland)

En av våra to-dos var att paddla kajak på något fint ställe, och det lyckades vi med trots den ändrade resplanen. Efter lite Googlande hittade vi Frägsta Hälsingegård i Näsviken där vi fick tag på en tvåmanskanot och gav oss ut i flodsystemet och den fina sjön Dellen. Det var en trevlig upplevelse och Näsviken rekommenderas starkt för den som är sugen på kajak.

Kajak i Näsviken, Hälsingland

Efter en lång dag på sjön började vi sökandet efter en campingplats i Hälsingland. Denna gång tänkte vi att det var dags för att fricampa helt och hållet. Och det var inte helt lätt att hitta en passande plats. Lyckligtvis gav vi inte upp, trots en lång och rörig utflykt bland fiskesjöar och fäbodar.

Till slut hittade vi en lugn plats kring Nianfors vid en sjö som blev en helt OK plats för natten. Återigen stod EM-fotboll på menyn, med den härliga skärmsetupen som ni kan se nedan.

Fotbollsittande på roadtrip i Norrland

Dag 7: Nianfors – Stockholm

Väl i Hälsingland hade vi inte så mycket val än att fortsätta söderut. Med viss besvikelse såg vi platser som Uppsala och Stockholm närma sig allt mer på skyltarna. Vi tog en sväng runt den östra sidan av Uppsala och utforskade och tog det lugnt på en badplats, men det var definitivt en bitterljuv känsla att avsluta en resa som var rolig och samtidigt kunde varit så mycket mer.

Roadtrip i Norrland – sammanfattning

Som sagt, resan blev inte riktigt som vi tänkt oss. Men det var ändå roligt att utforska Sverige med bil och se nya områden. Det vi såg av Härjedalen och Jämtland var oerhört fint och rekommenderas starkt. Dessutom var både Ragundadalen och Hälsingland två positiva överraskningar som en följd av våra ändrade planer.

Troligen kompenserar vi för detta nästa år genom en rejäl fjällvandring. Det var surt att inte få se Lappland. Men då blir det nog tåget till Kiruna istället för bilen!

Lärdomar från vår roadtrip i Norrland

Trots att vår roadtrip i Norrland inte riktigt blev så nordlig som vi tänkt oss var den riktigt kul upplevelse som dessutom ledde till en del lärdomar. I stort hade vi rätt saker med oss, och vi glömde faktiskt inget viktigt. Planeringen var det inget fel på, vilket är lite förvånande eftersom det var första gången.

Några lärdomar vi tar med oss:

  • Ha ett luftigt tidschema så att ni kan utforska ordentligt istället för att köra hela tiden
  • Blanda förutbestämda mål med spontana avvägar
  • Utnyttja de billiga obemannade campingplatserna i nationalparkerna (t ex Norra Kringelfjorden och Börtnan), de är ofta superfina och var relativt folktomma när vi åkte på vår roadtrip i Norrland
  • …men våga fricampa rakt av om du hittar en bra plats som är OK enligt allemansrätten
  • Underskatta inte hur kallt det kan bli på nätterna, även om vädret är fint på dagen
  • Tänk på att affärer på många platser inte är öppna lika länge som i storstäder

Behöver du hjälp med digitalt content?

Att resa är ett av mina stora intressen. Men jag försörjer mig på digital marknadsföring, framför allt att skapa innehåll. Behöver du hjälp med copywriting, SEO eller annat inom digitalt content? Då tycker jag att du ska höra av dig till mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

Annat om resor och semester från bloggen:

Semester som frilansare – hur går det till egentligen? ->

Vad är en digital nomad? ->

Digital nomad och slow travel i Lissabon ->

Allt om att bli reseskribent – hur fungerar det? ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *