Hur blir du digital nomad? Här är mina 10 bästa tips för att börja

Publicerat av Stefan Nordström den

Hur blir du digital nomad? Här är mina 10 tips

En av de vanligaste frågorna jag får på Instagram är hur du blir digital nomad. Och det är en relevant fråga! Alla nomader börjar på sitt unika sätt, men jag beskriver gärna hur det gick till för mig, och framför allt vad som är viktigt att tänka på. Jag hoppas att artikeln hjälper dig att reda ut om livet som digital nomad skulle passa dig och hur du bäst börjar.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 9 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Vad är en digital nomad?

En digital nomad är en person med digitala arbetsuppgifter som kan jobba oberoende av plats och därför reser runt i princip fritt på olika platser i världen. Fler och fler inser att det är möjligt för dem och att det kan vara ett fint sätt att leva bättre och uppleva mer. För mig har det gett mig frihet att göra sakerna jag tycker om, hålla mig i bättre form och en större livskvalitet.

Bli digital nomad – 10 bra steg mot nomadliv

Hur blir du en digital nomad? Här är min guide till att bli digital nomad i 10 steg:

  1. Rätt bransch/nisch
  2. Grundlig research
  3. Relevant arbetslivserfarenhet och kontakter
  4. Ekonomisk buffert
  5. Plattformar för att marknadsföra dig själv
  6. Vad vill du få ut av att bli digital nomad?
  7. Långsiktig strategi
  8. Vad lämnar du kvar där hemma?
  9. Doppa tårna i livet som digital nomad
  10. Bestäm dig!

1. Hitta rätt bransch och nisch

Digitala nomader verkar inom väldigt många branscher och nischer. Du behöver hitta den eller de som är rätt för dig, och specialisera dig inom området. Här finns det många bra guider, men jag skulle ändå vilja lyfta fram tips nummer 3 (arbetslivserfarenhet och kontakter först) i samband med detta. Om du redan har den biten på plats blir allt mycket enklare, det vill jag lova!

Hur som helst: fundera och efterforska ordentligt – om du vill göra detta som digital nomad på lång sikt gäller det att välja rätt. Dels ska det vara tillräckligt lukrativt och efterfrågat, dels ska du tycka om och ha kompetensen att göra det.

2. Gör research kring livsstil, resmål och annat kring att vara digital nomad

När du lever som digital nomad innebär det ofta att du stannar på en plats över tid. Det är ett helt annan situation än när du semestrar, och många får lära sig det den hårda vägen. När du besöker en plats i en vecka eller två skrapar du på ytan utan att stå inför utmaningarna som den medför. Men som digital nomad blir du del av den lokala kulturen på ett helt annat sätt, och då kommer många av de negativa sidorna att visa sig.

Därför rekommenderar jag att göra grundlig research, t ex när det gäller boendestandard, socialt liv, klimat, kostnader, sjukvård, fritidsaktiviteter och annat som kan vara relevant.

3. Arbetslivserfarenhet och kontakter först

Många vill sätta igång direkt, och kanske kommer du på idén om att bli digital nomad snabbt och spontant? Dessvärre blir det mycket tuffare på det sättet, i alla fall om du inte råkar ha relevanta erfarenheter eller kunskaper i bagaget.

Jag hann samla ihop runt fem års yrkeslivserfarenhet som digital marknadsförare, vid sidan av min kandidatexamen på universitetet. För mig var det precis lagom för att få tillräcklig kunskap och erfarenhet inom branschen för att jobba på vidare på egen hand. Och jag kunde dessutom använda mina kontakter för att få mina första frilansuppdrag.

4. Ekonomisk buffert

Som frilansare kan det svänga rejält. Personligen har jag haft allt från lukrativa konsultuppdrag som gett mig chefslön till några ynka tusenlappar på en månad.

Om du vill göra det enklare för dig rekommenderar jag kraftigt att ha en rejäl ekonomisk buffert. Då kan du hantera svängningarna och ha god tid på dig att hitta kunder. Du kan dessutom välja bort sämre kunder och fokusera mer på att marknadsföra dig själv (oerhört värdefullt!).

Att vara digital nomad handlar dessutom om att öka livskvaliteten och uppleva saker. Chanserna att göra det ökar avsevärt om du har rejäla marginaler så att du kan täcka utgifter och fakturera färre timmar per vecka.

5. Plattformar för marknadsföring

Är jag en influencer? Jo, tydligen en microinfluencer på Instagram

Om du inte redan har med dig kunder från början behöver du fundera på var och hur du ska få tag på dem. De växer inte på träd, och i början kan det vara kämpigt.

Några sätt att få kunder som frilansare är:

  • Kalla e-mails/cold e-mails
  • LinkedIn
  • Egen sajt
  • Frilansplattformar, t ex UpWork och Fiverr
  • Andra sociala medier, t ex Facebook och Instagram

Mycket av detta handlar i grund och botten om bra content marketing. Enligt mig är detta relevant även om du planerar att vara digital nomad som anställd, och inte som frilansare. När du har en bra närvaro dyker alla möjliga uppdrag och förslag upp, vilket verkligen gör att du kan ta dig framåt i karriären och välja och vraka.

6. Fundera på vad du vill få ut av att bli digital nomad

Ja, vad är det som får dig att vilja bli digital nomad? Är det friheten att resa och upplevelserna? Är det livsbalans? Eller vill du helt enkelt bli en självgående entreprenör som tjänar massa pengar?

Digitala nomader finns i många typer, och de har olika mål. Bli medveten om vad du vill få ut av det. Du kan inte få allt.

Om jag tar mig själv som exempel har jag aktivt valt att inte jobba ens i närheten av heltid när det gäller fakturerade timmar. Och det har jag gjort för att få ut mer av livet; jag vill hinna vara fysiskt aktiv, skriva och spela musik och skapa eget innehåll. Detta är något som aldrig hade fungerat om jag fakturerat 40 timmar i veckan, vilket är viktigt att vara medveten om. Välj, och välj bort!

7. Tänk långsiktigt och strategiskt

Nu vet du förhoppningsvis vad du vill och varför. Då är det dags att fundera över hur du bäst tar dig dit. Gör en lista på vad du behöver göra. Min observation är att en del bara ger sig iväg utan en plan. Visst, det kan funka.. men frågan är om det gör det på lång sikt? För mig var livet som digital nomad något jag valde för att stanna, inte för att hänga på Bali i ett par månader – och där kan olika nomader så klart skilja sig åt.

Det kanske också är dags att börja med det allra roligaste, och börja utforma dina resplaner? Hur ser saker som visumregler och annat ut? Om du får ordning på allt i en stor, konkret digital nomad-plan är du ett rejält steg på vägen.

8. Vad finns att hantera hemma som du lämnar?

När du blir digital nomad och sticker iväg lämnar du många saker. Har du blommor eller husdjur som behöver tas om hand? Hur är det med dina relationer till familjer och vänner? Hur gör du med ditt boende och dina ägodelar? Hur du än lever hemma lovar jag att det blir del stora uppoffringar. Förbered dig på dem så att de inte kommer som en överraskning och drar ned nomadlivet.

Personligen har jag två sådana faktorer som jag helt enkelt får acceptera: jag missar vissa delar av mina vänners liv i Stockholm, och jag får sämre möjlighet att skriva musik och ha spelningar (en stor del av mitt liv). Det är riktigt jobbigt ibland, men nu när jag är förberedd på det känns det definitivt mindre än första gången tankarna på det dök upp.

9. Doppa tårna i frilansande och/eller digital nomad-liv

Har du fortfarande en anställning eller annan försörjning och funderar över hur det skulle vara som digital nomad? Då kanske det går att testa på livsstilen, lite grann åtminstone?

Jag tog en del frilansuppdrag i slutet av min tid som anställd för att känna på det, vilket var mycket nyttigt. Om du vill testa nomadlivet kanske du kan få till någon mindre workation eller liknande för att få en känsla för det? Det är helt enkelt inte en livsstil för alla, och därför är det kanon att prova på så mycket som möjligt innan du tar några beslut.

Personligen åkte jag till Sydostasien och började jobba i liten skala när jag vistades på Giliöarna och Bali i Indonesien. Det var riktigt nyttigt, då jag snabbt upptäckte fördelar och nackdelar med att vara digital nomad. Och att det definitivt var något för mig!

10. Bestäm dig!

Men till slut handlar ”att bli digital nomad” om att släppa på säkerhetsbältet och ge sig in i nomadlivet. På vissa sätt kostar det, men om du verkligen vill göra det gäller det att satsa helhjärtat. Jag har inte ändrat mig, ångrat mig eller tittat tillbaka sedan jag bestämde mig 2019. Gör grundlig research och tänk på hur just du skulle göra det på bästa sätt, men sedan gäller det att satsa allt på nomadlivet.

Är du eller vill du bli digital nomad? Behöver du hjälp med content marketing?

Jag är som sagt digital nomad, närmare bestämt en frilansande digital marknadsförare med inriktning på content. Oavsett om du är intresserad av att anlita mig eller om du är en kollega tycker jag att det kan vara kul att connecta. Varför inte lägga till mig på LinkedIn?


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *