Digital nomad-problem – vad finns det för utmaningar att tänka på?

Vad finns det för digital nomad-problem som döljer sig bakom ytan? Allt är väl inte så perfekt som det kan se ut på Instagram och bloggar? Verkligen inte! Det finns mycket som är bra med att lämna det vanliga arbetslivet och ge sig ut som digital nomad. Men i och med det dyker det också upp nya problem och utmaningar.
Här går jag igenom 10 vanliga digital nomad-problem och vad jag gjort för att hantera dem. Låt inte dessa saker stoppa dig, men var medveten om dem.
Av Stefan Nordström
- Konsult inom digital marknadsföring
- 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
- Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
- LinkedIn | Mail | Instagram
Mina erfarenheter som digital nomad och frilansare
Efter några år som digital marknadsförare insåg jag att det var dags att leva på ett annat sätt. Heltidsjobb gav helt enkelt inte plats för de upplevelser och kreativa spår jag hade, både när det gällde resande och musik. Lösningen var att börja frilansa, vilket jag började med 2019.
Under 2019 blev jag också en regelrätt digital nomad och jobbade samtidigt som jag reste runt i Sydostasien och till slut landande i Portugal för en långtidsvistelse. Pandemin satte tillfälligt stopp för den delen av livet, men nu är jag återigen ute och reser. Dessa digital nomad-problem är en blandning av mina erfarenheter och vad jag har hört från andra.
10 vanliga digital nomad-problem
Som digital marknadsförare vet jag att vissa föredrar att ta del av saker snabbt. Så varsågod, här är mina lista på 10 vanliga digital nomad-problem att ha i åtanke:
- Ensamhet
- Vad händer där hemma egentligen?
- Att jobba och kämpa bland de som är på semester
- Livsbalans och upplevelser
- Brist på hälsosamma rutiner
- Arbetsmiljö och ergonomi
- Reseadministration
- Pengarna försvinner oväntat fort
- Fritidsintressen får stryka på foten
- Att aldrig koppla av och bli nöjd
1. Ensamhet
Min upplevelse är att ensamhet är ett av de allra vanligaste problemen för digitala nomader. Ensamheten kan dessutom komma i två former. Dels hamnar vi ibland på platser där vi inte känner någon eller drabbas av s k travel burnout, dels är vi ensamma i vårt företagande och vårt frilansande. Båda delarna kan vara tuffa att hantera. Det kan kännas som att ingen förstår en, och det är aldrig en trevlig känsla.
Digital nomad-livet erbjuder fantastiska möjligheter att möta nya människor, men det handlar också ofta om tillfälliga eller ytliga kontakter. Det kan inte riktigt ersätta familj och nära vänner som känner oss på djupet. Lösningen har varit att träffa goda vänner på resande fot, t ex genom att bjuda ned dem över en helg.
2. Vad händer där hemma egentligen?
Trots videosamtal och chat är det närmast oundvikligt att tappa kontakten med verkligheten där hemma. Och det svider, speciellt om det händer stora saker som du missar, och ännu mer om resandet inte riktigt levererar. Livet rullar på och du är inte riktigt med.
Jag har dock känt att det snabbt går tillbaka till det vanliga när jag kommer hem, men visst är det värdefull tid du missar, och det är viktigt att vara medveten om det så att inte kommer som en överraskning. Under resandet kan det dock bitvis vara riktigt tufft.
3. Att jobba och kämpa bland de som är på semester
”Ingen förstår.” Nej, det kanske inte är så konstigt när du är i ett semesterparadis men framför allt sitter och stirrar på din laptop? Det här är något som har dykt upp om och om igen för mig. Hemma i Sverige i December sitter ju de flesta och kämpar vid datorskärmen, men på Bali är det upplevelser och fest varje dag för de som är där en kort tid.
Även det motsatta kan uppstå. Digital nomad-livet är privilegierat och många har inte möjlighet att resa runt på det sättet. Lokala människor på andra platser kan ha svårt att förstå det – speciellt om du inte är nöjd med din situation när du pratar med dem. Men det kan vara kanon för att få veta hur lyckligt lottad du faktiskt är som kan göra det.
4. Livsbalans och upplevelser
I ett främmande land finns det massa att uppleva. Men när du samtidigt måste jobba är schemat redan ganska fullsmockat. Risken är att tiden för att återhämta sig helt försvinner och blir till intensiva reseuppleveser. För en del funkar det säkert, men jag har definitivt känt att det skapat en växande känsla av utmattning.
Visst, det är en otrolig lyx att ha rutinen jag ett tag hade i Portugal; jobba förmiddag, hika fantastiska spår vid vattnet fram till middagen och sedan jobba igen. Men var är återhämtningen? Det rullar absolut inte i längden för mig, och det var bra att inse det.
En lösning är att försöka boka så långa vistelser som möjligt på olika ställen. Och att våga köra ett Netflix-maraton eller en sovmorgon istället för att ge sig ut på en ännu en jätteturné.
5. Brist på hälsosamma rutiner
För mig som löpare och regelbunden gymmare ställer resorna ofta till problem med träningsrutinerna. Missförstå mig inte, jag tar gärna två veckor utan träning där jag unnar mig god mat, avkoppling och fest. Men när det går för lång tid börjar jag känna av det. Kroppen behöver helt enkelt rörelse och återhämtning.
Löpningen brukar jag kunna få till (det räcker ju med skor). Men gymmet och kosten brukar vara desto sämre. Jag gör mitt bästa för att få tag på vettiga livsmedel och träna varierat – trots det skulle jag säga att det är ett av de allra största problemen.
6. Arbetsmiljö och ergonomi
Lagom till att jag äntligen skapat ett kanonbra kontor i hemmet var det dags att resa iväg. Att ”jobba var som helst” innebär att jobba i sovsalssängar, bussar, caféer och på hållplatser. Jag vill lova att det inte tar lång tid innan nacken, ryggen, armarna eller händerna säger nej.
Här har jag faktiskt inte så mycket till lösning att komma med. Det krävs helt enkelt, i alla fall då och då. Att återbetala kroppen genom träning och andra vettiga aktiviteter kan vara ett sätt att mildra skadan, men det är dags att tänka om ifall det gör riktigt ont.
7. Reseadministration
Nu när jag provat på att resa med en hög arbetsbelastning har jag insett ett av de stora problemen med att resa runt och jobba samtidigt. Reseadministrationen tar mycket tid och energi i anspråk, och det är tufft att hålla igång både jobbandet och resandet. Precis som när det gäller upptäckandet är det något som gör det svårt att hitta tid att återhämta sig.
Det kan t ex handla om att:
- Hitta/boka transport
- Hitta/boka boende
- Packa upp, packa ned och packa om
- Handla (ibland krångligare än det låter)
- Tvätta (definitivt krånglare än det låter på vissa platser)
- Få koll på det finansiella
Dessutom går saker sällan som förväntat. Saker tar längre tid och går fel, och då försvinner det fakturerbara timmar, för att inte tala om dyrbar energi.
8. Pengarna försvinner oväntat fort
Ett vanligt digital nomad-problem är att pengarna sticker iväg bra mycket snabbare än det är tänkt. Och min känsla är att det inte gör så stor skillnad när jag reser till billigare länder. Oväntande saker händer, och dessutom finns det ju mycket att uppleva.
Privata rum för 35 euro funkar utmärkt på en kort resa, men när det börjar handla om veckor och månader börjar pengarna försvinna ordentligt. Dessutom blir det långt fler luncher, snacks och kaffe ute på språng. Lösningen är att budgetera högt, riktigt högt. För det är supertråkigt att resa med en ekonomisk svångrem, även om jag nästan alltid väljer de billiga alternativen ändå.
9. Fritidsintressen får stryka på foten
När vi lever vårt liv ur en resväska på en främmande plats får allt inte plats. Visst, ett tennisrack eller ett par löparskor kanske kan haka på, men resten då? För mig som musiker är det alltid något som ganska snabbt börjar tränga sig på.
Det går liksom inte att släpa runt på en gitarr, en mikrofon och en musikstudio när jag redan knappt får med mina kläder. Om du inte är ett packningsgeni som får med dig allt är den enda lösningen är att tillfälligt acceptera det, och offra det för det positiva som nomadlivet ger.
10. Att aldrig riktigt koppla av och bli nöjd
Frilansare och digitala nomader är ofta entreprenöriella och drivna att utvecklas. Det innebär att det är lätt att se livet som ett schackbräde och jobba stenhårt mot nästa steg, både när det gäller arbetet och upplevelserna.
Visst, detta är ett mycket bra karaktärsdrag som leder till modiga och utvecklande beslut. Men det är också något som gör det att bli svårt att koppla av och vara i nuet. Allt blir lätt till nästa resmål, nästa contentprojekt och nästa milsten. Detta är ett av mina största digital nomad-problem, och jag får ofta kämpa en del för att vara i nuet. Men det är så klart att fantastiska miljöer hjälper rätt mycket, till och med när det blir mycket tid vid laptopen.
Min upplevelse av digital nomad-problem
Att ge sig iväg och resa innebär att de positiva upplevelserna ofta blir rejält starkare. Men samtidigt kan dalarna också bli djupare. När saker går fel är du ofta på en okänd, kanske obekväm och ensam plats. Därför lönar det sig mycket att ha en inställning där du är förberedd på att det ibland kan bli så, snarare än höga förväntningar.
Trots allt detta tycker jag att nomadlivet har en hel del att erbjuda, speciellt när jag kan kombinera det med ett frilansliv hemma i Sverige i perioder. I grund och botten handlar det om vad det kan göra för dig, din smak, dina intressen och dina målsättningar. För mig handlar mycket om frihet, och där kan livet som digital nomad verkligen leverera.
Har du funderingar kring digital nomad-livet, eller är du en frilansare vill connecta med andra frilansare? Eller behöver du hjälp med digital marknadsföring? Kommentera eller hör av dig till mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.
Fler blogginlägg om digital nomad-liv och frilansande:
När bör du ta konsultuppdrag som frilansare? Och när inte? ->
10 tips som gör det lättare att frilansa ->
0 kommentarer