Digital nomad och slow travel i Ubud, Bali

Ubud mitt på turistön Bali i Indonesien är av de mest populära platserna i världen för digitala nomader. Mängder av restauranger och caféer, närhet till natur och många aktiviteter är några av orsaker till att Ubud är så populärt. Jag ska göra mitt bästa för att fokusera på digital nomad- och slow travel-livsstilen och undvika att göra detta till en ”vanlig” reseguide.
Här kan du t ex läsa om:
- Varför man bör stanna i Ubud
- Wi-Fi och coworking spaces (viktigt för digitala nomader och även andra)
- Transport
- Aktiviteter
- Kostnader
Varför stanna i Ubud?
Förutom att Ubud är ett ställe med massvis av restauranger och cafén samt närhet till naturen handlar mycket om atmosfären. Trots att det är en ganska turistintensiv plats med mycket trafik är det fortfarande en ganska skön atmosfär. Som digital nomad i Ubud är det lätt att hitta enkla cafén med bra Wi-Fi som passar sig perfekt för att jobba med laptop.
Om man vill ut ur byn och dess trafik är det lätt att hyra en motorcyckel eller en bil för en dag och se häftig natur. På många sätt är Ubud stort och litet på en gång, något som ofta passar de som pysslar med slow travel.
Wi-Fi och co-working spaces
Bra Wi-Fi finns överallt i Ubud. I princip alla hotell, restauranger och cafén erbjuder ett stabilt Wi-Fi. Det är en av orsakerna varför platsen fungerar så bra för digital nomads som är beroende av att snabbt kunna hitta en bra uppkoppling. På detta sätt skiljer det sig ganska rejält från närliggande Gili Trawangan där jag också arbetat ifrån, där Wi-Fi-uppkopplingen kom och gick lite hursomhelst vilket var allt annat än optimalt.
Jag är ingen fan av co-working spaces men jag vet att många i Ubud arbetar på dem. Hubud är ett mycket populärt co-working space som ligger ett stenkast från Monkey Forest i Ubud. Eftersom jag inte vill låtsas vara expert på co-working spaces hänvisar jag hellre till Chris the Freelancer’s lista på co-working spaces i Ubud.

Digital nomad-arbetsplats på café i Ubud
Transport i och till Ubud
Ubud är en relativt lätt plats att ta sig till på Bali. Det brukar ta ungefär en timme med taxi från Balis flygplats på den södra delen av ön. 2019 får man räkna med ungefär 300 000 rupiah (200 kr) för en taxi till Ubud. Taxipriserna i Ubud är mycket dyra för att vara Indonesien eftersom de lokala chaufförerna förbjudit appen Grab som annars är ett mycket bra sätt att hitta billig transport i Sydostasien. Därför är det mest ekonomiska sättet att ta sig runt Ubud att hyra moped eller motorcykel.
Om man vill se saker lite längre bort från Ubud går det att hyra en förare för en hel dag för ungefär 600 000 rupiah (400 kr). Hittar man rätt förare kan man skräddarsy sina turer och se många häftiga sevärdheter på en dag. Det kan vara bra att Googla på vad som ingår i turerna eftersom det kan finnas en del oönskade turistfällor som ingår i standardupplägget. Spara numret om du hittar en förare som fungerar bra, eftersom många agerar både taxiförare och turförare.
Visum till Indonesien
Svenskar får 30 dagar i Indonesien utan visum. Om man köper ett 30 dagars visum genom att betala det kan det förlängas ytterligare 30 dagar via en agent eller genom att besöka kontoret i Denpasar tre gånger. Det finns även möjlighet att ordna längre visum om man använder en indonesisk sponsor. Visumsituationen är en orsak att jag personligen inte valt att stanna längre i Indonesien.
Aktiviteter och sevärdheter i och kring Ubud
Om man som mig inte kör motorcykel kan det vara bra att hyra en bil för en dag och åka runt till flera olika sevärdheter. Hittar man en pålitlig förare kan det vara bra att spara numret och anlita den vid flera tillfällen.
Campuhan Ridge Walk
Campuhan Ridge Walk är en lättjobbad plats man kan se flera gånger. Det är en naturpromenad som ligger precis utanför centrala Ubud på den nordvästra sidan. Utsiken är fin och det är även skönt att ha en lugn plats som ligger så nära, eftersom motorcykeltrafiken i centrala Ubud ibland kan bli lite intensiv.
Tegalalang Rice Terrace
Tegalalang Rice Terrace är en närliggande risterass med fantastiska färger och bildmöjligheter. Det är en mycket populär plats för turister men samtidigt värd att åka till. Eftersom den ligger något norr om Ubud kan den kombineras med ett flertal tempel om man åker på en dagstur.
Äta och dricka i Ubud
Ubud svämmar över av restauranger och cafén, speciellt vegan- och vegetarianställen. Det finns även ställen i många olika prisklasser. Västerländska restauranger är ungefär dubbelt så dyra som traditionella indonesiska warunger, vilket gör att jag ofta gick på warungerna i veckorna och sedan lyxade till med västerländsk mat på helgerna. Taco Casa var en favorit och Garden Kafe i det giganska yogakomplexet Yoga Barn har väldigt mycket bra vegetariska och veganska alternativ till OK priser.
Caféer och bagerier finns det otroligt gott om, och många ligger på platser där det är trevligt att sitta och jobba. Det finns allt ifrån enklare caféer som serverar indonesiskt kaffe och té för en billig till västerländska varianter med allt man kan tänka sig i kaffe- och fikaväg.
Jag har personligen aldrig gått ut på barer och druckit i Ubud, men jag misstänker att nattlivet inte är något man åker dit för. De som tar en öl verkar snarare ta en på eftermiddagen. Det finns dock många trevliga platser att göra det på, både livliga och lugna.
Gym och träningsmöjligheter
Många som reser som digital nomad eller annan slow traveller vill träna. För mig är det en viktig del, och något som påverkar mitt val av plats. Jag kan hoppa över träningen under kortare resor men efter några veckor behöver jag röra på mig. Ubud har ganska bra möjligheter när det till kommer till gym och träning. Jag hittade ett gym som heter Massa’s Fitness Center som har både styrketräning och konditionsträning. 2019 kostade ett gympass 40 000 rupiah och ett månadspass 400 000 rupiah.
Jag kollade även in Ubud Gym som inte var någon höjdare. Ubud Fitness Center är ett annat gym på norra sidan av orten som verkar ha ganska bra betyg, men jag har inte varit där personligen.
Centrala Ubud är en ganska frustrerande plats att gå runt i och med intensiv trafik och små trottoarer. Om man går nordväst finns dock både Campuhan Ridge Walk och Kajeng Rice Fields som erbjuder lugn och möjligheter till promenader och löpning.
Kostnader för boende i Ubud
Ubud är ett ställe där det verkligen går att välja hur mycket pengar man vill spendera. Det finns allt ifrån fantastiska villor med privat pool till dormrum i hostel som går på 50 kr per natt. Jag valde att bo lite bättre under min månadslånga vistelse för att få lite vardagskänsla och bekvämlighet. Efter lite förhandling med ägaren hamnade vårt stora rum med uteplats, pool (ej privat), kök och kyl på 350 000 (240 kr, 2019) rupiah per natt. Detta var dock under begynnande lågsäsong så det är troligt att priserna går upp under sommarmånaderna.
När bör man åka till Ubud?
Ubud och Bali har ungefär omvänd säsong jämfört med andra populära länder i Sydostasien som t ex Thailand, Vietnam och Kambodja. Det är alltså bäst att åka under sommarmånaderna om man vill undvika regn och blåst. Jag upplever dock inte Indonesiens övergångssäsong och regnsäsong som lika regnig som i andra delar av Sydostasien. Priserna går ned en hel del och det blir mindre trångt, så om man inte stör sig oerhört mycket på regn kan det faktiskt vara värt att istället åka under lågsäsong.
Summering av Ubud för slow travellers och digital nomader
Även om Ubud kanske inte är den autentiska orten den en gång var tycker jag att det är en utmärkt plats för slow travel- och digital nomad-livsstil. Man kan själv välja hur lugnt eller intensivt det är och det är även lätt att kontrollera hur mycket pengar man vill spendera. Restauranger, cafén och aktiviteter finns i överflöd. För mig är det mest problematiken kring visum i Indonesien som är negativt, och det personliga faktum att jag inte kan/vill köra moped eller motorcykel.
Läs mer:
Digital nomad och slow travel i Gili Trawangan, Indonesien ->
Digital nomad och slow travel i Kampot, Kambodja ->
Digital nomad och slow travel i Lissabon, Portugal ->
Vad är en digital nomad?
0 kommentarer