Digital nomad och slow travel i Lissabon

Publicerat av Stefan Nordström den

lisbon bridge

Lissabon är en stad som blir alltmer populär för digitala nomader och andra resenärer som stannar på en plats under en längre tid (slow travel). Det är av goda orsaker och här kan du läsa mer om att bo i Lissabon under en längre tid som t ex digital nomad.

Här kan du t ex läsa om:

  • Varför du bör välja Lissabon
  • Wi-Fi och coworking spaces (viktigt för digitala nomader och även andra)
  • Transport
  • Aktiviteter
  • Kostnader

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 9 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Varför stanna i just Lissabon?

Två övertygande orsaker att välja Lissabon är klimatet och den relativt låga prisnivån. Lissabon är någorlunda varmt året om och därför ett utmärkt alternativ för t ex skandinaviska digitala nomader som vill komma ifrån vinterkylan. Priserna i Lissabon har gått upp, speciellt på boende, men det är fortfarande långt billigare än populära orter i t ex Spanien, Italien och Frankrike.

En annan orsak till populariteten hos digitala nomader och slow travellers är att det finns en community-känsla. Det är lätt att hitta andra som lever liknande livsstil i Lissabon. Något annat som jag upplevde i Lissabon är att det är lätt att få kontakt med inhemska människor. Detta är sällan något som kännetecknar en digital nomad-hotspot, och definitivt en stor fördel med att bo i staden.

Lissabon på kvällen.

Lissabon på kvällen.

Wi-Fi och co-working spaces

Lissabon är en av de mest populära städerna att leva i som digital nomad. Nomadlist rankade staden som sjua i världen när denna artikel skrevs. Staden är full med co-working spaces och caféer med tillgång till bra Wi-Fi. Personligen arbetar jag inte på co-working spaces men här är några som var tillgängliga 2019:

Transport i och till Lissabon

Lissabon är en otroligt smidig stad att ta sig till, och detsamma gäller inom staden när du väl är där. Det är en av Europas bäst placerade flygplatser som dessutom går att åka tunnelbana ifrån utan någon större slussavgift. Räkna med ungefär en halvtimme från flygplatsen till centrala Lissabon med tunnelbana.

Kollektivtrafik i form av tunnelbana och spårvagnar i staden fungerar mycket bra och är dessutom billig. Redan under min första femdagarsvistelse i Lissabon skaffade jag mig ett så kallat Viva Viagem-kort som fungerade utmärkt för att ta sig runt i den mån jag behövde det. Tänk på att vissa populära spårvagnar kan bli överfyllda med turister som åker dem som attraktion. Punktligheten kan även vara lite sämre än du är van vid.

Aktiviteter och sevärdheter i och kring Lissabon

Mängderna av kringliggande aktiviteter och fina platser är en av orsakerna att Lissabon är så passande för digital nomad-liv och slow travel. De tre platserna nedan är dessutom bara början – om du är villig att åka en timme eller två finns det massa andra coola ställen att utforska!

Sintra

Sintra är en mindre ort i bergen utanför Lissabon. Det finns många intressanta sevärdheter som t ex slott och det är en utmärkt plats att promenera eller hajka upp för bergen. I och med den täta dimman och alla träd har Sintra verkligen en speciell magi.

Eftersom det ligger så nära Lissabon är det en utmärkt dagsutflykt både för turister och de som bor där under en längre tid. Tåget till Sintra från Rossio i centrala Lissabon brukar ta ungefär 40 minuter och kostar bara några euro. Det är en utmärkt plats för att komma ifrån trafiken och intensiteten från staden.

Alfama

Alfama är bland de mest populära delarna av staden, och det är inte konstigt med tanke på hur fint det är. Vita hus, trånga gränder och branta trappor dominerar området som kanske är det mest fotografvänliga i hela staden. Definitivt värt ett besök även om det kan vara väldigt turistigt.

Alfama - populärt område i Lissabon

Alfama – populärt område i Lissabon. Det är lätt att förstå varför.

Bairro Alto

Bairro Alto är centrumet för Lissabons uteliv tillsammans med det f d red light-distriktet Cais de Sodre. Det är den mest turistiga delen av staden tillsammans med Alfama, men ändå värt ett besök. Bairro Alto svämmar över av cafén, restauranger och barer och aktiviteten slutar ofta väldigt sent på natten.

Äta och dricka i Lissabon

Utelivet i Lissabon är mycket aktivt och det går att hitta alternativ i alla prisklasser. Bairro Alto och Cais de Sodre erbjuder livligt uteliv som kan hålla igång mycket sent. Det finns mängder av restauranger i de turistigare stråken runt Bairro Alto och Alfama som erbjuder högklassig mat.

Om du är lite mer äventyrlig finns det mängder av asiatiska alternativ till lågt pris i de områdena kring Intendente och Alfama. Jag hittade t ex utmärkt indisk mat för runt 6 euro.

Du bör heller inte missa traditionella portugisiska rätter, i alla fall inte de mest centrala. Bacalhau är en maträtt gjord på torkad torsk. Den finns i oändligt många varianter, och de jag provat har varit mycket goda. Jag rekommenderar att du provar någon typ av Bacalhau, förutsatt att du verkligen inte ogillar fisk eller är vegetarian så klart.

Pastel de Nata är det mest kända portugisiska bakverket och definitivt något som är värt att prova. Om du vill få helt rätt känsla kan du köpa den tillsammans med en espresso borta vid Belem Tower, något jag gjorde under min första turistvistelse i Lissabon.

Gym och träningsmöjligheter

Lissabon är en stad med goda möjligheter till gym och träning. Det finns bra gym både i populära delar av staden som Alfama och Bairro Alto, men även ute i många av förortorterna. Priserna varierar beroende på hur hög standard du är ute efter.

Den stora fördelen med Lissabon är dock att det är en stad som passar sig perfekt för löpning och långa promenader, speciellt om du bor nära vattnet. Jag har tagit promenader på över 10 kilometer en väg som absolut inte blivit tråkiga. Vissa delar av Lissabon innebär dock utmaningar eftersom staden har många höjder och trappor.

Kostnader för boende i Lissabon

Lissabon är en stad med kraftigt växande popularitet, vilket dessvärre innebär att boendepriserna hela tiden stiger. 2019 fanns det små lägenheter i populära områden som Alfama, Bairro Alto och Alcantara för ungefär 700 euro per månad. Kostnaderna kan dock variera kraftigt beroende på om du vill bo i ett centralt, populärt område eller om du kan tänka dig en förort.

Airbnb kan vara ett alternativ för kortare perioder, men det är sällan billigt nog för att tävla med andra uthyrningssajter som Uniplaces, Imovirtual och Idealista om du vill stanna längre än två veckor.

Priserna går dock ned kraftigt om du kan tänka dig att hyra in dig i ett rum hos någon. Det finns då helt plötsligt en hel del alternativ för ca 400-500 euro i månaden. Jag kan tänka mig att det inte riktigt passar mångas tankar om att bo som digital nomad i Lissabon, men det kan fortfarande vara tänkvärt. Mitt första Airbnb i Lissabon (litet rum i Saldanha) kostade t ex bara 20 euro per natt.

Uppdatering 2023: idag misstänker jag dessvärre att det blivit rejält mycket dyrare.

När bör du åka till Lissabon?

Orsaken att många åker till Lissabon är att Portugal är någorlunda varmt året om. När jag var där i december var det soligt t-shirtväder majoriteten av tiden, något jag absolut inte förväntat mig. Våren och hösten är troligen bäst eftersom det kan bli oerhört varmt under sommarmånaderna. Under hösten 2021 åkte jag runt hela Portugal, och jag måste säga att september och oktober är helt fantastiska månader att vistas i landet.

Summering av Lissabon för slow travellers och digital nomader

Lissabon är en favoritstad för mig, både som digital nomad och turist. Tempot, klimatet och människorna gör det till en otroligt levbar stad med både lugn och intensitet. Jag kan inte annat än rekommendera den, oavsett om du vill stanna fem dagar eller fem månader. Bostadssituationen är egentligen det enda negativa med staden.

Läs mer:

Digital nomad och slow travel i Gili Trawangan, Indonesien ->

Digital nomad och slow travel i Kampot, Kambodja ->

Digital nomad och slow travel i Ubud, Indonesien ->

Vad är en digital nomad?


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *