Digital nomad och slow travel i Kampot, Kambodja

Publicerat av Stefan Nordström den

Kampot utsikt

Kampot i Kambodja är en plats som blir allt populärare i takt med att närliggande Sihanoukville förändras till en kinesisk casinoort, speciellt för expats, slow travellers och digital nomads.

Här kan du t ex läsa om:

  • Varför man bör stanna i Kampot
  • Wi-Fi och coworking spaces (viktigt för digitala nomader och även andra)
  • Transport
  • Aktiviteter
  • Kostnader

Varför stanna i Kampot?

Kampot är ett väldigt lugnt ställe som ändå är socialt. Omgivningen är fin, med floden som går rakt igenom orten och de omringande bergen. Trots det lantliga läget är det relativt lätt och billigt att ta sig till flygplatserna i Phnom Penh och Sihanoukville. Många som åker till Kampot stannar längre än planerat och vissa blir kvar som expats. Stället har definitivt en unik, avslappnad charm som lockar slow travellers, inkl de som lever digital nomad-livsstilen.

Wi-Fi och coworking spaces

Detta är trots allt en guide som ska vara riktade mot digitala nomader. För att vara Kambodjas landsbygd har Kampot många platser med bra Wi-Fi. Hotellen har generellt bra uppkoppling, men om man vill ha rätt miljö och något man verkligen kan lita bör man söka sig till ett coworking space.

Jag är dock inte en person som gillar coworking spaces, vilket gör att jag oftast inte besöker dem, så jag har inga personliga erfarenheter av dem i Kampot. Två coworking spaces som var aktiva 2019 när jag var i Kampot är:

  • Frexi Coworking Space
  • Nomad Working Space

Transport i och till Kampot

Det friaste sättet att röra sig i Kampot är att hyra en motorcykel eller moped. För oss som inte gör det är det andra alternativet tuk-tuk. Förarna är ofta luriga och ger överpriser, så det bästa alternativet är att använda tuk-tuk-appen PassApp. Likt Uber och Grab innebär PassApp fasta priser, med skillnaden att man betalar kontant. Resultatet blir ofta att man betalar ungefär halva priset jämfört med att ta en tuk-tuk på gatan.

Nackdelen med transport i Kampot är att det finns många gatuhundar, vilket kan göra det svårt att gå runt. För mig som aktiv person var det ett problem. Det ultimata är definitivt att vara bekväm med att köra motorcykel eller moped.

De flesta kommer till Kampot gör det med en minibuss från Phnom Penh eller Sihanoukville. Vi åkte minibuss mellan Kampot och båda destinationerna, vilket gick relativt smärtfritt med tanke på att det kostade under 10 dollar per person. Räkna med att studsa runt en del eftersom Kambodjas vägar inte är de bästa. Fungerande AC är heller inte något som man kan räkna med.

Det finns även tåg mellan platserna. Tågen i Kambodja är dock under uppbyggnad efter att inte ha gått på mycket länge, så tidtabellerna varierar. När jag var där fanns det tåg som gick mellan Sihanoukville, Kampot och Phnom Penh på helgerna. Dock valde vi minibussen istället. Privata bilar finns, men de är mycket dyra. Jag fick förslaget 60 dollar från Sihanoukville till Kampot.

Om du planerar att vara någonstans i tid, ha mycket goda marginaler! Antalet kilometer är inte något man kan använda som riktlinje någonstans i Kambodja, inklusive Kampot. Vägarna är i dåligt skick och trafiken kan vara otroligt tät och rörig. Detta gäller speciellt omkring Sihanoukville, inklusive flygplatsen.

Visum till Kambodja

Kambodja har en mycket gynnsammare visumsituation än de kringliggande länderna. Generellt går det oftast bara att få tag på visum på en månad som går att förlänga i en extra månad. I Kambodja går det i dagsläget (2019) att skaffa visum på t ex sex månader. Jag skaffade ett 30-dagars visum när jag anlände till Sihanoukvilles flygplats. Detta gick smidigt; betalning, stämpel i passet och färdigt.

Aktiviteter och sevärdheter i och kring Kampot

Aktiviteter och sevärdheter kring Kampot kan tänkas vara något som snarare passar en vanlig reseguide än en digital nomad-guide, men det kan vara bra att veta vad som finns omkring orten.

Kep

Den lugna fiskebyn Kep ligger ungefär 23 km från Kampot. Man kan ta sig dit med motorcykel eller moped. Ett annat alternativ är att ta en tuk-tuk eller en taxi. Kep är känt för fisk- och skaldjursrestauranger. Utanför Kep finns även ön Rabbit Island (Koh Tonsay) som går att nå med färja. Det är vanligt att tuk-tuk-turer från Kampot kombinerar Kep, Rabbit Island och andra sevärdheter som t ex pepparodlingar.

Bokor Mountain nationalpark

bokor mountain nationalpark

Bokor Mountain och dess nationalpark ligger mycket nära Kampot och är en av de mest intressanta platserna. Man kan antingen åka en minibusstur för en billig pengar eller åka moped/motorcykel upp, beroende på hur äventyrlig man är. Vägen dit är kurvig och tvär och därför ett äventyr i sig.

Uppe på Bokor hittar man bland annat övergivna hotell, en katolsk kyrka och andra intressanta byggnader. Det är definitivt värt att åka dit om man besöker Kampot.

Pepparodlingar

Pepparodlingar är en av de kändaste attraktionerna i Kampot. Det finns mängder av dem utanför orten. Pepparodlingarna kan vara en kul del av en dagsutflykt med tuk-tuk eller ett bra stopp om man åker runt med motorcykel. Var dock förberedd på att vägarna kan vara i mycket dåligt skick, speciellt under regnsäsongen.

Äta och dricka i Kampot

Det finns många olika restauranger och barer i Kampots centrala distrikt. Om man vill lägga lite mer pengar (cirka 7 dollar per person och maträtt, 2019) är den indiska restaurangen Simons ett utmärkt alternativ. Den thailändska restaurangen Lemongrass är en favorit i den billigare kategorin.

Gym och träning i Kampot

Att hålla sig i form är en viktig del av att bo längre på en och samma plats. Här levererat tyvärr inte Kampot. Det finns inga ordentliga gym i orten och det finns få platser inne i orten som lämpar sig för långa promenader eller löpning tack vare trafik och hundar. Jag misstänker dock att någon kommer öppna ett bra gym i Kampot i framtiden eftersom fler och fler expats och digitala nomader söker sig till orten.

Platser i Kampot

Här kommer några platser i Kampot som jag tyckte var trevliga och intressanta under min vistelse där hösten 2019. Tänk på att saker fort kan förändras i Kambodja beroende på väder och öppningar/stängningar av företag.

Meraki

meraki

Meraki är ett resort som ligger högt upp vid den östra sidan av floden som rinner igenom Kampot. Om man vill ha en dag av absolut lugn i hängmattan är det den bästa platsen vi hittade i Kampot.

Karma Traders

Karma Traders är ett hostel som både är bra som boende och bar/restaurang. Det är ett socialt ställe med temakvällar som funkar både om man letar fest eller avkoppling. Karma Traders ligger någon kilometer norr om själva orten.

Razorback

Razorback är en liten bar som ligger precis i hörnan av en av broarna i orten som går över floden, mer bestämt den som det bara kör motorcyklar på. När jag var där fanns Razorback inte ens på Google Maps. Det är absolut en trevlig liten plats som kan vara värd ett besök eftersom det är undangömt och har en fin utsikt mot floden.

Kostnader i Kampot

Riel är den officiella valutan i Kambodja. Dock används den främst som mindre växel för amerikanska dollar som är den valuta som används mest. Man brukar räkna med att 4 000 riel är en dollar (2019).

Kambodja är enligt mig, rent relativt, ett lite dyrt land för att vara i Sydostasien. Mat och boende är ofta något dyrare än i närliggande länder, förutsatt att man inte sänker alla krav kraftigt. Alkoholen är dock billig. Jag misstänker att dollarn är en bidragande faktor.

När bör man åka till Kampot?

Jag gjorde misstaget att åka till Kambodja i september och oktober, höjden av regnsäsongen. Ölivet på Koh Rong blev inte riktigt vad det kunnat bli, men i Kampot var det faktiskt ingen fara. Jag rekommenderar dock att åka dit under vintern för att undvika regnet. Säsongen i Kampot är ungefär densamma som den i Thailand.

Summering av Kampot för slow travellers och digital nomader

Under tre veckor i Kampot fick jag en smak av hur det skulle vara att bo där som slow traveller eller digital nomad. Det enda som hindrade mig var egentligen avsaknaden av att kunna gå på alla platser. Det verkar heller inte finnas ett gym av godtagbar kvalitet. Detta är säkerligen något som kommer i takt med att fler digitala nomader och andra expats flyttar dit.

Kampot är som sagt ett ställe som får många att stanna längre än planerat. Det är ett utmärkt val om man vill stanna länge i just Kambodja, och om man har vägarna förbi t ex Koh Rong eller Sihanoukville är det ett rekommenderat stopp. Den nuvarande (2019) visumsituationen i Kambodja gör det även till det lättaste landet i regionen att stanna i under en längre tid.

Läs mer:

Digital nomad och slow travel i Gili Trawangan, Indonesien ->
Digital nomad och slow travel i Lissabon, Portugal ->
Digital nomad och slow travel i Ubud, Indonesien ->
Vad är en digital nomad?


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *