Digital nomad och slow travel – Gili Trawangan

Publicerat av Stefan Nordström den

Gili Trawangan

Gili Trawangan och de andra Giliöarna är ett paradis för de på ”vanlig” semester. Stränderna är otroliga och avsaknaden av motortrafik ger en skön ökänsla. Om man gillar snorkling och dykning är det även en av de bästa destinationerna man kan tänka sig.

Gili Trawangan är dock en annorlunda upplevelse för digitala nomader och andra som av någon orsak reser som s.k. ”slow travellers” . Till skillnad från Kampot i Kambodja där jag även arbetade digitalt ett tag är Gili nämligen mer av ett turistparadis gjort för att spendera några dagar i.

Här kan du lära dig mer om Gili Trawangan som digital nomad- och slowtravelling-destination, t ex:

  • Varför man bör stanna på Gili Trawangan
  • Wi-Fi och coworking spaces (viktigt för digitala nomader och även andra)
  • Transport
  • Aktiviteter
  • Kostnader

Varför stanna på Gili Trawangan?

De främsta orsakerna att åka till Gili Trawangan eller några av de andra Giliöarna är enligt mig vyerna, lugnet och avsaknaden av biltrafik.

Wi-Fi och coworking spaces

Vi går rakt på det tekniska först, detta är trots allt en digital nomad-guide till Gili Trawangan. Giliöarna har inte världens bästa Wi-Fi. De flesta hotell och restauranger har hyfsade uppkopplingar som dock ofta kopplas upp och ner. Till och med det coworking space jag besökte på Gili Trawangan (Salon de nomad Gili T.) hade ett Wi-Fi som krånglade under den korta visit jag gjorde för att skriva ut ett dokument. Detta gör att Gilis tyvärr inte lämpar sig för digitala nomader som måste ha konstant uppkoppling för att utföra sina jobb.

För mig som copywriter fungerade det dock bra ändå. Som copywriter kan man ofta ladda ned mycket av sitt research-material i förväg och ha det redo lokalt. Jag skulle dock tänka två gånger innan jag testade Gili Trawanagan som en digital nomad med krav på 100 % uppkoppling.

Transport till Gili Trawangan

Det finns två vägar till Gili Trawangan och de andra Giliöarna. Antingen så tar man en båt från Bali eller flyger till Lombok för att sedan ta taxi och en kort båt över sundet som skiljer Lombok och Gili. Båda kan ha sina utmaningar, vilket många fått erfara.

Båtarna från Bali kan vara försenade och den enda gången jag åkt var sjögången dessutom mycket kraftig. En fördel med båtarna är att de brukar inkludera biltransfer från hamnen i Bali till hotellet.

Om man flyger till Lomboks flygplats brukar det ta ungefär en timme att ta sig upp till hamnen Bangsal. Från Bangsal är det sedan en mycket kort båttur till Giliöarna. Bangsal kan dock vara en förvirrande plats med prisskojare, falska biljetter och självutnämnda portierer. Man får vara på sin vakt och det kan vara bra att läsa på hur det fungerar i hamnen innan man anländer.

Det bästa är att på något sätt förboka sin transfer, t ex genom sitt hotell. Om man bor på Lombok innan man åker kan man boka biltransfer kombinerat med billig så kallad ”public boat” till Giliöarna. Om man hör av sig till ett hotell på t ex Gili Trawnangan om transport från flygplatsen får man ofta betala för en privat transfer, vilket kan kosta runt 600 000 rupiah (ca 400 kr) eller mer (2019).

Visum till Indonesien

Visum till Indonesien är en av de krångligaste delarna och kanske det största hindret för mig att leva där som digital nomad. Svenskar och vissa andra nationaliteter får 30 dagar gratis som inte går att förlänga. Det går att köpa ett visum på 30 dagar som sedan kan förlängas 30 dagar. Dock kräver förlängningsprocessen att man anlitar en agent eller åker till utvalda orter som t ex Denpasar på Bali ett flertal gånger.

Om man avser att stanna på Gili Trawangan under en längre period är detta ett problem. Alternativet är att få någon typ av jobb- eller studievisa alternativt ett längre visum där en Indonesie går i god för en.

Aktiviteter och sevärdheter

Nästan alla aktiviteter och sevärdheter på Gili Trawangan handlar om havet och stränderna. Och varför skulle de inte det? Giliöarna är något av det finaste jag sett, speciellt under vattnet, och den stora strömmen av turister verkar lyckligtvis inte försämra aktiviteten under vatten.

Snorkla vid Turtle Point på östra sidan av ön, och vanligtvis kommer du att se en eller flera oskygga halvssköldpaddor inom några minuter. Det är som ett akvarium, speciellt de dagar då sikten är som klarast. Dykningen är lika fascinerande; det finns verkligen hur mycket som helst som rör sig av alla möjliga färger i vattnen kring Gili Trawangan.

Platser på Gili Trawangan

Gili Trawnagan är en rätt liten ö och det finns egentligen så många sevärdheter och platser att se. Snarare handlar det om att ta in atmosfären och njuta av att vara på en plats med fantastiska stränder där det dessutom saknas motortrafik.

Turtle Point

Som sagt handlar Gili Trawangan väldigt mycket om undervattenslivet. Turtle Point på nordöstra sidan av ön är en av höjdpunkterna. Många av mina bästa dagar på Gili Trawnagan har spenderats med snorkling och strandavkoppling däromkring. Man är i princip garanterad att se sköldpaddor när man snorklar. Det är dessutom som ett akvarium av färgglada fiskar. Senast jag gick längre upp från Turtle Point såg jag även ett flertal gråa muränor precis vid stranden.

Gili Trawangan viewpoint

Gili Trawangans viewpoint är ett utmärkt ställe om man vill ta snygga bilder till t ex Instagram. Uppgången till viewpointen ligger inne i byn på den sydöstra delen av ön. Det är bäst att gå upp tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen eftersom man går upp för trappor där det inte finns skydd från solen. En promenad upp till viewpointen blir svettig, även under de lite svalare delarna av dagen.

gili trawangan 2

Mat och dryck

Gili Trawangan är framför allt ett strand- och festparadis, men det finns även mycket fantastisk mat på ön. Hur väl detta fungerar om man är digital nomad eller annan typ av slow traveller beror på budget och hur mycket man bryr sig om sin hälsa. Om man har mycket pengar att röra sig med över en längre period finns det fantastiska grillrestauranger där man kommer undan med mindre än 100 kr per person. Detta är dock i överkant i Indonesien, och jag fann mig ofta på de många warungerna (traditionella restauranger) för att hålla min rätt tighta budget.

Gym och träningsmöjligheter på Gili Trawangan

När jag var på Gili Trawangan 2019 fanns det ett nyöppnat gym vid hamnen. Priset är rätt högt för att vara i Indonesien, men utrustningen är fräsch och det har generösa öppettider. Gratis dricksvatten är även en lyx jag inte var van vid i Indonesien. Jag kommer inte ihåg namnet på gymmet men det är svårt att missa eftersom det ligger på stora gatan vid vattnet och har fönster mot den. Det fanns även ett gym som heter GiliFit som verkar vara permanent stängt. Detta visas dock felaktigt som öppet på Google.

Om man är ute på tidigt på morgonen eller sent på kvällen kan ön även fungera bra för att löpa eller promenera. Värmen gör det dock nästan omöjligt under dagen. Trafiken i form av cyklar och hästvagar tilltar även, speciellt runt hamnen och resten av östra sidan.

Kostnader på Gili Trawangan

Gili Trawangan och de andra Giliöarna är bland det dyraste man kan hitta i Indonesien. Det känns som att det blir alltmer exklusivt och fokuserat på flashiga resort. För backpackers, och oglamorösa long-stay och digital nomad-resenärer, är det en negativ utveckling. Som sagt beror upplevelsen mycket på ens budget och den levnadsstandard man vill upprätthålla på Gili Trawangan.

Läs mer:

Vad är en digital nomad? ->
Digital nomad och slow travel i Kampot, Kambodja ->
Digital nomad och slow travel i Lissabon, Portugal ->
Digital nomad och slow travel i Ubud, Indonesien ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *