Dahab som digital nomad

Publicerat av Stefan Nordström den

Dahab som digital nomad

Dahab är en ort utanför Sharm el-Sheikh i Egypten, främst känd som en plats för s k digitala nomader. Men är det värt att åka dit? Hur står det sig mot andra populära nomaddestinationer?

Jag vistades i Dahab som digital nomad i sju dagar. Här är mina tankar och upplevelser.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 9 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Dahab som digital nomad

Dahab som digital nomad - ibland påminner det om Sydostasien

På nätet påminner Dahab mycket om ett egyptiskt Giliöarna eller Koh Rong, med allt vad det innebär av lugna vibbar, gatukonst, sovande katter, spartanska cafén och blå vatten. Och det intrycket stämmer bra; precis så är det i verkligheten.

Mycket yoga, mycket barfota. Det är definitivt en stor kontrast mot mina upplevelser i Kairo och Sharm el-Sheikh. Ibland undrade jag om jag inte hamnat i Indonesien istället. Sköna minnen och sköna vibbar, helt klart!

Storleken och intensiteten passade också mig bra. Orten är liten, och det är väldigt lugnt förutom på de centrala promenaderna där det är lite mer livat. Om du stannar lite längre är det nog bra om du är van vid lite mindre ställen, eftersom att det är lätt att se hela Dahab första dagen.

Vad kostar saker?

Dahab och Egypten i allmänhet är mycket billigt, speciellt om du undviker de mest populära turiststråken.

Några ungefärliga prisexempel från Dahab, januari 2023 (tänk på att priserna kan ändras rejält i och med inflationen i Egypten):

  • Kaffe/juice på strandnära cafe: 40-50 EGP (ca 15 kr)
  • Basic egyptisk måltid: 30-60 EGP (ca 10-20 kr)
  • Finare måltid: 150-200 EGP (ca 50-75 kr)
  • Snorklingsutflykt, hel dag: 750 EGP (ca 250 kr)
  • Airbnb, hel spartansk lägenhet (per natt): 500 EGP (ca 170 kr)

Ta sig till och från Dahab

Jag tror att de flesta som åker till Dahab flyger till närliggande Sharm el-Sheikh. Därifrån är det bara någon timme att åka, antingen med buss eller privat transport. Jag fortsatte vidare mot Israel och Jordanien, och då fick jag anlita en privat förare eftersom det helt enkelt inte fanns några bussar.

Bussarna är få och informationen knapp. Därför blir det ofta privat transport, något som dock lätt kan ordnas. Om du har frågor är mitt tips att testa denna Facebook-grupp. Där fick jag snabbt veta att det inte längre fanns någon buss till Taba vid israeliska gränsen.

Wifi i Dahab

Som i många utvecklingsländer kan bra wifi ibland vara svårt att hitta i Dahab. Mitt airbnbs wifi slutade fungera efter några dagar, och jag fick istället söka mig till cafén och restauranger.

Old Everyday Cafe - mitt ställe som digital nomad i Dahab

Jag hamnade ofta på Old Everyday Cafe då det hade stabilt wifi, fin utsikt över havet och acceptabla priser. Guldkorn som detta går att hitta, men det är viktigt att först kolla wifistyrkan innan du slår dig ner.

Äta och dricka i Dahab

Dahab har mycket att erbjuda när det gäller restauranger och cafén i olika prisklasser. Variationen är relativt god, och det finns t ex italienska, indiska och veganska alternativ.

Fatha på Eel Garden View Restaurant

Dagen jag åt lite finare valde jag Eel Garden View. Definitivt värt det – en festmåltid både när det gällde smak och portionsstorlek.

Roots Kushary - ett bra matställe i Dahab

Men jag uppskattade nog det enkla ännu mer: Roots Kushary är en liten restaurang med ännu mindre meny som jag verkligen rekommenderar. En riktigt god koshary för 90 egyptiska serverad av en trevlig kock i avslappnad atmosfär.

Klimat och väder

Dahab har ett riktigt skönt klimat under den svenska vintern. När jag stannade där var det runt 20-25 grader och en del blåst. Jag misstänker dock att det blir outhärdligt varmt under sommarmånaderna.

Dahab eller Sharm el-Sheikh?

Jag skulle utan tvekan välja Dahab, helt enkelt eftersom flådiga resort och artificiella städer inte är för mig. Dahab är laid back, enkelt och mysigt. Smaksak, så klart, men de flesta digitala nomaderna i Egypten väljer Dahab.

Är Dahab värt det enligt mig?

Ja, om du inte har möjlighet att åka till Sydostasien eller vill se något nytt är det ett helt OK alternativ. Det har skönt klimat och rätt vibe, även om jag fortfarande föredrar Thailand och Indonesien över Egypten.

Är du också digital nomad? Eller behöver du hjälp med content?

Är du också en digital nomad? Sugen på Dahab? Eller är du här för att du behöver hjälp med digital marknadsföring? Oavsett syfte kan du enkelt komma i kontakt med mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *