Bo i Sköndal – den ultimata guiden

Publicerat av Stefan Nordström den

bo i Sköndal

Hur är det egentligen att bo och leva i Sköndal? Jo, det undrade jag också när jag fick möjlighet att hyra en lägenhet i områden under brinnande coronaepidemi. Eftersom jag plötsligt tvingats hem till Sverige under mitt rundresande och inte hade någon lägenhet fick det bli mitt nya tillfälliga hem.

Trots allt är jag från Stockholms norra förorter, så på något sätt kändes det främmande att bo i Sköndal. Dessutom hade jag aldrig varit där – min enda referens var Skarpnäck, vilket visat sig vara en hel annan typ av förort. Men det fick bli lite gambling, och kontraktet signerades utan att riktigt veta vad jag gett mig in på.


  Stefan NordströmOm Stefan Nordström

  Konsult inom digital marknadsföring
  7 års erfarenhet
  Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  nordstromstefan86@gmail.com
  https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/


  Kort om Sköndal

  Sköndal utvecklades till stor del på 1950- och 60-talet. Centrum tillkom 1969. Några angränsande områden är Gubbängen, Hökarängen, Farsta, Larsboda och Skarpnäck. Eftersom det inte finns någon tunnelbanestation eller pendeltågsstation i Sköndal är det inte alla i Stockholm som känner till området. Detta är främst positivt, eftersom det är ett ganska lugnt och ibland nästan lantligt område.

  Sköndal är grönt

  Lyckligtvis visade sig det mesta gå bra den här gången. Framför allt uppskattar jag att det finns så många grönområden och vatten. Det är verkligen naturnära, knappast något många förknippar med närliggande tunnelbanestationer som Skarpnäck och Farsta.

  Vissa delar av Sköndal ger närmast en landsortskänsla, vilket är intressant med tanke på var det faktiskt ligger. Det är helt enkelt ganska sömnigt på ett positivt sätt.

  Som löpare är det ett riktigt bra ställe att bo på; Nackareservatet och Flaten med sina närmast ändlösa skogsstigar är inte långt bort. Dessutom är Skogskyrkogården en riktigt trevlig och lugn plats att promenera.

  Plus att närliggande Stora Sköndal erbjuder en fin promenad vid vattnet, bara någon kilometer från centrum. Däromkring finns det också badmöjligheter vid tre olika bad samt många klippor.

  Men vad finns i Sköndals centrum?

  Men vad finns egentligen i Sköndals centrum? Ja, det är en ytterst legitim fråga. Svaret är att inte det finns kanonmycket; en halvstor butik, ett apotek, ett par tobaksaffärer samt två krogar. Ibland kan avsaknaden av billiga affärer och Systembolag vara jobbig, men det är lätt att ta sig till Farsta för att få tag i detta.

  Tänk dock på att detta är i skrivande stund (sommaren 2020). Faktum är att det byggs både vid Nynäsvägen och bredvid centrum, och planen är att det ska bli såväl en stor Willys som Systembolag och flera kiosker. Alltså kommer alla dessa problem att lösa sig inom kort. Men det luriga är väl om det påverkar förortens lugn på ett negativt sätt. Risken är att mer trafik gör att Sköndal inte längre blir samma lugna gröna klick.

  Träningsmöjligheterna är lite struliga. Det som finns är en liten Actic-anläggning. Annars behöver du bege dig till Farsta eller Skarpnäck för att träna inomhus. Dock finns det ett trevligt utegym nere vid Sköndalsbadet.

  Äta i Sköndal

  En av de populäraste sakerna att Googla när det gäller Sköndal är om det finns en McDonalds. Och nej, 2020 finns det ingen McDonalds i Sköndal, men jag ska låta det vara oskrivet om en dyker upp som en del av det nya shoppingkvarteret.

  Men vad finns det att äta i Sköndal då? Jo, i skrivande stund finns Timone, en mycket bra pizzeria som specialiserar sig på veganpizzor, samt en thaikiosk och ett par sushiställen. Dessutom finns det några andra mindre ställen utspridda utanför centrum. Alltså finns det inte jättemånga alternativ, men jag vill lova att pizzerian är riktigt bra.

  Kommunikationer

  Min första tanke var att det skulle vara svårt att leva i Sköndal utan bil. Måste man inte åka till Skarpnäck eller Farsta och sedan dessutom gå en rejäl bit? Nej, lyckligtvis finns bussen från Gullmarsplan som åker raka vägen till Sköndal på ungefär 10 minuter. Den är riktigt smidig och gör att jag inte alls bor lika långt bort från stan som jag först trodde.

  Men min känsla är ändå att de flesta i Sköndal har bil och på så sätt hanterar t ex storhandling och andra saker som kan vara lite krångligare med kollektivtrafiken. Det är dock definitivt något som är värt att ha i åtanke.

  Men vad ligger egentligen nära Sköndal?

  Många av förorterna på den sydöstra delen av tunnelbanenätet ligger verkligen oerhört nära varandra. Under mina löprundor har jag förvånats av hur min syn på det geografiska förändrats från den uppfattning kollektivtrafiken tidigare gett mig.

  De allra närmaste tunnelbanestationerna är Skarpnäck, Farsta och Hökarängen, men om du rör dig någon eller några kilometer till finns det helt plötsligt väldigt många. Dessutom finns det bra bussförbindelser om du t ex vill till Älvsjö, Huddinge, Tyresö eller Haninge. Som sagt är bussen till Gullmarsplan det bästa alternativet om du vill ta dig in till stan.

  Bo och leva i Sköndal – slutord

  Som en tillfällig hemvist har det känts helt OK att leva i Sköndal. På lång sikt vill jag tillbaka till Södermalm, Johanneshov eller Hammarby när jag bor i Sverige, men det är definitivt en av Stockholms lugnaste och trevligaste förorter.

  Det har varit en positiv överraskning på min oväntade långvisit i Stockholm, och jag tror att de flesta skulle tycka om att bo i Sköndal, förutsatt att de inte är väldigt intresserade av innerstadens liv och rörelse.

  Den 1 december 2020 blev det utflytt från Sköndal. Så där slutar denna guiden. Och jag misstänker att mycket kommer att förändras. Men denna guide ger förhoppningsvis ändå en fingervisning om fördelarna och nackdelarna med att bo i Sköndal.

  Lär dig mer:

  Vad är en digital nomad? ->

  Allt om att vara frilansande copywriter ->

  Är det bättre att vara frilansare eller anställd när du jobbar med digital marknadsföring? ->

  Den ultimata guiden till att marknadsföra dig själv ->


  Stefan Nordström

  Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

  2 kommentarer

  Pål · mars 12, 2022 kl. 11:52 f m

  Läste din recension av Sköndal. Nu är det ett och ett halvt år sedan du skrev artikeln, hur känns det nu? Jag bor själv i Enskededalen och har sett hur mycket som vuxit upp i Sköndal de senaste åren, har Sköndal kvar sin ”småstadskänsla”? En arbetskamrat funderar på att flytta till Sköndal och har frågat mig om råd. Precis som du skriver är Sköndal lite bortglömt och anonymt om man inte bor i närheten, och det är i sig inte något negativt. Söker man lugn och nära till natur är väl Sköndal fortfarande rätt plats eller har det förändrats med Willys, Systembolget m.m.? Du kanske inte själv bor kvar? Mvh Pål

   Stefan Nordström · mars 14, 2022 kl. 1:33 e m

   Hej Pål! Det är en jättebra fråga faktiskt, eftersom jag bor på en helt annan plats i de södra förorterna nu. Inte varit i Sköndal på över ett år, så dessvärre är det svårt att svara dig. Men jag hoppas verkligen att småstadskänslan är kvar trots Willys och Systembolaget 🙂 Ha det gott! Mvh, Stefan

  Lämna ett svar

  Platshållare för profilbild

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *