Texter till hemsida – vad ska du tänka på och vem ska du anlita?

Publicerat av Stefan Nordström den

texter till hemsida

Texter till hemsida? Vem skriver dem bäst och bör anlitas och vad ska du tänka på när du själv skriver texter till hemsidor? Det finns många sätt att göra det på och det kan vara svårt att veta vad som leder till bäst resultat.

Hemsidan och dess innehåll är konstigt nog ofta underprioriterat. En hemsida är ofta det första intrycket en potentiell kund får av ett varumärke. Om du inte lägger ned resurser kommer det att märkas. De intrycken består ofta och blir till en del av känslan inför varumärket. Här kan du läsa mer om vad du ska tänka på kring hemsidetexter.

Det finns några saker som kännetecknar bra digitala texter:

  • Professionellt skrivande mot rätt målgrupp
  • Förmedlar relevant och korrekt information
  • Förmedlar varumärkets personlighet
  • Balanserar mellan läsbarhet, sökmotoroptimering och konverteringsoptimering

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Texter till hemsida – det basala

Innan vi går in på det specifika med texter till hemsidor kan det vara bra att komma ihåg det mest grundläggande. Texterna behöver vara välskrivna, mer specifikt språkligt korrekta, väl researchade och förankrade hos kunden.

Det finns definitivt de som kallar sig för copywriters som inte når upp till dessa kriterier. Du har störst risk att stöta på dessa när du letar efter hemsidetexter som är väldigt billiga. Ett vanligt exempel är om du anlitar ett så kallat content mill med låga priser, som ofta i sin tur anlitar väldigt billiga skribenter.

Det är ganska lätt att undvika problem av denna typ. Anlita copywriters med goda referenser och arbetsprover. Ofta kostar det lite mer, men marknadsföring handlar också om att våga satsa. Konkurrensen inom digital marknadsföring är stenhård. Texterna till en hemsida behöver vara riktigt bra för att göra skillnad.

Bygga förtroende och visa kunskap

Korrekt och relevant innehåll bygger förtroende. Artiklarna på hemsidan är en möjlighet att visa att man kan sitt område. Om du är dominant inom ditt område kan du både informera och utbilda potentiella kunder. Många gånger får du möjlighet att göra detta i den fas när de är som mest mottagliga för marknadsföringsbudskap.

Content marketing i form av t ex texter på hemsidan är ett sätt att fånga upp kunden när de försöker lösa ett problem. Du kan sedan presentera din produkt som en lösning. Det är ett perfekt tillfälle att bli top of mind, eller i alla fall öka varumärkets digitala synlighet.

Om du syns högst upp på sökmotorer som Google är det också ett kvalitetstecken. Självklart köper de flesta hellre en produkt av ett företag som syns överallt när de söker efter saker kring ämnet. Du blir en digital tankeledare och auktoritet – en informationskälla dit människor aktivt söker sig.

Särskiljande och personlighet

Eftersom hemsidan är fönstret utåt handlar om att visa upp sitt varumärke. Kom fram med USP:arna tidigt. Skriv och designa med en tonalitet som går i hand med resten av kommunikationen. Många företag nöjer sig med texter som har ganska generiska budskap och saknar spets. Det är en missad möjlighet.

Något som kännetecknar content marketing-eran är att det skapas väldigt stora mängder digitalt innehåll. Det är väldigt lätt att försvinna i mängden. Användarna skummar igenom innehåll, vilket leder till att mycket rationaliseras bort. Hitta de detaljer som gör att innehållet får personlighet och står ut.

En metod är att ha sammanfattande element som t ex punktlistor och infographics. De hjälper de som läser snabbt att fånga upp kärnan i dina hemsidetexter. Dessutom kan det vara ett sätt för dig att sälja och bygga varumärke genom att kommunicera de allra mest centrala budskapen.

Texter till hemsida kräver specialkunskaper

SEO (sökmotoroptimering)

Traditionellt och digitalt skrivande har väsentliga skillnader. Det finns många argument att anlita någon med kunskap inom digital marknadsföring, helst en så kallad SEO-copywriter.

Välskrivna texter informerar och engagerar, men utan spets inom sökmotoroptimering får man inte ut lika mycket av dem affärsmässigt. De hamnar helt enkelt inte högt nog på Google för att få in tillräckligt med besökare. Hemsidetexter som inte är SEO-anpassade hamnar efter de som inte haft SEO i åtanke. SEO är en ganska komplex disciplin som kräver erfarenhet och fingertoppskänsla.

Det bästa är att anlita en SEO-copywriter med ena foten i skrivande och den andra i sökmotoroptimering. Då får du texter som är optimerade för både läsare och sökmotorer. Balansgången är inte alltid lätt och det är viktigt att hitta rätt för att hamna högt på sökmotorer.

Texter till hemsida och säljande

konverteringsoptimering

När du skriver innehåll till hemsidor tillkommer ofta en ytterligare dimension; det som inom digital marknadsföring kallas för konverteringsoptimering (CRO).

Många nöjer sig med att få besökarna till hemsidan med sin texter, men det är inte allt. Faktum är att det bara är hälften. För att maximera affärsnyttan behöver man få innehållet på hemsidan att leda till köp eller andra affärsfrämjande actions, så kallade konverteringar.

Texterna på hemsidan behöver ha länkar, formulär och andra interaktiva element på rätt plats. Hur du väljer att designa detta har oerhörd påverkan på hur mycket du får ut av dina hemsida. Det är speciellt viktigt om du bedriver någon typ av e-handel på din hemsida. Dessutom kan det vara så att du köper trafik genom annonsering på t ex Google och Facebook – då blir konverteringarna ännu viktigare om du vill maximera din investering.

Om du inte håller på med e-handel då? Jodå, det ändå viktigt. En hemsida behöver målsättningar och KPI:er för att göra nytta. Och inte vilka son helst. Mängder av besökare till en hemsida kan resultera i andra saker, som t ex nyhetsbrevsprenumerationer eller andra aktiviteter som bygger varumärke.

Konverteringar är precis som SEO något som görs bäst av duktiga digitala marknadsförare. Det görs bäst som en del av skrivandet av texterna. Få med det i kravställningen. Annars kan du behöva arbeta separat med konverteringsoptimering i ett senare skede – något som definitivt är i onödan.

Behöver du hjälp med texter till en hemsida?

Hoppas att jag lyckats övertyga dig om två saker. Den första är att bra texter till hemsida är viktigt och påverkar affärsnyttan. Den andra är att du ska anlita någon med bakgrund inom digital marknadsföring för att skriva dem.

Föga förvånande är jag just en SEO-copywriter som kan hjälpa till med texter som uppskattas av både läsare och sökmotorer. Jag tar mig gärna an uppdrag gällande hemsidetexter och annat digitalt innehåll.

Det spelar ingen roll om du vill förbättra nuvarande texter, skriva helt fräsch eller helt enkelt komma på idéer och digital strategi. Det enklaste sättet att komma i kontakt med mig är att lägga till mig på LinkedIneller att maila mig på nordstromstefan86@gmail.com.

Fler blogginlägg om digital marknadsföring:

Varför ska du satsa på SEO? ->

Tips för att skriva fantastiska blogginlägg ->

Maximera din LinkedIn-profil ->

Bör man anlita en fullservicebyrå inom digital marknadsföring? ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *