Skriva om något intressant eller det som är populärt? Det är frågan!

Publicerat av Stefan Nordström den

Skriva om något intressant eller det som är populärt? Det är frågan!

Är det att skriva om något populärt eller det som du tycker är intressant som gäller om du ska lyckas med content och SEO? Eller går det att kombinera? Vad är det som gör att du kan hålla elden uppe när det gäller att skapa nytt, samtidigt som du får in så många besökare som möjligt?

Detta är något jag som frilansande contentexpert funderat många varv över. Här är mina tankar och funderingar. Spoiler: det blir mer funderingar fram och tillbaka än lösningar på problemet.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Vad menar jag med intressant och/eller populärt?

Som contentskapare, speciellt om du jobbar med SEO, handlar det om att hitta ämnen som din målgrupp söker upp och reagerar på. Men samtidigt anser jag att content är något kreativt och skapande där inspirationen behöver vara på topp. Och det är ju sällan de mest populära ämnena som är intressanta för mig att skriva och skapa om?

Någonstans där är utgångspunkten för detta inlägg – content som definitivt faller mer i kategorin intressant än populärt. Det är helt enkelt mina funderar över hur det är bäst att tänka; hur kan du få in ordentligt med organisk trafik samtidigt som du får vara i zonen och skriva intressanta, personliga texter?

Hur vet du om något är populärt att skriva om?

sökordsanalys

För mig som SEO-copywriter är popularitet ungefär detsamma som höga sökvolymer vid en sökordsanalys. Det driver ofta innehållsskapandet, speciellt när det gäller blogginlägg till kunder. Men även min egna marknadsföring på denna sida är kraftigt kopplad till målgruppens sökvanor.

Även om du inte gör sökanalyser på samma sätt så dyker samma problem upp på sociala medier. Vissa ämnen och innehållstyper drar helt enkelt hel flera reaktioner än andra.

Intressant – för läsare eller skribent, eller båda delar?

Som contentskapare med målsättningar blir det ofta populära och heta ämnen vi satsar på. Kruxet är ju att textens kvalitet i läsarens ögon är beroende av att jag skriver inspirerat – och gärna annorlunda.

Frågan är hur inspirerad jag blir när jag väljer bort något jag är intresserad av för att istället skriva om ett mer urvattnat ämne med större SEO-potential. Där någonstans landar jag ofta, och det är inte som att tankarna tar sig i mål.

Istället blir det ofta någon slags blandning. Ibland skriver jag renodlade SEO-orienterade inlägg medan det andra gånger blir personliga funderingar kring frilansande och annat som troligen inte är lika populärt eller säljande.

Lösningen: att skriva intressant om ett populärt ämne

Men ju mer jag jobbar med content, SEO och sociala medier inser jag att en twist ofta är det bästa. Bara för att du satsar på ett ämne med stora sökvolymer eller populära inlägg behöver du inte utgå i från dem. Varför inte skriva om det populära ämnet på ett nytt sätt?

Ett sätt är att försöka baka in så många personliga synvinklar och erfarenheter som möjligt. Det är något jag ofta gör i mina blogginlägg om digital marknadsföring. Dels gör det innehållet mer unikt och ingående (bra för SEO), dels ger det läsaren en mer personlig touch från skribenten.

Hur får du inspiration till det?

contentinspiration - 10 bra sätt att hitta inspiration till nytt innehåll

För mig är contentinspiration och contentskapande två olika lägen, och det gäller att ta vara på dem. Därför är mitt råd att skriva ned alla dina idéer så fort du får dem. Det räcker med att t ex få ned ett par snabba rader om ett inlägg. På så sätt samlar du på dig inspiration som du sedan kan använda när det är dags att skriva och skapa.

Eftersom content handlar om att kontinuerligt publicera nytt är det bra att ha så mycket inspiration som möjligt i bakfickan. Varför inte ha ett Excel-ark där du samlar både populära och intressanta ämnen som kan vara något att skriva om i framtiden?

Kom i kontakt med mig

Hur hamnade du här? Jobbar du som skribent eller copywriter, eller är du kanske på jakt efter någon som kan hjälpa dig med fräscht content? Oavsett så tycker du att ska komma i kontakt med mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

Fler blogginlägg om digitalt content:

15 saker som kännetecknar bra content ->

Övergångsord – en nyckel till bra copywriting ->

SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->

Återanvänd content – ibland är det bättre än att skapa nytt ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *