10 tips för att skriva content som ger resultat

Publicerat av Stefan Nordström den

skriva content

Att skriva content som är riktigt bra kräver fingertoppskänsla. Konkurrensen inom content marketing är stenhård. Man behöver vara kreativ, envis och skapande samtidigt som man gärna har den andra foten i SEO-analys och andra mer utvärderande discipliner.

Och det kan i tuffa stunder kännas som man behöver vara någon slags bläckfisk med åtta armar som jobbar parallellt. Men det är också utvecklande och roligt att skriva content. Speciellt som frilansare, då man får möjligheten att skapa åt en mängd olika kunder. Men nog om det. Till artikels egentliga ämne – hur skriver man bra content egentligen?

10 bästa tipsen för att skriva bra content:

 • Balans mellan SEO och läsbarhet
 • Ordentlig research
 • Genomtänkta rubriker
 • Punktlistor och andra avvikande element
 • Visuella element som bilder och videos
 • Interaktivt content
 • Unika perspektiv eller unik inramning
 • Teknisk SEO
 • Konverteringsoptimering
 • Utvärdering och analys över tid

Stefan NordströmOm Stefan Nordström

Konsult inom digital marknadsföring
7 års erfarenhet
Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
nordstromstefan86@gmail.com
https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/


Hitta den perfekta balansen mellan SEO och läsbarhet

Att skriva content för webbplatser handlar otroligt mycket om att hitta balansen mellan sökmotoroptimering och läsbarhet. SEO-copywriting är alltid en balansgång. En artikel som inte är tillräckligt sökmotoroptimerad kan få alldeles för lite läsare, medan en artikel som är för optimerad leder till en dålig användarupplevelse.

Det skiljer sig också mellan olika artiklar. Vissa gånger kan det vara motiverat att optimera lite hårdare och andra gånger kanske innehållet inte är så SEO-orienterat. Denna del av SEO-copywriting blir lyckligtvis lättare och lättare eftersom SEO alltmer blir samma sak som läsbarhet och användbarhet.

Gör ordentlig research

Research är en oerhört viktig del av att skriva content. Det är väldigt svårt att skapa bra innehåll utan något att förhålla sig till, förutsatt man inte är en expertskribent med lång yrkeserfarenhet eller liknande. Många gånger står frilansande copywriters och andra contentkonsulter inför obekanta ämnesområden, uppdrag och målgrupper.

Sökmotorer och sociala medier är ofta fulla med bra inspiration. Läs igenom de artiklar som rankar högst på Google för de söktermer du satsar på. Kolla vilka inlägg på sociala medier som får mest spridning. Det är ofta inte svårt att hitta vilken tonalitet och vilka format som målgruppen går igång på. Och när man har känslan för den har man en riktigt bra utgångspunkt för content.

Lägg extra tid på bra rubriker

Det är få som läser varenda ord i en digital artikel. Många skummar igenom och tar till sig rubriker och andra centrala element. Skapa rubriker som fångar intresse och förmedlar vad brödtexten handlar om. Oftast kan man förmedla sitt budskap och skapa affärsnytta utan att besökaren läser hela texten.

Rubrikerna är också viktiga för en webbsidas SEO. Var noga med att förmedla de saker du vill optimera mot i underrubrikerna. Undvik att överoptimera. Underrubiker kan ofta framgångsrikt optimeras mot olika long tail-sökord.

Använd punktlistor och andra element som bryter upp textmassor

Texter kan väldigt lätt bli till stora textblock. Dessa är sällan inbjudande för läsarna. Snarare kan det kännas jobbigt. Det är lätt att massiva artiklar hamnar i ”jag läser senare”-listan, för att senare aldrig bli lästa. Se till att bryta upp texterna med element som också kan användas för att förstärka de centrala budskapen.

Punktlistor är ett exempel på ett element som kan göra texterna bättre. Det kan också vara ett bra sätt att sammanfatta innehåll i texten för de som inte läser hela artikeln. Innehåll, slutsatser eller viktiga lärdomar är alla saker som kan passa i punktlistor. Precis som med rubiker kan punktlistor vara ett sätt att förmedla budskapet till de som skummar igenom texten.

Glöm inte det visuella

Bilder och videos är oerhört viktiga för att liva upp och särskilja content. De bryter upp texten samtidigt som att de är ett utmärkt sätt att förstärka texten i ditt content. När man jobbar med inlägg på sociala medier är bilderna ännu mer centrala för att fånga läsarens uppmärksamhet.

Det visuella innehållet kan även bidra till SEO genom t ex relevanta alt-taggar. Kom ihåg att optimera bilders filstorlek för att få så snabb laddningstid som möjligt, speciellt om du har stora och/eller många bilder i dina artiklar. Långsam laddning kan påverka användarupplevelsen och din Google-ranking negativt.

En annan viktig visuell faktor som kan höja eller sänka ditt content är typografin. Rätt textstorlekar och typsnitt kan göra en stor skillnad. Ofta handlar det om beslut som att t ex välja rätt WordPress-tema direkt när man skapar en hemsida. Tänk mobile first och testa ditt content på smartphones och läsplattor. Många tar del av ditt content på mindre skärmar. Ofta är det också i miljöer där man inte har full uppmärksamhet.

personer som tar del av content på mobilen på en tågstation

Interaktivitet

Det finns få saker som lyfter content marketing så mycket som interaktivt innehåll. Hemsidor blir mer levande samtidigt som besökarnas engagemang ökar. Många gånger kan det handla om väldigt enkla lösningar. För många är det ändå oemoståndligt med ett quiz eller en omröstning.

Bra interaktivt innehåll kan både få besökarna att stanna längre och bli mer engagerade i ämnesområdet. Interaktiva delar av hemsidor kan dessutom användas som KPIer. Och det är dessutom något som är delbart på sociala medier.

Några exempel på interaktivt innehåll är:

 • Quizer
 • Självtester
 • Omröstningar

Skriva content som hittar ett unikt perspektiv

Det skapas otroligt mycket content varje dag. Om man inte hittar en unik synvinkel riskerar man att försvinna bland de andra artiklarna i sökmotorerna och sociala medier. Research av populära webbsidor och inlägg är bara en del av att hitta rätt ingångsvinkel och språk till ämnet.

Om man hittar några unika saker att skriva om i sina artiklar lyfter det innehållet enormt. Ett annat alternativ kan vara att branda sin artikel på ett avvikande eller uppmärksamhetsväckande sätt. Många artiklar som rankar högt på Google gör det för att författaren lagt ner tid på riktigt bra title-tags och metabeskrivningar.

Att skriva content är inte bara skrivande

Om man vill skapa content som levererar behöver man även kunna saker som så kallad teknisk SEO. Några viktiga delar är t ex att skriva bra title-tags, metabeskrivningar och URL. Detta är inte helt naturligt för många, speciellt inte om man kommer från icke-digital copywriting från början.

Många som tycker om att skriva content är expert på att skriva långa, matnyttiga artiklar i wiki-format. Metataggar är ytterst begränsade i sin omfattning. De är samtidigt en central CTA (call to action) som behöver förmedla både unikhet och nytta på några få tecken. Det kan definitivt vara mer utmanande att skriva kort content än lång content.

Glöm inte KPIer och konverteringsoptimering

Bra content marketing slutar inte med att driva trafik. En hemsida och andra digitala plattformar behöver ha relevanta KPIer som är kopplade till affärsmålen. Försäljning är den vanligaste KPIn om man bedriver e-handel. Några andra vanliga digitala KPIer är prenumeration på nyhetsbrev, antal besökta undersidor och nedladdningar.

Webbplatser behöver optimeras för att konvertera så bra som möjligt. Konverteringar är den mängd besökare på t ex en hemsida som utför den handling som vi som contentägare vill att de ska göra.

Konverteringar mäts vanligen genom måttet konverteringsgrad; antalet procent av besökarna som utför konverteringen eller konverteringarna. När man jobbar med att skriva content är det bra att ha åtminstone viss kunskap inom konverteringsoptimering.

Uppdatera och analysera

analytics

Det sista tipset om att skriva content handlar inte om att skapa nytt innehåll. Se till att uppdatera och analysera ditt existerande innehåll. Man är aldrig färdig med content marketing. Det finns alltid något att förbättra. Var noggrann med att analysera hur ditt innehåll presterar.

Ur ett SEO-perspektiv kan det vara lika viktigt att uppdatera, förfina eller ta bort existerande innehåll som har skapat nytt. Det finns många exempel på hemsideägare som tagit bort innehåll av låg kvalitet för att sedan se sitt antal besökare i Google Analytics gå upp, trots färre webbsidor på webbplatsen.

Ibland kan det vara bättre att ha lite mindre content av riktigt hög kvalitet än att ha en mängd content av variande kvalitet. Som ett resultat kan man ibland se rejäla förbättringar i ranking för hela sajten. Och det är där SEO och content ibland kan bli riktigt utmanande. Eftersom alla artiklar på en sajt är beroende av det andra gäller att det ha överblick, och inte bara kasta ur sig nytt innehåll på beställning.

Skriva content – slutord

Hoppas att dessa 10 tips för att skriva content varit till hjälp. Connecta med mig på LinkedIn om du behöver hjälp med innehåll till hemsidor, sociala medier eller nyhetsbrev. Jag är en digital marknadsförare med lång erfarenhet av att skriva olika typer av content. Välkommen att ställa dina frågor eller att anlita mig som din contentskapare.

Läs mer om content:

Hur skriver man fantastiska blogginlägg ->
Allt om evergreen content ->
Hur lång tid tar SEO? ->
Om att göra en contentplan ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *