15 tips för att skriva bättre texter på webben och sociala medier

Publicerat av Stefan Nordström den

15 tips för att skriva bättre texter på webben och sociala medier

Konkurrensen på webben och sociala medier är stenhård, och det lönar sig verkligen om du kan skriva bättre texter än dina konkurrenter. Men vad består en bra digital text av, och vilka saker kan du förbättra? Här mina 15 bästa tips för att skriva bättre texter och höja nivån på ditt content.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Här är mina 15 tips för bättre digitala texter:

  1. Bestäm ett syfte och utforma texten baserat på det
  2. Hitta flytet med smarta skrivtekniker
  3. Håll styckena lagom långa
  4. Lägg extra krut på rubrikerna
  5. Krydda med listor, sammanfattningar och interaktiva element
  6. Variera och överraska
  7. Glöm inte att tänka på UX
  8. Läs högt eller använd en natural voice reader
  9. Be någon annan läsa din text
  10. Stressa inte – och våga ta en paus från texten
  11. Utöka din arsenal med fler synonymer
  12. Slösa inte läsarens tid
  13. Kör en extra runda korrektur
  14. Glöm inte sökmotoroptimeringen (om det är en del av syftet)
  15. Ta hjälp av en copywriter

15 tips för att skriva bättre texter på digitala plattformar

1. Bestäm ett syfte och utforma texten baserat på det

Vad är textens syfte? Med rätt fokus från början kommer du att kunna rikta texten åt helt rätt håll. Handlar det om sälj eller varumärkesbyggande? Vill du få besökarna att prenumera på ditt nyhetsbrev? Eller vill du bara informera om något? Är det en landningssida för trafik från sociala medier eller vill du ranka högt på Google?

Tänk på dessa saker redan innan du börjar skriva, eller om du skriver en brief till någon annan. Ju tidigare och tydligare, desto bättre.

2. Hitta flytet med smarta skrivtekniker

Stolpiga texter utan flyt får läsarna att lämna. Lyckligtvis finns det ett flertal smarta (och enkla) skrivtekniker du kan använda för att hitta flytet. Två av dem är övergångsord och aktiv sats. Och om du använder pluginen Yoast SEO i WordPress (rekommenderas!) får du mycket av detta på köpet.

3. Håll styckena lagom långa

När vi skriver i Word eller andra ordbehandlare är det lätt att styckena sticker iväg. Dessvärre blir det sällan bra när texterna hamnar på webben eller någon annan digital plattform. Håll styckena lagom långa så texterna blir luftiga och lätta att ta till sig. Detta är speciellt viktigt när det gäller mobila besökare.

4. Lägg extra krut på rubrikerna

Många som läser texter på webben skummar igenom dem. Då blir det ofta rubrikerna, snarare än brödtexten, som fastnar. Därför är min rekommendation att lägga extra krut på dem. Gå tillbaka till syftet och fundera över vad du vill kommunicera. Titta sedan på dina rubriker – går det att veta allt du vill säga genom att enbart läsa dem? Om svaret är ja har du troligen lyckats!

5. Krydda med listor, sammanfattningar och interaktiva element

tummen upp för att krydda din text med en punktlista

Bättre texter på webben och sociala medier behöver inte bara handla om rubriker och stycken. Tvärtom finns det mycket annat du kan göra. Om du vill göra dina texter levande är det kanon att bryta upp dem, t ex med punktlistor, sammanfattningar och interaktiva element.

När det görs på rätt sätt bryter det upp textblocken, samtidigt som det är ett tillfälle att påminna om viktiga budskap. Det kan dessutom vara något som ökar engagemanget hos besökaren och leder till konverteringar.

6. Variera och överraska

Det är lätt att digitalt content blir stelt och förutsägbart. Stora delar av innehållet som redan finns är snarlikt, både när det gäller struktur och språk. Alltså lönar det sig verkligen att göra något som är annorlunda och står ut.

Du kanske kan överraska med personliga erfarenheter eller intressanta åsikter? Eller finns det någon aspekt av ämnet som andra texter missar att ta upp? Kan du komma med nya insikter? Om du lyckas med saker som dessa är du ofta ett steg före många av konkurrenterna.

7. Digital plattform? Glöm inte att tänka som en UX-writer

När du skriver för digitala plattformar är det inte ett textdokument. Trots det är det ofta där många – inklusive mig själv ibland – börjar skapa utkast. Risken är att det även utformas därefter, istället för efter plattformen där texten till slut hamnar.

Därför det viktigt att tänka på UX-upplevelsen. Om du har det i åtanke när du utformar texten kommer du definitivt att skriva bättre sett till plattformen och målgruppen. Här ingår det ofta att tänka mobile first och se till att innehållet är bra även på mindre skärmar.

8. Läs högt eller använd en natural voice reader

natural voice reader - text to speech

Texterna du skriver låter sällan som du tror. Därför är det riktigt nyttigt att vända på det och sätta dig i läsarens sits. En vanlig metod är att läsa högt, men det kan vara ännu bättre att ta steget längre genom att använda en natural voice reader som läser upp texten för dig.

För mig var det definitivt en ögonöppnare som avslöjade många brister i mitt skrivande. Det blir helt enkelt så otroligt annorlunda när vi vänder på perspektivet och lyssnar på materialet.

9. Be någon annan att läsa din text

Du kan också ta det föregående tipset ett steg längre genom att be någon annan läsa din text. Då får du verkligen ett läsarperspektiv från någon som inte tagit del av materialet tidigare. Varför inte byta texter med någon annan copywriter eller contentskapare? Läs varandras texter och ge feedback – riktigt nyttigt!

10. Stressa inte – och våga ta en paus från texten

Att skriva bättre texter handlar också mycket om processen. När det finns för lite tid leder stressen ofta till sämre resultat. Som contentskapare är det viktigt att ha goda marginaler och planera sitt arbete.

Dessutom kan det vara oerhört nyttigt att ha möjlighet att ta en paus från en text och komma tillbaka senare med fräscha ögon. Personligen är det något som hjälpt mig mycket – både när det gäller skrivande och musik.

11. Utöka din arsenal med fler synonymer

Variation och flyt, ja! Fler och bättre synoymer är definitivt något som kan hjälpa dig med den biten. Känns det som att du skriver samma ord rätt ofta? Då är det ett kanonläge att lära dig nya synonymer för att skriva bättre. Synonymer.se är en bra resurs, speciellt eftersom du också kan se hur olika ord används i meningar.

12. Slösa inte läsarens tid

Visst, det är trevligt med intron och bakgrund. Men glöm inte att läsare på digitala plattformar sällan har något vidare tålamod. Ibland är det viktigt att få med poängen även tidigt i texten, så att du kommunicerar budskapet även till de som inte läser hela texten.

För mig som SEO-copywriter (jag gillar att skriva långt) är det en viktig balansgång. Texterna behöver ofta ha det djup som intron, bakgrund och annan kringliggande information ger. Samtidigt får det inte bli för segt och bromsa de som snabbt vill komma till poängen från att ta del av innehållet.

13. Kör en extra runda korrektur

Lite mer korrektur kan få upp nivån på de flesta texterna. En extra runda eller två kan göra stor skillnad. Och det behöver inte handla om att hitta regelrätta fel – korrekturen kan hjälpa dig att spetsa till de sista detaljerna och höja nivån.

14. Glöm inte sökmotoroptimeringen (om det är en del av syftet)

SEO (sökmotoroptimering)

Ett vanligt syfte eller delsyfte med texter på webben är att driva in organisk trafik från Google och andra sökmotorer. Då räcker det inte med bra copy i traditionell mening. Tvärtom behöver du skriva med SEO i åtanke redan början. Konkurrensen är stenhård och utan SEO-fokus blir det sällan några större resultat på Google.

15. Ta hjälp av en copywriter

Det kan också vara bra att tänka på att du inte behöver skriva på egen hand. Om du vill få tag på texter av hög kvalitet finns det gott om copywriters där ute som kan göra jobbet. Tänk på att många av oss är nischade experter inom specifika ämnesområden – troligen finns det några som är riktigt duktiga på det du vill skriva om.

Behöver du hjälp med digitalt content?

Vill du ha hjälp med bättre texter eller något annat inom digital marknadsföring? Då har du kommit rätt! Jag är en frilansande contentexpert som hjälpt många företag med copywriting, SEO, nyhetsbrev, sociala medier och mycket annat. Intresserad? Hör av dig genom att lägga till mig på LinkedIn eller e-maila nordstromstefan86@gmail.com.

Fler inlägg om att skriva bättre texter:

Bör du skriva långa eller korta texter för att lyckas med SEO? ->

Ibland kan det vara bättre att återanvända content än skapa nytt ->

SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->

Var hittar du en bra copywriter? Vad är det som gör en copy bra? ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *