Skriv som du talar, skriv för människor!

Publicerat av Stefan Nordström den

Skriv som du talar, skriv för människor

”Skriv som du talar”, menar många. Copywriters pratar ofta om att skriva som du talar, eller att skriva för människor. Detta är något jag som contentskapare och skribent håller med om till 100 procent. Men vad innebär det egentligen att skriva som du talar, och finns det tillfällen då du inte bör göra det?

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 10 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Vad innebär ”skriv som du talar”?

Jo, i första hand tycker jag att det innebär att du för ett kommunikativt samtal och berättar en historia på ett intressant sätt. Förutom bristen på unikt innehåll (och ibland kvalitet) skulle jag säga att opersonliga och oengagerande texter är det största problemet.

När du skriver som du talar riktar du dig till människor, och detta kan även hjälpa din organiska SEO. Mitt främsta vapen på denna sajt är att dela med mig mina erfarenheter och åsikter så ofta jag kan, gärna med hjälp av humor. Förhoppningen är att detta gör att du kommer ihåg min personlighet, inte bara att jag är en av många frilansare som du kollar in.

Och detta är ju i högsta grad något som kan relateras direkt till varumärkeskännedom. Utan att dyka för långt ned i digital marknadsföringsträsket hoppas jag att du förstår mitt resonemang.

Mina 5 bästa skriv som du talar-tips:

  • Läs saker högt eller be någon annan gå igenom det
  • Fundera om du verkligen skulle säga saker på samma sätt som du skriver dem
  • Gå rakt på sak, t ex genom aktivt språk
  • Förklara/informera och berätta en löpande historia
  • Hur talar din målgrupp? Talar du deras språk?

Hur kan du som copywriter eller skribent lyfta fram detta?

Jag menar att det krävs ett proffs för att skapa texter som talar till läsaren, och inte bara för att jag vill fortsätta ha råd med min hyra. Om du jobbar med digitalt content är det centralt att lyfta fram nyttan.

Visst, för dig som skriver mycket och bra är texter av hög kvalitet normen. Men på nätet och hos uppdragsgivare är det inte alltid så. Våga lyfta fram att du kan höja ribban, bl a för att du skriver som du talar och på sätt engagerar läsarna.

När bör du inte skriva som du talar?

Men.. finns det tillfällen då du inte bör skriva som du talar? Ja, definitivt! Som digital marknadsförare och copywriter kommer du i kontakt med många olika uppdragsgivare.

I vissa fall är det jättebra att bli personlig, lyfta fram åsikter och skapa samförstånd. Andra gånger sitter du där med en medicinsk faktatext som är på stort allvar. Syftet lämnar helt enkelt inte något utrymme för subjektivitet eller personlighet. Där är det upp till skribenten att hitta rätt.

Och jag tror att dessa avvägningar är en av många saker som skiljer bra copywriters från mängden. De kan ta in en brief, anpassa sitt språk och ställa rätt frågor till uppdragsgivaren. Detta leder ofta till en bättre slutprodukt, men även färre missförstånd och korrekturrundor.

Men AI-copy då? Fixar det inte allt?

Så här skapar du grymma blogginlägg med ChatGPT AI

En orsak att jag funderat över detta så pass att jag bloggar om det är så klart AI-genererat innehåll från ChatGPT och andra plattformar. För om det är något som är ett argument för att fortfarande använda en riktig copywriter så är det just att skriva som en människa, för människor att läsa.

Alltså, ja, AI är ett kanonbra stöd för att generera uppslag. Men utan ett varierat språk, personlighet och målgruppsanpassning blir det ingen spets. Om du plockar det rakt av blir det ofta något helt annat än ”skriv som du talar”.

Dessutom blir unikt innehåll ännu viktigare för din SEO när alla AI-genererar fram snarlika texter om samma ämnen. Även om Google är med på AI-tåget kommer de att prioritera innehåll med spets, personlighet och kvalitet.

Är du jakt efter nya texter eller content?

Så, ja. Jag måste säga att det var rätt kul att fundera kring att skriva som du talar. Till stor del skulle jag säga att det stämmer, och det är definitivt något som är bra att ha med sig i bakhuvudet – både som copy och beställare av texter.

Om du är här och läser om detta kanske du behöver hjälp med webbtexter eller annat digitalt content? Då har du kommit helt rätt. Jag har frilansat inom digital marknadsföring sedan 2019 och hjälpt många företag med att lyfta sitt innehåll. Intresserad? Lägg till mig på LinkedIn eller maila på nordstromstefan86@gmail.com.


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *