Copywriter och skribent – vad är skillnaden egentligen?

Publicerat av Stefan Nordström den

Skillnad på copywriter och skribent

Copywriter och skribent är två ord som blandas ganska friskt. Ibland känns de som att de kanske betyder samma sak, men så är det faktiskt inte. Och skillnaden är viktig, för den du anlitar gör oftast stor skillnad för textleveransen du kan förvänta dig.

Här reder jag ut skillnaden mellan en copywriter och skribent och vad du ska tänka på när du beställer texter. Om du söker efter någon som kan skriva digitala texter så är jag en frilansande contentexpert som kan agera såväl copywriter som skribent. Dessutom har jag kunskap inom SEO så att dina texter hamnar så högt som möjligt på Google och andra sökmotorer.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring
  • 10 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Anlita copywriter och skribent – att förstå värdet av riktigt bra texter

Det är vanligt att kunder och andra intressenter inte uppskattar värdet av riktigt bra texter. Men det är skillnad på text och text. Om du har attityden att det är något som ska göras för att fylla ut och ta plats blir det också det du får. Och då är sannolikheten låg att det hamnar högt på Google eller leder till nya affärer och ett kändare varumärke.

Oavsett du söker copywriter eller skribent handlar det om att sätta förväntningarna och förstå värdet. När du har texter som engagerar, säljer och talar till målgruppen har du något som är av värde på lång sikt. Därför är det värt att investera i dina digitala texter. Dessutom kan det vara något som ger framgångar med content marketing och/eller organisk SEO, speciellt om du skapar texterna med det i åtanke.

Skribent

En skribent är i grund och botten en kompetent textproducent. Fokusen är på gott skrivhantverk och att leverera material om t ex ämnen och produkter. Det är vanligt att skribenter har bakgrund som journalist eller någon annan typ av skrivande. Men idag känns det som att skribenter copywriter kan komma från allt fler olika banor.

Därför kan det vara bra att förhålla sig kritisk till någon som kallar sig skribent, eftersom det inte finns några kvalitetsgarantier. Be om referenser och referensmaterial, t ex genom länkar till innehåll eller en portfolio. Våga fråga vad den redan kan om just ditt område så att du får en känsla för hur mycket tid som behöver läggas på research.

Ju mer du frågar och får bra svar på, desto större är chansen att du får en skribent som levererar det du förväntar dig. Och tänk på att skriva en brief som sätter förväntningarna på ett tydligt och specifikt sätt – det gör det lättare både för dig och den du anlitar.

Copywriter

En copywriter har generellt ett bredare scope än en skribent. Eftersom copywriters har sin utgångspunkt i marknadsföringstänk får du texter som skapas med fler saker i åtanke. Några av dem är:

En del copywriters kan dessutom hjälpa dig med:

  • Sökmotoroptimering (SEO)
  • Webbpublicering i CMS
  • Bilder till texterna

Anlitar du en bra copywriter får du alltså ett skrivhantverk av hög kvalitet samt en leverans med relevanta delar av digital marknadsföring i åtanke. Och enligt mig är det sällan du inte har nytta av lite marknadsföringstänk.

När du väljer mellan copywriter och skribent

Att göra rätt val mellan copywriter och skribent handlar om dina behov. Ibland kan det räcka alldeles utmärkt med en skribent som kan ämnet, men när du vill lyckas med digital marknadsföring krävs det kompetens inom området när materialet skapas.

En copywriter kostar mer, men du får också mer för pengarna. Och inom digitalt content är det ofta så att du får vad du betalar för. Du kan inte förvänta dig fantastiska texter som engagerar och hamnar högst på Google för dina nyckelord om du väljer ett budgetalternativ.

Men tänk på detta!

I takt med att många kallar sig copywriter och skribent eller någon variant av det grumlas termerna. Därför kan det vara bra att ställa kontrollfrågor. Kan personen i fråga egentligen det som bör krävas av en copywriter, eller är det egentligen en skribent du anlitar? Som jag sa tidigare: våga ställ frågor och reda ut vad du kan förvänta dig av textleveransen.

Tänk på att detta kan vara ännu lurigare på engelska där termer som ”content writer”, ”content creator” och annat finns vid sidan av copywriters.

Behöver du hjälp med digitala texter?

Behöver du en skribent eller copywriter som hjälper dig med digitalt content? Då har du hittat rätt! Jag är en frilansande konsult som både skriver texter och jobbar med digital marknadsföring. Intresserad? Hör av dig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

Fler blogginlägg om copywriting och skrivande:

Övergångsord – en nyckel till bra copywriting ->

Vad är en SEO-copywriter och var kan du hitta en? ->

Så här använder du ett aktivt språk ->

Hur får du till copyn i dina nyhetsbrev? ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *